Annons

SW-grundare: Från CADens Sopranos till rebeller i molnet

Produktutvecklings- och tillverkningsvärlden förändras snabbt – men hur är det: Förändras du med den? Det är nya webbaserade CAD-utvecklaren Onshapes chef, Jon Hirschtick, som ställer frågan. Han menar att det visserligen är en djärv tanke att, "uppfinna" de grundläggande nya verktygen i en bransch, ”men det är precis vad som händer nu. Konstruktion, teknik och produktutvecklingsprogram, som tillverkarna är beroende av varje dag, svarar nu snabbt på den nya tidens krav och utmaningar.”
För den som inte är familjär med 3D-CAD-programmet, OnShape, ska sägas att bolagets grundare, Jon Hirschtick, är en av CAD-branschens mest kända personligheter. Framför allt i kraft av att det var han som drog igång SolidWorks. Lösningen var när den kom i mitten av 1990-talet världens första desktop 3D-CAD-mjukvara och genom att den utnyttjade Windows NT som operativsystem gjorde den 3D-teknologin tillgänglig för alla. System som tidigare hade kostat hundratusentals kronor blev plötsligt tillgängliga för några tusenlappar. Bolaget utvecklade en kultur där man var "street smarta", lite som figurerna i TV-serien Sopranos, minus alla mord och annat givetvis. Men ränderna går aldrig ur en zebra: Idag har Hirschtick och hans team blivit till "rebellerna i molnet" med sin nya browserbaserade CAD-lösning - OnShape.
Frågan är nu om denne entreprenör och innovatör kan få blixten att slå ner en gång till med den nya CAD-lösningen OnShape?
- CAD i molnet har många poänger, säger Jon Hirschtik till PLM&ERP News. För det första är detta den enda fullt ut molnbaserade CAD-mjukvaran. Självklart betyder också molnplattformen att den är mer kostnadseffektiv än traditionella lösningar, liksom att det där med uppgraderingar helt försvinner. Vi släpper kontinuerlig och i en jämn ström nya uppdateringar med korta mellanrum. Det för med sig att alla användare direkt - i samma sekund som den nya releasen släpps - jobbar med samma version; den senaste. Konstruktörer och designers kan med Onshape jobba tillsammans i sina team via webbrowser, smartphone eller surfplatta.

Starka ord alltså och det från en person som bör veta. Hirschtick har bevittnat, starkt påverkat och aktivt varit med om att uppfinna digitala verktyg under mer än fyra decennier.
Men vad är det som påverkar utvecklingen av de moderna designverktygen?
Det fem huvudfaktorer, konstaterar Onshapechefen, som ”skakar om” tillverkningsvärlden; vi ska gå igenom dem nedan.

Vill primärt locka över SW-användare. Först ska dock noteras att Hirschtick bl a har siktet inställt på att locka över SolidWorks-användare till sin nya CAD-värld i molnet. SW-grundaren sålde som bekant företaget till Dassault Systemes redan 1997. Han fanns kvar i företaget under många år i en roll som gick ut att hålla koll på nya intressanta verktyg som dök upp och sedan dirigera dem vidare för integration i SolidWorks eller Dassaults andra miljöer.

Detta fungerade för båda parter acceptabelt bra fram till 2010, men med tiden fann Hirschtick DS-miljön för begränsade och närde en idé om att ännu en gång revolutionera produktutvecklingsvärlden med ett billigt, lättillgängligt och kompetent ”verktyg för massorna”.
Därför skaffade han 2012 kapital och drog ihop stora delar av sitt gamla produktutvecklingsgäng på SolidWorks för att förverkliga denna idé.
Han berättade för PLM&ERP News chefredaktör, Verdi Ogewell, under ett besök i Stockholm för två år sedan, ”att vi behöver 10 000 användare som väljer pro-modellen (som har alla tänkbara Onshapefunktioner adderat) för att ekonomiskt gå runt”.
Efter att ha dragit in 64 miljoner dollar i utvecklingskapital, som bl a använts till att bygga upp det nya OnShape tillsammans med sina gamla SW-vänner, som Scott Harris och John McEleny, har han senare bekräftat att man klarat detta.
”Ideologiskt”, om uttrycket tillåts, är affärsmodellen fokuserad på att leverera det man gör bra, och det man gör bra är framförallt ett lättillgängligt, habilt CAD-verktyg med diverse tangerande funktioner. När det gäller sånt man inte gör lika bra så samarbetar man med likasinnade företag för att få till sekundära tjänster som FEA (Finita Element Analysis), rendering och andra verktyg som behövs i appbutiken.

