Annons

Simulering: PTC integrerar ANSYS’ Discovery med CREO

PLM-utvecklaren PTC meddelade under fjolåret att man gått in i ett partnerskap med marknadsledaren på CAE-området, ANSYS. Då handlade det om en lösning som kopplade ANSYS program för simulering av digitala tvillingar, Twin Builder, till PTCs IoT-plattform ThingWorx. Under årets LiveWorx blev det klart att detta samarbete tar ytterligare ett steg:
PTC kommer att integrera ANSYS omtalade Discovery Live realtidssimulering i sin CAD-mjukvara CREO. Den kombinerade lösningen kommer att säljas av PTC som en del av Creo-produktpaketet.

När PTC under veckans första dagar genomfört sitt IoT- och IIoT-event, LiveWorx 2018, är en av de sammanfattande slutsatserna att bolaget är på god väg att skapa en komplett industriplattform. Det handlar inte längre om bara PLM, CAD och IoT, utan också om att addera automationskapabiliteter i tillverkningsledet till dessa koncept. Det är i skenet av detta bolagets nya strategiska allians med Rockwell Automation ska ses.

Men det stannar inte där, ett enormt viktigt område på resan in i den nya digitaliserade produktlivcykelvärlden är simuleringssidan. Man måste kunna simulera inte bara produkter och tillverkningsanläggningar, lika viktigt är att även produkter och anläggningar (som t ex en rör- och pumpanläggning inom processindustrin) måste kunna simuleras i händerna på slutanvändarna. Detta för att optimera funktioner eller drift. I alla en produkts faser spelar sålunda simuleringskapabiliteterna en alltmer framträdande roll.
Den som vill vara med och konkurrera på området industriellt IT-stöd, som alla på PLM- och egentligen också på ERP-arenan vill, måste därför se till att skaffa sig mjukvaror som klarar detta. Förra veckan rapporterade PLM&ERP News exempelvis att affärssystemjätten SAP gått in i ett partnerskap med CAE- och simuleringsledaren ANSYS, för att addera denna typ av kapabiliteter till sina industrilösningar. Men man är inte ensamma; PTC har alltså gått samma väg.

”Slut på meshning och postprocessorproblematik.” Discovery Live är ett GPU-baserat, relatidssimuleringsprogram som kombinerar simuleringsmiljöer för CAD-modellering och bildar en mycket responsiv arbetsmiljö där användare kan se hur förändringar i konstruktionerna påverkar simuleringar direkt. Det är slut på detta med meshning och postprocessproblematik.

Med detta representerar programmet något av en revolution inom beräkning och simulering. Lösningen är kort sagt ett genombrott ifråga om hastighet och användarvänlighet och lägger möjligheterna för digital prospektering i händerna på varje ingenjör. Den har av analytiker beskrivits som, ”den första realtids 3D-simuleringsmiljön som möjliggör intuitiv och snabb interaktion med geometri, fysik och resultat.”
De här kapabiliteterna blir nu en del av vad PTCs CREO kommer att kunna erbjuda.

Full Discoverkapabilitet kommer längre fram. Än så länge finns inte alla Discoverys tekniska kapabiliteter med i i CREO, men ska enligt planerna komma att integreras längre fram.
– Med de kombinerade lösningarna kan ingenjörerna se simuleringens realtidsresultat under modellprocessen. De kan därmed se och förstå designförändringar i sina modeller. Denna förmåga har potential att dramatiskt förbättra produktiviteten och kvaliteten på teknik och den kombinerade lösningen kan vara en differentiator på marknaden, säger PTC-basen, Jim Heppelman, i en kommentar.

Med Discovery Live i Creo möjliggörs momentan statisk strukturell, termisk och modal simulering. Med tiden planerar man som sagt också att integrera hela bredden av ANSYS Discovery-simuleringsfunktionalitet i Creo.

– ANSYS är världsledande inom tekniksimulering och Discovery Live är det senaste exemplet på vår ”innovation i aktion”. Genom att bädda in Discovery Live i Creo, kommer vi att expandera vår användarcommunity att inkludera designingenjörer, säger Ajei Gopal, VD och VD ANSYS. Effekten av simulering kommer nu att påverka de tusentals beslut och modellutredningar som PTC-världens ingenjörer har på sitt bord. Discovery i CREO ger dem en aldrig tidigare skådad inblick i designvalens effekter.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title