Annons

Siemens nya Zel X moln-app: En digital lösning som kan rubba cirklarna på verkstadsgolvet

Zel X var en av de mer intressanta lanseringarna som Siemens Digital Industries Software gjorde under det stora användareventet Realize Live 2024, i Las Vegas, nyligen. Denna verkstads-relaterade lösning är en del i Xcelerator-as-a-Service-sviten; alltså företagets nya molnbaserade plattform för SaaS (mjukvara som tjänst).
Allmänt tar Zel X sikte på att stödja digitalisering och effektivisering hos små och medelstora tillverkande företag som maskinverkstäder, metalltillverkare och kontraktstillverkare. Den tunga poängen är att detta handlar om en kollaborativ molnmjukvara – tillgänglig i en enda webbläsare - med kombinerade kapaciteter för sånt som design, simulering, tillverkning, drift, och samarbete, allt i en integrerad och prisvärd lösning. Den är skräddarsydd för branschspecifika arbetsflöden, och som Siemens seniora VP för Mainstream Engineering Software, John Miller, påpekar, gör Zel X det möjligt för tillverkare att snabbt accelerera digital transformation, från offert till leverans av tillverkade delar.
- Tillverkningsindustrin kräver öppna, flexibla verktygsuppsättningar, som är tillgängliga överallt, säger han i en kommentar och tillägger: ”Zel X kombinerar Siemens expertis och tekniska ledarskap inom de flesta tillverknings-relaterade domäner för att leverera nästa generations kapacitet genom webbläsaren. Detta är också något våra kunder efterfrågar.” Zel X är kort sagt avsett för lite av varje i den industriella produktframtagnings-processen, i det att de ”lånar” funktioner från hela Xcelerator-portföljen och levererar det i ett enda, strömlinjeformat paket. Att den också levererar allt detta i en och samma webbläsare betyder att det kan köras lika enkelt på en stationär dator som på en bärbar dator, surfplatta eller telefon.
Ambitionerna med denna nya molnapp är också högt satta och appellerar inte så lite till demokratiserings-argumentet: “Varför ska inte mindre företag till en överkomlig kostnad få tillgång till sånt som liknar det som BMW, Dyson eller något annat av världens andra större företag har tillgång till?”
Zel X innehåller verktyg för att förstå och planera verksamheten på verkstadsgolvet. Den tillhandahåller interaktiva instrumentpaneler för att övervaka realtidsoperationer och spåra jobb, samt verktyg för att hjälpa till med automatisk offertförfrågan (RFQ). Lösningen innehåller 3D CAD-designverktyg baserade på Siemens NX och man kan också simulera med hjälp av kapaciteter från Simcenter-plattformen. Här finns vidare en av branschens första webbbaserade, CAD/CAM-verktygsuppsättningar. Förenklad 3D CAD-baserad programmering gör 2,5-axlig CAM tillgänglig. Men det finns mer: Bland annat tillhandahåller Zel X molnbaserad projektlagring och samarbete, byggt på samma Teamcenter-baserade kärnplattform som är gemensam för Siemens Xcelerator-portföljen.
Vi har tittat närmare på lösningen och hur några användare använder kapabiliteterna.
Klicka på rubriken för att läsa mer på PLM&ERP News.

Först några ord om denna nyckel till snabbare och bättre digital samverkan genom hela produktframtagningsprocessen. Direkt tillgänglig när som helst, och på vilken enhet som helst, tillhandahåller Zel X molnbaserad projektlagring och samarbete. Allt byggt på samma Teamcenter-baserade kärnplattform som är gemensam för Siemens Xcelerator-portföljen och som ger pålitliga datahanteringsfunktioner till några av de världsledande innovatörer tillsammans med datadelning och samarbetsmöjligheter med Teamcenter Share-appen. Zel X gör det möjligt för kunder att förena sin leverantörskedja, inklusive interna team, kunder, partners och leverantörer på en enda källa till sanning. Den är förbättrad med teknisk vy och uppmärkning av data, visualisering av augmented reality (AR), uppgiftshantering (inklusive Kanban-kortsfunktioner och spårning) – allt ovanpå en robust och säker data- och livscykelhanterings-ryggrad.

– Organisationer får kritisk synlighet när de integrerar ingenjörskonst, tillverkning, inköp, historisk data och till och med verktygsvägar i en lösning. Resultatet är kortare offert- och leveranstider, ökad processeffektivitet, förbättrad produktkvalitet och betydande kostnadsbesparingar. Zel X ersätter frånkopplade manuella processer och punktlösningar och innebär mindre administration, inga IT-overhead och inga ytterligare hårdvaruinvesteringar, säger branschanalytiker Chad Jackson (bilden ovan t v), chefsanalytiker och CEO för Lifecycle Insights.

Fordonstillverkare vässar internt- och kundsamarbetet med Zel X
När det gäller drift har Zel X lösningar för realtidsövervakning och spårning av projekt- och jobbstatus med interaktiva instrumentpaneler och specifika instruktioner på verkstadsgolvet med aviseringar tillgängliga på alla enheter. Zel X innehåller som noterades ovan också verktyg för att hjälpa till med automatisk offertförfrågan (RFQ), både inkommande från kunder och utgående till leverantörer.

