Scania ägs av tyska Volkswagen AG genom dess dotterbolag Traton Group AG och har sin hemvist i Södertälje. Bolaget är en av världens ledande leverantörer av transportlösningar och har sedan några år gjort en gedigen satsning på elektrifierings-lösningar av fordonen. Man har i linje med denna satsning också byggt en egen batterimonteringsanläggning på produktionsanläggningen i Södertälje. Bolaget är också en stor spelare på sitt område med 50 000 medarbetare i närmare 100 länder, varav cirka 17 000 arbetar i Södertälje.
Samarbetet med MDU innebär nu att man fördjupar sina relationer med universitetet och förstärker på så sätt området hållbar produktion.
– Vi ser detta som ett viktigt steg i ett fördjupat samarbete mellan Scania och MDU med fokus på produktion och Mälardalen, säger Lars-Henrik Jörnving vidare.
Förstärkning av forskning och utbildning
För MDU innebär ett fördjupat samarbete med Scania en möjlighet att förstärka forskning och utbildning inom hållbar produktion och att kraftsamla ytterligare för industrins utveckling i Mälardalen.
– MDU är ett lärosäte med kraftfull samverkan mellan industri och samhälle och har stort fokus på hållbar utveckling. I det sammanhanget spelar hållbar produktion och produktionsutveckling en viktig roll för Sveriges framtida utveckling. Jag är därför mycket tacksam för att Scania stärker kunskapsområdet produktionsutveckling vid vårt lärosäte med en professur och därigenom även samverkan mellan MDU och Scania, säger Martin Hellström, rektor vid MDU.