Annons

SOLIDWORKS 2025: Ready to Run in the Cloud?

TIO TOPPAR i den NYA VERSIONEN. En av höstens höjdpunkter för många av världens CAD-användare är Dassault Systemes (DS) lansering den nya uppdaterade versionen av SOLIDWORKS-mjukvaran. Denna mainstream-lösning är en av de globalt ledande, både tekniskt och kommersiellt. Globalt ligger man på en bra bit över 700 000 professionella användare, enligt mjukvaru-analytikern Griffin Securities. I vårt nordiska närområde är ligger siffran på drygt 12 000 pro-användare, varav 4 500 finns i Sverige. Med dessa siffror i ryggen är SOLIDWORKS den klart största mainstream 3D desktop CAD-mjukvaran före framför allt Autodesks lösningar.
Kommersiellt har man alltså lyckats synnerligen väl, men lika klart som att SOLIDWORKS är Dassaults idag kanske viktigaste intäktslokomotiv, är att LÖSNINGEN som CAD-verktyg är en mycket kompetent plattform för produktutveckling. Och vid den årliga större uppgraderingen och höstlanseringen av produkten är katalogen av förbättringar som alltid späckad. Så hur ser det ut i den nu lanserade 2025-versionen?
PLM&ERP News har tittat på saken i dagens artikel och klart är att här finns mycket matnyttigt; detta inte bara relaterat till funktionella- och feature-baserade nyheter och förbättringar, utan också fortsättningen på de senaste årens stora utmaning gällande SW-communityn: Att få användarna att dra nytta av den sömlösa integrationen av SOLIDWORKS med Dassault Systèmes 3DEXPERIENCE-plattform i molnet.
Detta har gått bättre de senaste åren och poängerna med att koppla upp sig till 3DEXPERIENCE-miljön är flera: Övergripande skäl är att den tillhandahåller sofistikerade teknologier och lösningar för multidisciplinär design, modellering, multifysisk simulering och optimering. Särskilt intressant är MODSIM-miljön, som kopplar ihop modellering och simulering till en gemensam datamodell på 3DEXPERIENCE-plattformen. Genom en enda källa till sanning gällande data får man fördelar som parametrisk och automatiserad modellering, tekniska mallar och associativitet mellan design och simuleringsdata. Samma basmodell används för multifysiska simuleringar av strukturer, vätskor, elektromagnetik och multikroppsdynamik. Det finns alltså flera god skäl att göra sig redo för att köra i molnet.
I övrigt har DS i SOLIDWORKS 2025 vässat förutsättningarna för samarbete och datahantering. Man har strömlinjeformat arbetsflöden för delar, assemblies, ritningar, 3D-dimensionering och tolerans, el- och rördragning. Sånt är alltid bra, liksom ECAD/MCAD-samarbetslösningar och rendering, som lyfts ytterligare. Annat är uppdateringar av PDM-, Simulation-, Electric Schematic-, Electrical Schematic Designer- och DraftSight-applikationerna som möjliggör bättre och snabbare design. Vi har tittat på 10 viktiga förbättringar.

Oavsett hur man ser på det är Dassaults 3DEXPERIENCE Works-erbjudande från ifjol en milstolpe: Alla som köper en SW-licens får plattformen 3DEXPERIENCE Works (3DX Works) på köpet. Därmed kan också de som vill i SOLIDWORKS-communityn relativt enkelt kliva på Dassaults molnplattform 3DEXPERIENCE, och anledningarna att göra detta är som sagt goda. Visst var det som SOLIDWORKS la upp på bordet 1995 en revolution med 3D CAD för alla på desktopen, men idag är det ett vardagsfenomen. De som vill förbli konkurrenskraftiga behöver mer, som 3DX-plattformens moderna livscykelfunktioner; med bland annat kraftfulla verktyg för distribuerat samarbete i realtid, kapabla simuleringslösningar och digitalt tillverkningsstöd. Att vara fullt kopplad till plattformstjänsterna i molnet, baserat på SaaS-modellen – att bara arbeta i en enda webbläsare – är en framtid som man på många platser redan siktar på att förverkliga. När allt har samma datamodell blir skalbarheten närmast oändlig och det tekniska kapacitetsutbudet betydligt mer omfattande än vad lokalt installerad CAD kan erbjuda. Kort sagt, man vinner mycket på att kliva in i denna bredare och mer tillgängliga miljö.