Man har för sin moln-CAD-lösning lagt upp en modern databasarkitektur, ett lika modernt API och tillfört integrerad produktdatahantering; allt byggt på AWS-moln (Amazon Web Services) och man är i detta väl positionerat för att klara de senaste trenderna inom produktutveckling (digitalisering, analys, styrning, etc).

Med sin molnbasering är OnShape tillgänglig på alla sorts enheter: PCar, surfplattor, mobiler etc. Bra kapabiliteter när man vill dela sina modeller eller ritningar.

När det gäller konstruktionsarbetet erbjuder OnShape en kombination av direkt- och parametrisk modellering i CAD, upplagt i ett enda geometriskt system som tar modellen genom hela konstruktionsprocessen, från koncept- och detaljdesign till produktionsdokumentation. 3D-direktmodelleringsfunktionerna, dess gren- och sammanslagningsfunktion och dess realtidsupplägg gör det lätt för användarna att arbeta  tillsammans i ett dokument.

Men det finns mer: Onshape erbjuder, som nämndes ovan, en ny typ av datahantering – inbyggd i CAD-systemet och med transparent leverans i molnet. Det här är ett framsteg, även om Solid Edge från Siemens PLM var tidigare ute med att erbjuda inbyggd PDM. Men generellt är det så att PDM under lång tid betraktats som en ”add on-lösning”.
Onshape verkar ha tänkt tvärtom och, ”faktiskt byggt upp ett CAD-system kring PDM snarare än att följa den traditionella vägen”, som PLM-bloggaren Oleg Shilovitsky uttrycker saken.
Klart är i alla fall att datahantering blir allt viktigare för tillverkningsföretag varför ny hanteringsteknik av produktdata är synnerligen intressant.
Den minnesgode kommer också ihåg en artikel i VerkstadsForum, där en av dagens OnShapegrundare (han var f ö också länge med på SolidWorksresan, bl a som CEO), John McEleney, konstaterade att, ”PDM kommer med tiden att försvinna och bli en naturlig del av CAD-systemet.”
Det här var 2006, så han var tidigt ute i tanken och nu har idén genomförts i handling också.

En bild från OnShapes ettårsjubileum med fr v John McEleney, Scott Harris och längst t h Jon Hirschtick.

Vad kostar OnShape? Onshape erbjuder allt ifrån gratislösningar till professionella upplägg med utbyggda funktionella kapabiliteter. Båda varianterna, gratis och betald, ger tillgång till full funktionalitet, men den kostnadsfria lösningen har gränser för datalagring och även för antalet dokument som en användare kan komma åt när som helst. Fördelen med gratisnivån är att den gör det enkelt för de som vill att dela arbeten i kollaborativa upplägg. Lite som andra företags viewerlösningar, fast mer kapabla än att bara erbjuda de som exempelvis är partners i produktutvecklingsarbetet möjlighet att titta på, vrida och vända och zooma för att kunna ha synpunkter på 3D-modeller och ritningar.
* Vill man ha ett verktyg att arbeta lite bredare i väljer man STANDARD-lösningen, som kostar 125 dollar i månaden, motsvarande ungefär en tusenlapp. Kostnaden debiteras årligt.
För detta får man, förutom en utmärkt CAD-lösning, följande:
– Part- & assembly modellering
– Ritningskapabiliteter
– En lösning som funkar på webben och mobilt
– On-demand utbildning/träning
– Teknisk support tillgänglig i direktkommunikation

