Annons

ROBOTAR & COBOTAR: Sverige på topp-fem-listan i världen

Sverige ligger nu på plats fem på listan över länder i världen som har automatiserat produktionen mest. Detta syns inte minst i statistiken för industrirobotar. Sverige har tre gånger fler industriella robotar än världsgenomsnittet. Vi har 223 robotar per 10 000 arbetare medan genomsnittet internationellt ligger på 74. Danmark ligger som nummer 6 och Finland som nummer 15. Det visar nya siffror från International Federation of Robotics, IFR.
- Sverige har tagit emot roboten med öppna armar. Ni gillar ny teknik och förstår snabbt att robotar kan hjälpa oss med de uppgifter vi inte vill eller har tid att göra själva i framtiden, säger Ákos Dömötör, CEO i robotföretaget OptoForce.
Han tror också att vi är på väg uppåt i statistiken genom den nya typen av samarbetsrobotar, coboten, som slagit bra i blågula produktions- och distributionsmiljöer.

Men det finns fler viktiga faktorer i sammanhanget. Automationsföretagets, Edströms Maskin, Adam Asplund, pekar exempelvis på utbildningssidan:
– Sverige långt långt framme här och satsar mycket på automation, vilket hjälper oss att bygga kunskap från början. Vi hoppas att vi inom kort kommer klättra högre upp i rankingen än idag då vi snabbt kan anpassa oss till den nya tekniken med samarbetande robotar.

Cobotar bidrar till snabb tillväxt. Vårt land är också ett av de länder där samarbetsrobotar växer snabbast.
– Tidigare har man barasatsat på att automatisera större projekt och större kvantiteter. Nu finns möjligheten att automatisera applikationer som tidigare inte varit lönsamt att automatisera, säger Asplund.
Med samarbetslösningar baserat på cobotar sänker man tröskeln för automation rejält, menar han och pekar bl a på danska Universal Robots plattform.
– Vi säljer robotar till flera olika industrier och applikationer som maskinbetjäning, pick & place och rengöring. Vi har bara sett toppen av ett isberg för applikationer med denna typ av teknik. De stora företagen granskar roboten just nu för att se hur de kan ta sig an tekniken i sin produktion.

Enkla att ställa in och programmera. Även On Robots säljchef, Kenneth Bruun Henriksen, poängterar betydelsen av cobotar som tillväxtmotor.
– Medarbetare kan frigöras för att lösa flera uppgifter på en gång. Cobotar kan enkelt ställas in för en lång rad uppgifter och kan utföra tio till tjugo olika funktioner i en produktion.

Cobotar är vidare enkla att ändra vid omställning av serierna, vilket innebär att exempelvis nattpersonalen själva kan göra det.
– Vi har sett en praktikant som egentligen läste tyska göra det på under 20 minuter första gången hon såg coboten, säger Henriksen.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title