Bortsett från de mjukvaru-teknologiska vinsterna kan en molnmigrering också minska IT-infrastrukturkostnaderna. Istället för en dyr egen on premise-lösning (lokalt installerad) lösning, med egna servrar och annat, ligger det en god finansiell potential för minskade kostnader i att via t ex en SaaS-baserad moln-PLM-lösning ”hyra” precis de varierade resurser man behöver vid olika givna tillfällen.
Är det då vettigt att ta steget? Absolut, menar till exempel PLM-analytikern CIMdata. ”I den nya eran av produktutveckling behöver SOLIDWORKS-användande företag lösningar som spänner över hela livscykeln. De kan dra stor nytta av Dassault Systèmes IP och expertis.”

Detta sagt ska vi gå över till DS SOLIDWORKS egen TIO-I-TOPP-lista över förbättringar och nyheter i 2025-versionen.
Nedan följer de tio viktigaste förbättringarna som SOLIDWORKS självt pekar ut i pressmaterialet:

1. Effektivare samverkans- och datahanteringslösningar (PDM)
• Det har blivit enklare att ansluta och samarbeta med branschkollegor genom att åtkomst av communities direkt i SOLIDWORKS-miljön.

• Man kan hålla sig uppdaterad med aviseringar i realtid, vilket säkerställer att man alltid arbetar med de senaste filversionerna under gemensamma designprocesser.

• Du kan vidare utnyttja din befintliga SOLIDWORKS PDM-lösning genom att koppla ihop den med 3DEXPERIENCE SOLIDWORKS.
Fördelar
Produktinnovationen kan gå betydligt snabbare med förbättrade samarbets- och datahanteringsmöjligheter.

2. Större flexibilitet i modelleringen av delar
• Man kan öka effektiviteten genom att använda urvalsacceleratorer för Chamfer-kommandot för att snabbt välja kanter.

• Skapa jämnare fillets med variabel storlek och med möjlighet att kontinuerligt blanda fillet-kanter är en annan förbättring.

• Liksom kapabiliteten att man nu automatiskt kan skapa anpassningsbara böjskåror (bend notches) på den platta ”pattern bend-linjen” på en plåtdel.
Fördelar
Det blir lättare att effektivt skapa den exakta geometrin som behövs i din design.

Med SpeedPak-konfigurationer på översta nivån på sina assemblies behöver man inte modifiera någon av de sub-assemblies som kan finnas i den.

3. Ökad prestanda
• Man kan skapa en mycket förenklad part och göra den associativ till den överordnade ”parent-parten” genom att använda ”Silhouette-defeature-metoden”.

• Man kan vidare lägga till en ”SpeedPak-konfiguration” på översta assembly-nivån utan att behöva modifiera sub-assemblies.

• En bra sak är också kapabiliteten att accelerera beräkningen av ”mass properties” (densitet, volym, massa, tyngdpunkt och tröghetsmoment) för assemblies med tidigare beräknade värden för parter och kroppar.
Fördelar
Ökad produktivitet genom prestandaförbättringarna.

4. Snabbare assembly-modellering
• I detta har SWs produktutvecklare gjort det möjligt att accelerera skapande av assemblies med möjligheten att kopiera sammansättnings-komponenter tillsammans med tillhörande avancerade och mekaniska mates.

• Annat handlar om att man kan upptäcka interferenser mellan ytkroppar eller yt- och solidkroppar.

• Det går nu också att upptäcka interferenser i läget ”Large Design Review”.
Fördelar
Kan bidra till att accelerera assembly-designen och säkerställa tillverkningsbarhet.

5. Förbättrad detaljering av ritningar
• Lättare att genomföra företagets specifika regler kring stämplar för flera godkännanden på ritningar – när som helst och på vilken ansluten enhet som helst.

• Enkel åtkomst till, och möjlighet att visa, utökade ritningsattribut, inklusive PLM-relaterade properties.

• Man kan välja om man vill visa kvantiteten för strukturelement i BOM-listan som ’QUANTITY’ eller som ’LENGTH x QUANTITY’.
Fördelar
Minskar behovet av manuella lösningar och effektiviserar ritningsgodkännandet.