* För den som vill ha Onshapes avancerade lösningspaket, PROFESSIONAL, stiger priset till 175 dollar i månaden, motsvarande ca 1400 kronor (beroende på aktuell valutakurs).
Förutom CAD-lösningen får man då också en komplett datamanagementlösning och följande:
– Part- & assembly modellering
– Ritningslösning
– En lösning som funkar på webben och mobilt
– On-demand utbildning/träning
– Prioriterad teknisk support
– Som sagt också data management
– En lösning för formell releasehantering
– Arbetsflödeslösning för godkännande och en notifieringslösning
– Administrativa verktyg anpassat för företagsnivå

Inget att installera, inga licensnycklar, inga servicepack… Men molnet och browserlösningen är som sagt en stor poäng. Det gör plattformen tillgänglig överallt och på alla moderna enheter som mobiler, paddor och annat. Man behöver förstås inte heller ladda ner någonting, installera något eller fundera över licensnycklar eller servicepack. I molnet, på webben, är alltid den senaste versionen tillgänglig och alltid kompatibel. Man behöver inte ägna tiden åt filhantering eller PDM-problematik.

– Check-in, check-out och IT-overhead, som följer med den gamla tidens PDM-system, är historia. OnShapes delning, collaboration och kontrollkapabiliteter är, vågar jag påstå, faktiskt rent revolutionära, säger Jon Hirschtick. Det är väldigt enkelt att dela dokument med leverantörer och partners, liksom att detta med datahantering inte längre är någon huvudvärk. Man sparar dessutom lokalt lagringsutrymme och backup-behoven försvinner. Inga flera borttappade filer eller brutna länkar.

OnShape samarbetar med likasinnade företag för att få till sekundära tjänster som FEA (Finita Element Analysis), rendering och andra verktyg i appbutiken.

Koll på det intellektuella kapitalet. Den förre SolidWorkschefen hävdar vidare att man med den äldre typen av CAD-filer och dataorganisering hade lätt att tappa bort de intellektuella bitarna, IP:et (Intellectual Proerty).
– Här får man kontroll över data i en säker molnmiljö. Du har hela tiden kontroll över vem som har tillgänglighet och vem som ändrat vad och när, säger han.

Hirschtick menar också att Onshape förändrat sättet på vilket man gör ritningsgranskningar.
– Så är det. Vi kan dela modeller med varierade nivåer av tillgänglighet, från full tillåtelse att editera till delning med enbart möjlighet att kunna se modellen. Men viktigt är att modeller och ritningar kan bli tillgängliga på alla männsikors PCar, mobiler eller surfplattor. Detta istället för att alla ska samlas och trängas framför en datorskärm. Alla kan nu titta på en komplett assembly på sin respektive enhet.

Fem trender som förändrar produktutvecklingsarbetet. Så, världen förändras och Jon Hirschtick menar att den nya eran för produktframtagning som vi gått in i kräver den sortens verktyg som OnShape tillgängliggjort.
Hur ser förändringarna ut? OnShapebasen pekar på fem viktiga trender:

