Annons

Rockwell släpper AI-modul med kompetens i ”en liten låda”

Prediktiva analysverktyg har i sig inte många år på nacken, men användning ökar nu i en brant kurva ute i industrin. Skälen är flera men kokar i allmänhet ner till att de tidiga verktygen haft en tendens att vara komplexa och svåranvända för de som inte befinner sig på expertnivån. Men här händer det kontinuerligt saker och Rockwell Automation är en av aktörerna som vill få bort komplexiteten. Bolaget har utvecklat vad man kallar, ”en liten låda” med nya Project Sherlocks artificiella intelligensmodul (AI), som släpps idag.
Detta innebär, menar Rockwells Jonathan Wise, ansvarig för ”Control and Visualization Business”, att man kommer ifrån kravet att, ”diagnosticerande analyslösningar i industriverksamheter kräver dataexperter med ingående kunskap om den specifika applikationen som ska analyseras.”

Han påpekar att det ofta även tar veckor, månader eller till och med år för experterna att förstå och modellera system. Nu kommer denna ”kompetens” i en liten låda som Rockwell lanserade under sitt Automation Fair-evenemang i Houston, USA.

Passar direkt i styrningens chassi. Den datadrivna analysalgoritmen kommer i en modul som passar direkt i styrningens chassi. Väl installerad använder Project Sherlock AI:n ny fysikbaserad modellering för att lära in applikationen som styrningen ska hantera.
Lösningen taggar styrningen för att identifiera applikationen eller låter användarna välja vad de vill modellera genom att välja in- och utgångar med en tilläggsanvisning (AOI).
– Project Sherlock AI:n lär sig snabbt av dataflödet genom styrningen hur den ska bygga modellen, säger Wise. Processen tar bara ett par minuter och kräver inte enorma mängder historiska data eller att datan lämnar automatiseringslagret.
När modellen är sedan är byggd övervakar Project Sherlock-lösningen driften kontinuerligt; den mappar avvikelser i förhållande till den ”kunskap” den ackumulerat och strukturerat. Hittar den ett problem, så kan den flagga med ett larm på HMI-skärmen eller -panelen.
Kommande generationer kommer att utöka diagnosticeringen till automatisk justering av systemparametrar som löser problem utan mänsklig inblandning.

Förvånansvärt smarta analyser. – Project Sherlock ger industriproducenter förvånansvärt smarta analyser i en förpackning som lätt går att implementera, säger Jonathan Wise. När våra kunder digitaliserar med produktionsdata för att förbättra intäkterna, så har de egentligen inte tid att vänta på experternas analyser. I alla fall inte om de ska vara effektiva. Även om det fanns fler datavetare att få tag på, så skulle hur som helst inte alla företag ha varken tid eller råd att anställa dem.
Det här det maskininlärande verktyget får stor betydelse.
– Det analyserar smidigt och effektivt infrastrukturen för automatisering och genererar värde så fort du sätter i modulen i Logix-bakplanet, tillägger han.
Rockwell hävdar vidare att Project Sherlock-diagnoserna, ”minskar fellarmen drastiskt jämfört med andra AI-lösningar tack vare sin fysikbaserade modellering och industriapplikationsbas.” Ett bevis på detta är att Project Sherlock AI:n t ex kan avgöra om en panntemperaturändring beror på en positiv förändring uppströms eller en avvikelse som kräver åtgärd.

Har färdiga mallar. Första versionen av Project Sherlock AI:n innehåller färdiga mallar för pann-, pump- och kylardrift, perfekt för process eller hybridapplikationer. Användarna kan modellera ytterligare applikationer med guidad konfigurering.
Modulkommunikationen är prioriterad av styrningen så att användarna kan välja hur mycket data som skickas och kommunikationsintervallen. Modulen skapar inte ytterligare CPU-belastning eller nätverkstrafik.
Project Sherlocks AI-pilotprojekt har varit igång och producerat resultat de senaste 18 månaderna. Kunderna kan köpa modulen sedan mitten av 2018.

Slutligen kan man notera att den nya AI-motorn är del av ett större, expanderande ekosystem med analyserbjudanden från Rockwell, som täcker in fabriksgolvets alla enheter, maskiner och system ända upp i företaget. Bolagets utvecklare bygger kopplingar så att användare som kör ”FactoryTalk Analytics for Devices tools” kan interagera med Project Sherlock AI:n via Shelby-chatbotten och åtgärdskorten.
Analyser från Project Sherlock AI går att integrera smidigt med FactoryTalk-analysplattformen för att integrera fabriksgolvdata i smarta affärsstrategier.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title