Adding dimension and tolerance information to 3D models has become faster, easier, and more flexible in the 2025 version of SOLIDWORKS.

6. Mer flexibel 3D-dimensionering och toleranshantering
• Man kan skapa ”DimXpert-mått” från skissdimensioner.

• DimXpert kan ge dimensionsstöd för ritad geometri.

• En bra sak är också när det gäller produktionskopplade lösningar att tillverknings-information (PMI) kan kommuniceras nedströms med ökad flexibilitet och kontroll via nya STEP242-exportinställningarna.
Fördelar
Snabbare, mer flexibel 3D-dimensionering och toleranshantering.

7. Förbättrade ”Harness Board Drawings”
• När det gäller design och konstruktion av elektriska och elektroniska system finns i 2025-versionen lösningar för förbättrad organisering med placering av tabeller och ballonger på ritningar med hjälp av förfinad automatisk placering av tabeller, dimensioner, ballonger och format.

• Automatisk uppdatering av eldragnings-dokumentationen efter designändringar är annat bra.

Fördelar

Kan skapa förbättrade ritningar för dragning av el-ledningar och dokumentation för tillverkning.

KRETSKORTS-DESIGN. CircuitWorks är nu tillgängligt för alla SOLIDWORKS-användare.

8. Effektiviserat ECAD/MCAD-samarbete och design
• Import av både interna och externa kopparfeatures, inklusive vias (anslutningarna mellan olika kretskortslager – i grunden är en VIAS ett litet hål som görs genom PCB-laminaten som korsar två eller flera intilliggande lager), spår och former till SOLIDWORKS med hjälp av IDX-filer.

• Man har möjliggjort mer exakta mass-, termiska, strukturella, stöt- och elektromagnetiska analyser, med tillgång till mer detaljerad kopparspår-information i PCBn (”Printed Circuit Board”, kretskort).

• CircuitWorks är nu tillgängligt för alla SOLIDWORKS-användare.
Fördelar
Effektiviserar ECAD-MCAD-samarbetsprocessen som förhoppningsvis då kan ge en mer komplett PCB-design och bättre arbetsflöde i simuleringsbitarna.

9. Förbättrad utdata med immersive rendering
• Genom att utnyttja SOLIDWORKS Visualize med SOLIDWORKS API kan man automatisera skapandet av fotorealistiska renderingar.

• Vidare, de senaste framstegen inom GPU-teknik, med interaktiv strålspårning i realtid, baserad på den öppna standarden Vulkan API för 3D-grafik och datoranvändning, ser spännande ut.
Fördelar
Bra effekter kan vara att man har lösningar till hands som kan skapa bra och övertygande innehåll för att inspirera dina kunder.

Snabbare korrigering av skisser som innehåller brutna mått är en ”glädjespridare” i SW 2025.

10. Vassare användarupplevelser – ”delighters”
• Att göra ändringar i SOLIDWORKS kan ibland orsaka fel i skisser längre ner i funktionsträdet eftersom dessa skisser kan ha refererat till en modellkant eller vertex som inte längre finns. För att fixa detta måste man återfästa dimensionen till en ny enhet. I SOLIDWORKS 2025 finns ett alternativ som automatiskt fixar alla ”fritt hängande” dimensioner med ett enda val. Detta kan spara mycket tid. Men snabbare korrigering alltså av skisser som innehåller brutna mått.

• Man kan skapa och kopiera ”cut list property” till specifika ”cut list-objekt” eller till alla ”cut list-objekt” i en modell. En ”cut list” är ett objekt i FeatureManager-designträdet som grupperar samma enheter i en del. Den finns i delar som har svets- eller plåt-features.

• Snabbare redigering av assemblies är en av förbättringarna i läget ”Large Design Review” med ett urval som gör urvalshierarkin tydligare.

Fördelar
Snabbare design via de oivan angivna förbättringarna av användbarheten.

SOLIDWORKS 2025 kommer att vara allmänt tillgänglig den 15 november 2024 via VAR-återförsäljare (Value Added Resellers) eller online.

En fullständig översikt över förbättringarna och nya funktionerna i SOLIDWORKS 2025, finns på: https://www.solidworks.com/whatsnew

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title