  1. AUTONOMA HÅRDVAROR – Många av dagens mest spetsiga produkter innehåller mjukvara och elektroniska sensorer. Detta kan gälla allt ifrån en kaffemaskin, som kommer ihåg hur mycket kräm och socker du gillar till en kudde med elektroniska sensorer för att spåra dina sömnmönster. Hårdvara är allt oftare bara hårdvara, vilket gör konstruktionarbetet mer mångfacetterat och komplext – och kräver verktyg som möjliggör sömlös integration med elektroniska och programvarukomponenter.
  2. ADDITIV TILLVERKNING – Nya högteknologiska material (metaller, geler, polymerer, kompositer, etc) och processer har snabbt utvecklats och 3D-skrivare är inte längre bara till för att göra prototyper. Stora bilföretag och flygbolag tillverkar nu verkliga parter och komponenter för sina produkter.
  3. AGIL PRODUKTKONSTRUKTION – Inspirerad av idén om agil utveckling, som har blivit allmänt upptagen inom programvaruvärlden, tar tillverkarna ett till nya tillvägagångssätt som går ut på att bygga produkter snabbare och göra dem mer innovativa. ”Agile design” handlar om en betoning på starkt och snabb iteration, snäv kommunikation mellan ett geografiskt varierat team och en öppenhet för att ”suga upp” förändringar. Agilitet går ut på att svara på förändring med hjälp av feedback från exempelvis kunder för att bestämma hur nästa uppsättning prioriteringar ska göras.
  4. INFORMATIONSFLÖDE SOM ETT KONKURRENSVAPEN – Att hitta billigare arbetskraft och material är ingen bra väg framåt. Istället leder det oss bara ner mot ett bottenläge där möjligheterna att utveckla saker blir lika med noll. Den verkliga konkurrensfördelen för dagens tillverkare ligger i att påskynda informationsflödet i alla skeden av processen. Gamla filbaserade tekniker skapar fortfarande onödigt konstruktionslåsningar, programkrascher och korrupta filer, samtidigt som föråldrade datahanteringsverktyg ännu blockerar samarbete och saktar ner utvecklingsprocesserna i företag.
  5. DET NYA MILLENNIETS VERKSAMHETSFÖRÄNDRINGAR – Den kanske viktigaste demografiska befolkningsfaktorn idag vad avser arbetskraften kan antas vara att 75 procent av arbetskraften år 2030 har växt upp med mobil- och molnteknik. Denna generation har aldrig upplevt livet utan dessa faktorer. ”Millennials” uppstod också i sociala nätverk och har liten tolerans när kommunikationen inte är omedelbar och när verktygen inte är instinktivt samarbetande.

De här bitarna är förstås inte de enda saker som förändrar produktframtagningsbranschen, men de är en bra startpunkt för att diskutera var vi är på väg.

På PLM&ERP News amerikanska systersajt har redaktören Roopinder Tara i en artikel diskuterat om OnShape borde bli köpt av något av de större företagen i branschen för att säkra sin framtid. Hirschtick har dock avvisat sådana tankar och pekar istället på den enorma potentialen som ett lättillgängligt CAD-program i molnet har. Det finns närmare 15 miljoner ingenjörer globalt, varav faktiskt bara något över en miljon professionella ingenjörer har ett mekanik 3D CAD-program. OnShape kan bli en lösning som får upp fler på 3D-vagnen.

Kan OnShape bli verktyget som gör skillnad? Slutligen kan man fundera kring hur ett verktyg som Jon Hirschticks OnShape kan göra skillnad. Lättillgängligheten, enkelheten att arbeta i lösningen, realtidsfunktionaliteten, den kontinuerligt uppdaterade versionshanteringen … det finns onekligen en del som talar för att detta kan växa till sig ordentligt.
Märkligt nog är också marknaden för professionella mekanik-CAD-system i 3D faktiskt mindre än man kan tro. Enligt analytikern Ora Research finns det i dagsläget globalt mellan 10 och 15 miljoner ingenjörer som skulle kunna ha nytta av en 3D CAD mekaniklösning. Ändå lär antalet kommersiella proffssäten bara ligga strax över en miljon. Orsak: Istället för att göra det själva använder sig många ingenjörer av andra i organisationerna, som är 3D CAD-kunniga när det gäller att hantera en design, för arbetet.
Potentialen ser därför ut att vara enorm.
Kan Jon Hirschticks Onshape bli mjukvaran som gör skillnad?

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title