Annons

NY SPELPLAN: Därför köper ALTAIR den revolutionerande simuleringslösningen SIMSOLID

CAE-företaget Altair, tillhör topp 5 på simulerings-, analys- och beräkningsområdet. Under 2017 var bolaget, enligt CIMdata, det femte största bolaget inom PLMs Simulation & Analys-segment (S&A), precis före numera svenskägda Hexagon (som köpt MSC). Altair drog under året in 333 miljoner dollar, motsvarande drygt 3 miljarder kronor. Listan toppas förstås av ANSYS med 1,1 miljard dollar i intäkter under 2017. Klart är vidare att Altair är ett av många bolag på simuleringssidan som växer. Inte så att man toppar i tillväxttakt, men man ligger under 2017 på solida 6,3 procent, vilket gav en marknadsandel inom S&A på 7,5 procent.
Hur det blir 2018 återstår att se, men något som garanterar en intäktstillväxt under 2019 är det nyligen annonserade köpet av SIMSOLID; ett företag grundat på att ställa en enkel fråga: "Varför måste geometrin som används i design och strukturella simuleringsvärlden vara så annorlunda?"
Altairchefen, James Scapa, hävdar att SIMSOLID skapar en helt ny spelplan på området.

SIMSOLID arbetar med CAD-assemblies för att med hög exakthet ge snabba, noggranna och robusta strukturella simuleringar, utan att för den skull kräva geometriförenklingar, ”geometritvätt” eller meshning. Den bakomliggande tekniken bygger till stor del på det arbete som gjorts av dr. Victor Apanovitch, tidigare professor vid Vitrysslands tekniska högskola och medgrundare av SIMSOLID Corporation.
– Vi menar att SIMSOLID är ett revolutionerande tekniskt genombrott som kommer att ha en djupgående inverkan på produktdesign, säger James Scapa, Altairs grundare, ordförande och koncernchef. Systemet är oerhört snabbt, korrekt och robust och vi tror på en lösning som ger en ny spelplan på simuleringssidan.

Altairbasen James Scapa.

Accelererar gränssnittet mellan CAD och simulering. Stora ord och förhoppningar från Altairchefen alltså och detta icke utan goda grunder. SIMSOLIDs beräkningsmotor är en kommersiell implementering av ny och opublicerad matematik. Denna baserar sig i sin tur på extensioner av teorin om externa approximationer. SIMSOLID kontrollerar, enligt James Scapa, lösningars noggrannhet med hjälp av multi-pass adaptiv analys, vilket gör den extremt snabb och minneseffektiv. Stora och komplexa enheter kan lösas snabbt även på bärbara datorer.

Dr Uwe Schramm, teknisk chef för Altair, konstaterar att, ”vi är mycket övertygade om lösningens noggrannhet. Andra har försökt att accelerera gränssnittet mellan CAD och simulering genom att försämra den matematiska robustheten. Det är vår känsla att man genom att snabbt gå vidare med metoderna i SIMSOLID och expandera dem över flera applikationer kan få en verkligt dramatisk effekt på hur design blir gjord; samtidigt som vi behåller våra höga krav på beräkningsmässig excellens.

HyperWorks och SolidThinking… Om SIMSOLID håller för de visioner Altair har kring den kommer man att få en god expansionsgrund inom S&A. Bolaget är känt för framförallt produkter som HyperWorks, SolidThinking, Altair PBS och Carriots.

Man har idag regionala kontor i hela Nordamerika, Sydamerika, Europa och Asien-Stillahavsområdet. År 2013 utvidgade man med kontor i Grekland och Israel.

Bolaget har mer än 2 000 anställda i 22 länder som servar över 5000 kunder inom segment som flyg-, bil-, konsumentprodukts-, maskinutrustnings-, försvars-, olje- och gasindustrin. R&D-avdelningen består av cirka 980 personer.
Altairs strategiska vision är att revolutionera produktutveckling genom att möjliggöra modelldriven design där modeller av olika noggrannhetsnivåer kan ”inkapsla produktprestandata och möjliggöra samarbete och samtidig utveckling inom flera tekniska domäner och olika fysikdiscipliner”.
Bolagets tekniska styrka inom simuleringsdriven designoptimering är, enligt PLM-analytikern CIMdata, ”också en nyckelfaktor i denna vision. Altair levererar en omfattande multifysiksvit av analysmjukvara och sträcker sig både över bredden och på djupet.”

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title