Annons

SKF förvärvar lovande industriellt AI-bolag och ”får Siemenspartnerskap på köpet”

Svenska kullagerjätten SKF jobbar proaktivt vidare med toppmoderna teknologier. Det man inte har själv köper man och integrerar. Allt i akt och mening att behålla sin världsledande position. Ett exempel är att bolaget köpt mjukvaror och annat och jobbar med att utveckla lösningar för ”product-as-as-service-upplägg”. Alltså, kunder ska kunna köpa kullager och betala efter användning. Man betalar, lite stiliserat, s a s kullagret per rullat varv. Det berättade Siemens i samband med Hannovermässan tidigare i år.
Men detta är nu bara en av flera tankegångar om att nyttiggöra sig av nya teknologier. För ett par dagar sedan meddelade SKF t ex att man köper startupbolaget Presenso. Detta israeliska företag som utvecklar mjukvara som, baserat på artificiell intelligens (AI), kan förutse behovet av underhåll. Med Presensos kompetens inom AI möjliggörs att inom produktionsanläggningar identifiera och agera på avvikelser som tidigare har varit svåra att upptäcka. Nu kan detta göras automatiskt och utan att behöva använda dataanalytiker.
Tilläggas kan att industrijätten Siemens också upptäckt den israeliska startup:en och man slöt i ett tidigare skede ett partneravtal med dem kring teknologin….

Presensos kompetens kommer att stärka SKFs erbjudande runt den roterande axeln – ”Rotating Equipment Performance” – konstaterar Victoria Van Camp, CTO och direktör för innovation och affärsutveckling.
– SKF handlar helt och hållet om tillförlitlig rotation, teknologiskt ledarskap och att lösa utmaningar i verkligheten. Idag välkomnar vi till SKF ett team av AI-utvecklare i världsklass, med en färdigutvecklad lösning för AI-analys. Tillsammans kommer vi att förändra hur industrin ser på driftsäkerhet och göra AI till en integrerad del av tillverkning, säger hon i en kommentar.

Siemenspartnerskap ”på köpet”?
Presenso har sin bas i Haifa, i Israel och för att köpet ska träda i kraft krävs vissa regulatoriska godkännanden. Men detta ska nu inte behöva bli någon hämsko för affärens genomförande och det hela förväntas bli slutfört under det fjärde kvartalet 2019.
Men SKF är nu inte ensamma om att känna stor respect för Presensos kapacitet. Även tyska Siemens har fått ögonen på det lilla israeliska bolaget och man etablerade så sent som för bara något halvår sedan ett strategiskt partnerskap med Presenso; något som man nu troligen får med sig in i SKF under de senares ägande.
Enligt detta avtal kommer Presensos industriella analysteknologi i realtid att integreras i Siemens egna verktyg för fjärrdiagnostik för att stödja Siemens verksamhet och underhållstjänster.
Presensos teknik kommer att distribueras i Siemens kraftverk och olje- och gasanläggningar över hela världen, säger källor inom företaget.
Presenso, som grundades 2015 och utvecklar sålunda algoritmer för ”förutsägbar”, prediktiv maskininlärning utformad för att förutse industriella maskinfel.
Man har hittills dragit in två miljoner dollar i eget kapital, enligt Pitchbook, vilket är ekvavilent med snart 20 miljoner kronor.

Teknologi som kan bli värd mycket
Sett i SKFs perspektiv är detta som ekonomisk enhet dock en tämligen marginell spelare: SKF är en av världens ledande leverantörer av rullningslager, tätningar, service och smörj-system. Serviceerbjudandet omfattar tjänster såsom teknisk support, underhållsservice, tillstånds-övervakning, tekniska konsulttjänster och utbildning. SKF är representerat i fler än 130 länder och har återförsäljare på cirka 17 000 platser världen över. Försäljningen 2018 uppgick till nära 86 MILJARDER kronor och antalet anställda var 44 428.
MEN, som sagt, teknologi av det slag som Presenso kan få fram kan bli värt stora pengar, som ett inslag i SKFs och andra industrijättars produkter.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title