I centrum för seminariet var föredrag och demonstrationer som visade att mxAutomation kan skapa en brygga mellan PLC-världen och KUKA:s robotar – vilket gör att en PLC-programmerare kan arbeta med sitt vanliga gränssnitt för att hantera en robot. Det ger möjlighet till intelligenta och kostnadseffektiva lösningar för användare som väljer denna väg.
Enligt Lars Cardemar, på KUKA Nordic, är det en ganska enkel option i mjukvaran som gör processen möjlig.
– Roboten styrs av programvaran i PLC:n. Enkelt uttryckt kan man säga att PLC-språket översätts till robotspråk. För användare som beställer en automationslina är det en stor fördel när befintlig personal, van vid PLC-programmering, kan handha roboten.
Hur går det till? Med styrningsprogramvaran PLC mxAutomation kan externa styrningar med inbäddad PLC sända kommandon till KUKA:s robotar på den grundläggande rörelsekommandonivån. Därmed kan man enkelt realisera centrala manöverkoncept för de robotstyrda produktionsmaskinerna. Ändå har man fortsatt tillgång till alla funktioner i KUKA:s styrning KR C4, som rör kinematik och säkerhet. Orsaken är mxAutomation-kommandointerpretatorn i KR C4-styrningen, som kommunicerar alla PLC-kommandon till banplaneringen, vilken i sin tur sätter roboten i rörelse med samma höga precision och tillförlitlighet.
Inbäddat i Siemens Sinumericvärld. KUKA pekar i sammanhanget ut följande fördelar:
* Enkel programmering: PLC mxAutomation kräver inga djuplodande kunskaper om robotprogrammering. Genom att använda mxAutomation-funktionsmodulerna kan man skicka kommandon till KUKA-robotar i den igenkännliga PLC-programmeringsmiljön.
* Hög flexibilitet: När produktionsvillkoren ändras kan man direkt göra de nödvändiga ändringarna eller utbyggnaderna tack vare att användningen av mxAutomation-baserad manövrering. När man behöver bearbeta nya komponentserier eller andra extrauppgifter kommer operatörerna att kunna dra nytta av robotar i en för dem bekant PLC-miljö.
* Certifierad enligt PLCopen: Som första robottillverkare har KUKA med sin programvara UKA.PLC mxAutomation 2.1 uppfyllt kraven som organisationen PLC Open ställer och man är därför certifierade enligt ”PLCopen Motion Control Part 4”. Därmed har KUKA:s kunder tillgång till fördefinierade åtkomstfunktioner.
* Roboten griper tag i åkande arbetsstycken: Om man kopplar ihop PLC mxAutomation med KUKA.ConveyorTech kan roboten gripa tag i arbetsstycken som rör sig. Applikationsprogramvaran anpassar robotens rörelser till rörelsen hos ett löpande band eller transportband. KUKA.VectorMove möjliggör mjuk vektoriell omkoppling av roboten. Detta underlättar uttagning av komponenter ur formsprut- och pressgjutningsmaskiner.
* Enkel styrning: I och med att robot- och maskinstyrningen förenas i PLC mxAutomation är det enkelt att integrera robotar i befintliga manöverkoncept. Roboten kan då styras med det vanliga människa-maskin-gränssnittet. Detsamma gäller när roboten ställs in med maskinens handterminaler förutsatt att adekvata säkerhetstekniska åtgärder har vidtagits. Ett bra exempel på en sådan integration är inbäddningen som Siemens erbjuder av KUKA:s robotar i Sinumerik-världen baserat på mxAutomation för S7.
Här är PLC-leverantörerna som stöder mxAutomation. PLC mxAutomation är förberedd för Europa, Asien och Amerika och har stöd för följande externa styrsystem:
Inom ramen för KUKA.PLC mxAutomation 2.0:
Siemens
– SINUMERIK (Run myRobot)
– SIMATIC
– STEP 7 V5.4, S7-300 och S7-400
– STEP 7 (TIA Portal), S7-300 och S7-400
– STEP 7 (TIA Portal), S7-1500
CoDeSys
AllenBradley (Rockwell)
LabView
Nya partner fr o m version 2.1:
Beckhoff (serieversion från mitten av 2016)
Schneider-Electric
B&R
Siemens
– TIA-Portal (SIMATIC)
– SIMOTION
Ny kollaborativ KUKA-robot på gång. Under seminariet släppte KUKA också ett par andra nyheter:
- En ny kollaborativ robot, LBR iisy, kommer under 2019. Enligt Lars Cardemar är LBR iisy särskilt lämplig för applikationer där människa och robot samarbetar.
– Det kan exempelvis handla om hantering eller montering i en verkstadslina. LBR iisy klarar även att hantera mer ostrukturerade arbetsplatser där det tidigare varit svårt att automatisera.
- En annan nyhet är en mobil robotenhet kallad KMR Cybertech som lanseras till våren. Den är en komplett, autonom enhet – en robotarm monterad på den mobila plattformen KMP 1500. Ett av flera användningsområden är att hämta och leverera ut saker till andra maskiner och den är särskilt lämpad för att hantera små komponenter.