Annons

Scania finansierar hennes professur på Mälardalens Universitet

HÅLLBAR PRODUKTIONSUTVECKLING INOM AUTOMOTIVE. Det finns många aspekter på hållbar produktframtagning in om automotive-området, men klart är att tillverknings-sidan är en av de viktigare. I detta är kopplingarna mellan praktik och forskning på akademinivå mycket värdefull när stegen mot en värld där netto-noll är em strävan alla vill nå. Därför är det intressant och lovande att Scania återigen visar prov på en bred syn gällande hur hållbarhet ska utvecklas inom transport- och lastbilssektorn: Idag annonserar bolaget och Mälardalens Universitet (MDU) att Scania finansierar Monica Bellgrans professur i produktionsutveckling.
Tanken bakom finansieringen är viktig för ett bolag som fortsatt vill befinna sig i teknologisk spets på transportsidan, då inte bara utifrån elektrifieringsperspektivet av fordonen, utan också med produktionen av lastbilarna.
Monica Bellgran har i detta en perfekt bakgrund. Hon kommer närmast från KTH. Hon har jobbat till och från på MDU sedan 2006 då hon började på Volvo CEs fabrik i Eskilstuna och blev samtidigt adjungerad professor i produktionsutveckling. 1 februari blev Monica Bellgran också utsedd till vicerektor för innovation och en del av universitetsledningen på MDU.
– Hållbar produktion är ett avgörande kompetensområde för svensk tillverkande industri. Den största delen av Scanias industriella verksamhet återfinns i Sverige, främst i Södertälje. Tillgång till duktiga ingenjörer och den senaste kunskapen inom hållbar produktion är avgörande. Professor Monica Bellgran har under lång tid spelat en avgörande roll för utvecklingen inom området och vi ser fram emot ett fortsatt nära samarbete med henne nu som professor på MDU, säger Lars-Henrik Jörnving, VP på Scania, i en kommentar.

Scania ägs av tyska Volkswagen AG genom dess dotterbolag Traton Group AG och har sin hemvist i Södertälje. Bolaget är en av världens ledande leverantörer av transportlösningar och har sedan några år gjort en gedigen satsning på elektrifierings-lösningar av fordonen. Man har i linje med denna satsning också byggt en egen batterimonteringsanläggning på produktionsanläggningen i Södertälje. Bolaget är också en stor spelare på sitt område med 50 000 medarbetare i närmare 100 länder, varav cirka 17 000 arbetar i Södertälje.
Samarbetet med MDU innebär nu att man fördjupar sina relationer med  universitetet och förstärker på så sätt området hållbar produktion.
– Vi ser detta som ett viktigt steg i ett fördjupat samarbete mellan Scania och MDU med fokus på produktion och Mälardalen, säger Lars-Henrik Jörnving vidare.

Förstärkning av forskning och utbildning
För MDU innebär ett fördjupat samarbete med Scania en möjlighet att förstärka forskning och utbildning inom hållbar produktion och att kraftsamla ytterligare för industrins utveckling i Mälardalen.
– MDU är ett lärosäte med kraftfull samverkan mellan industri och samhälle och har stort fokus på hållbar utveckling. I det sammanhanget spelar hållbar produktion och produktionsutveckling en viktig roll för Sveriges framtida utveckling. Jag är därför mycket tacksam för att Scania stärker kunskapsområdet produktionsutveckling vid vårt lärosäte med en professur och därigenom även samverkan mellan MDU och Scania, säger Martin Hellström, rektor vid MDU.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title