De här bitarna är sånt som utnyttjas av Vuhl, som är en tillverkare av högpresterande bilar med huvudkontor i Mexiko. Företaget valde Zel X för att komplettera det man redan hade i form av produktutvecklingslösningar från Siemens. Med den nya lösningen ville man addera stöd för integration och samarbete med interna team och kunder.

Vuhl, en tillverkare av högpresterande bilar, valde Zel X för att komplettera det man redan hade i form av produktutvecklings-lösningar från Siemens.

”Vi servar dussintals olika kunder, och det här har blivit mycket komplicerat att hantera. Vi använde kalkylblad, post-it-lappar på fönstren och alla dessa verktyg som fungerade men som inte var strömlinjeformade på ett sätt så att vi kunde kommunicera över hela företaget. Med Zel X kan vi integrera allt i en lösning. Nu kan vi dela data inte bara på ingenjörssidan, utan också med verkstadsgolvet och människorna som skapar kolfiberdelar eller monterar våra sportbilar”, säger Guillermo Echeverria, medgrundare, Vuhl. Han fortsätter:
”Vi använder NX, men våra kunder har många olika CAD-system. Med Zel X är allt klienten behöver en webbläsare, och de kan öppna upp och visa filen som du arbetar med och markera den. Detta har verkligen gett oss möjligheten att ge bättre service till våra kunder. Hastighet är namnet på spelet och det uppnår vi genom att använda de bästa lösningarna och mjukvaran som möjligt.”

Ett annat exempel på samma spår är WashTech, ett industritvättföretag som specialiserat sig på design och tillverkning av maskiner för rengöring av industriella komponenter och har använt Zel X för att driva sin årliga försäljning på 1,8 miljoner dollar. Som WashTechs grundare och direktör, Mathieu Fresco, förklarar:
”Med Zel X kan jag svara på mina kunders förfrågningar snabbare och mer exakt. Dess webbläsarbaserade CAD/CAM och resursplaneringsverktyg hjälper oss att vara smidiga. Vårt mål är att citera 50 % snabbare och leverera 30 % fler beställningar.”

CAD, simulering och CAM
Vi var i ingressen inne också på Zel X kapabiliteter inom design, simulering och CAM. Man får sålunda tillgång till 3D CAD-modellering direkt i webbläsaren; detta handlar om strömlinjeformad 3D CAD (både direkt och historikbaserad modellering) för offert-, tillverknings- och fixturdesigner. Branschledande Parasolid-baserade verktyg för datautbyte kombinerat med Siemens 3D AI-baserade prediktiva modelleringsfunktioner tillåter designers och försäljningsingenjörer att öppna och redigera importerad designdata för att snabbt skapa design och ritningar, modifiera befintliga modeller eller göra ändringar i förslag.

Molnbaserade simuleringsmöjligheter, baserade på Siemens Simcenter-lösningar, gör att alla som är involverade i designprocessen snabbt kan utföra, oavsett enhetens datorkraft, enkla analyser för att hjälpa direkta designbeslut. Även del/materialval med optimering.
Zel X är också sömlöst skalbar och helt kompatibel med Siemens mekaniska design- och simuleringslösningar, inklusive NX-mjukvara, Solid Edge-mjukvara och Simcenter-lösningar.

Zel X levererar vidare vad Siemens beskriver som, ”branschens första integrerade, webbaserade, CAD/CAM-verktygsuppsättning.” Förenklad 3D CAD-baserad programmering gör 2,5-axlig CAM tillgänglig för designers och ingenjörspersonal som arbetar med enklare, prismatiska delar, med flexibiliteten att justera inställningar eller redigera G-kod från vilken enhet som helst när planerna ändras. Detta frigör även andra befintliga CAM-licenser för mer komplexa uppgifter och är skalbar till Siemens branschledande tillverkningslösning, NX CAM

Bild från Schuster. FOTO Martin Erd

Här vässar Zel X offert-processen
Bob Schuster, ägare av Schuster Mechanical, är ett bra exempel på detta. Bolaget använder Zel X tillsammans med Siemens NX-programvara. Han säger:
”Målet för oss är att påbörja arbetet när vi får inköpsordern. Tidigare var det svårt att skapa en bra offert och man fick ta till sin bästa gissning. Zel X kommer att förbättra min offertprocess för att minska den från veckor till dagar – till och med timmar. Eftersom jag har fångat alla steg jag använde på tidigare jobb och jag kan återanvända dem för min nästa offert. Med Zel X och NX tillsammans kan jag effektivisera tillverkningsprocessen och förbättra relationen med kunden.”

Siemens Zel X-lösning kommer att finnas tillgänglig med grundläggande verktyg för att effektivisera design och tillverkning på en standardnivå och på en avancerad nivå som lägger till simulering, fler datahanteringsmöjligheter och designverktyg.
En gratis 30-dagars provperiod är också tillgänglig.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title