Annons

Starkt Q3 för SAP: Rekordtillväxt för molnet – en enda partner stod för 17 procent av tillväxten!

Det är inte bara svenska IFS som gör bra ifrån sig på affärssystemområdet just nu. Tuffa konkurrenterna, marknadsettan SAP gör det också, om än inte på samma höga nivå som IFS. När SAP igår redovisade sitt tredje kvartal var det i alla fall riktigt bra siffror som avgående toppchefen, Bill McDermott, kunde lägga upp på bordet. Totalintäkten ökade med 13 procent till 6,79 miljarder euro. Men som PLM&ERP News rapporterade igår, så var IFS intäktsökning över 20 procent under Q3 2019, vilket innebär att man plockar marknadsandelar, även om förhållandet mellan parterna när det gäller marknadsstorlek är lite av ”Davids kamp mot Goliat”.
Det är framför allt molnet som drar SAP-lokets tillväxt under Q3. Även om man ska minnas att ett enda partneravtal stod för 17 procent av tillväxten.
- Men SAP fortsätter växa med maximal styrka, konstaterar hur som helst McDermott, och tillägger: ”Jag kunde inte vara mer stolt över den här väsentliga utvidgningen av vår ’topplinje’, liksom resultatet på sista raden – rörelseresultatet ökade med 36 procent jämfört med fjolårets moitsvarande period till 1,68 miljarder euro. Framtiden är ljus!”

Det senare definitivt ett statement man får hålla med om. Bolagets tillväxt, storleken till trots, imponerar. Titta bara på de här utbrutna siffrorna över resultaten inom några skilda områden:
• Molnbokningarna upp 38 %, även om mjukvarulicensintäkterna faktiskt minskade med 1 %
• Cloud-intäkterna ökade dock med 37 %
• De totala intäkterna gick upp med 13 %
• IFRS rörelseresultatet var upp 36 %; rörelseresultat utanför IFRS upp 20 %
• EPS upp 28 % (IFRS) och upp 14 % (icke-IFRS)

Per dags dato kan bolaget vidare notera att man tagit in fler än 500 kunder till SAP S/4 HANA och har här nu plus 12 000 kunder; en ökning med 25 % jämfört med året innan.

Ett partneravtal stod för 17 procent av tillväxten
– Vi har levererat ett mycket starkt resultat under tredje kvartalet, säger SAPs Luka Mucic. Framför allt har vi lyckats väldigt bra på molnsidan med extremt starka tillväxttal när det gäller övergången från on premise till molnet. Detta gäller också för de första nio månaderna.

Han noterar dock – vilket ska tas med i beräkningen för utvecklingen under kommande kvartal att ett enda molnavtal med en viktig partner bidrog med 17 procentenheter till den nya molnbokningstillväxten under tredje kvartalet. Affären har en löptid på tre år, med intäktsredovisning som börjar under det fjärde kvartalet 2019. Vilken kund det handlar om framgår dock inte i pressreleasen.

Vinsten per aktie ökade med 28 % till € 1,04 (IFRS) och med 14 % till 1,30 € (icke-IFRS).

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title