Annons

Trimbles nya Technology Lab på KTH förbereder studenterna för framtidens byggande

I sitt pressmaterial skriver man att, ”ett nära samarbete mellan akademi och industri är viktigt för att framgångsrikt förbereda framtida experter inom arkitektur, teknik och konstruktion. Teknologilabbet blir därmed Trimbles bidrag till den teknologiska utvecklingen i byggsektorn.

PLATS FÖR 78 STUDENTER
Ett av Trimbles senaste teknologilabb är nu alltså etablerat i KTHs lokaler i Stockholm med plats för totalt 78 studenter. På grund av pandemin får invigningen vänta till nästa år, men labbet är redan nu fullt utrustat med det mesta ur Trimbles stora program- och hårdvaruportfölj. Utöver det fysiska labbet på KTH har både studenter och personal möjlighet att använda ett flertal av verktygen även på distans.
– De hård- och mjukvaruapplikationer som Trimble skänkt till KTH ger fantastiska utbildningsmöjligheter, säger lektor Kjartan Gudmundsson, director of First and Second Cycle Education, School of Architecture and the Built Environment, KTH. Vi kommer att kunna vidareutveckla våra utbildningsprogram och kurser med dessa applikationer för design och modellering, estimering och planering. Detta för att göra våra nuvarande och framtida studenter ännu bättre förberedda för framtidens utmaningar.
Tove Lindblad, Business Development Manager på Trimble och Account Manager för Trimble Technology Lab på KTH, utvecklar resonemanget:
– Teknologin som finns idag ger stora möjligheter för byggbranschen att få bukt på resurs-, material- och tidsslöseri. Bristen på kunskap om den senaste tekniken och viktiga lärdomar riskerar att fastna i enskilda projekt, istället för att spridas vidare inom företaget och bli gällande i branschen. Här bidrar Trimble Technology Lab till att överbrygga den klyftan.

Interiör från Trimble Technology Lab på KTH.

FORSKNING INOM 3D-BYGGNADSDESIGN
Trimbles teknologilabb på University of Massachusetts Amherst var det första i världen och invigdes 2016. Laboratoriet förstärker lärosätets ledande ställning inom utbildning och forskning i 3D-byggnadsdesign, digital tillverkning och hållbart byggd miljö. Trimble Technology Lab görs tillgängliga världen över och återfinns idag bland annat på Edinburgh Napier University i Skottland, Institute of Technical Education i Singapore och University of São Paulo i Brasilien.

Tekla Structures – gränssnitt.

VILKA PROGRAMVAROR FINNS PÅ LABBET?
De programvaror som nu erbjuds på Trimble Technology Lab på KTH innefattar bland annat:
• Tekla Structures, den mest byggbara konstruktionsprogramvaran för BIM
• 3D-modelleringsprogrammet SketchUpPro
• den webbaserade analysplattformen Sefaira Architecture
• Tekla Tedds, som används för konstruktionsberäkningar
• det molnbaserade samarbetsverktyget Trimble Connect
• optimeringsverktyget Quantm för väg- och järnvägsprojekt
• samarbetsplattformen Quadri som möjliggör samverkan med medarbetarna i realtid
För avståndsmätning erbjuds totalstationerna TX8 Scanner och SX10.
– Möjligheterna är oändliga med denna uppsättning och ger både lärare och studenter gedigen kunskap i de verktyg som används i branschen idag. I labbet finns produkter som täcker in alla skeden, från arkitektonisk integration till byggnader och infrastruktur och givetvis även verktyg som används under produktionsfasen. Mjukvaru- och hårdvaruverktygen från oss kommer att nyttjas både i undervisningen, i projektarbeten och för forskning, berättar Tove Lindblad.

LÅNGSIKTIGA INVESTERINGAR
Teknologilabben är en långsiktig investering som är avsedd att användas under många år framöver. Det är Trimbles utbildningsteam i USA som avgör vilka universitet världen över som tilldelas dessa tekniklabb. Att just KTH valdes ut beror på högskolans enastående forskning och förstklassiga utbildningar som genererar unga talanger till branschen, menar Tove Lindblad. Att studenterna nu får tillgång till den senaste tekniken gör dem attraktiva på arbetsmarknaden.
Även om teknologilabbet är nytt har Trimbles programvaror funnits med länge på KTH och studenter har tidigare utbildats i bland annat Sefaira, SketchUp och Tekla Structures. Men i och med labbets tillkomst finns nu mycket mer av Trimbles utbud tillgängligt för lärare och studenter.

Tekla-ambassadören Zeinab Mirzahassanagha.

FYRA TEKLA-AMBASSADÖRER
För att sprida kunskap om specifikt programvaran Tekla Structures har Trimble sedan några år studenter som verkar som Tekla-ambassadörer på KTH. Detta är ett åtagande som studenten har under hela studieperioden fram till examen. Antalet ambassadörer varierar men just nu är det fyra stycken och de kommer från byggingenjör- och masterprogrammet samt civilingenjörsutbildningen inom samhällsbyggnad. Planen är att rekrytera 2–4 nya ambassadörer i år.
– Ambassadörsprogrammet möjliggör en öppen kommunikation mellan Trimble och studenterna. Vi upplever att de är nyfikna och glada över att få tillgång till så många av våra programvaror och verktyg. Programmen ökar deras kunskap och effektivitet både vad gäller konstruktion men också om en byggnads livscykel – från projekteringsfasen till den slutliga driftsfasen, konstaterar Tove Lindblad.

LÄRARNA INVOLVERAS
För att kunna utforma labbet efter utbildningarnas behov, har lärarna fått vara med i planeringsprocessen ända från start. Trimble ordnar också utbildningar för lärarna, för att säkerställa att kärnfunktionaliteten i verktygen och programvarorna används.
– Vi började med introduktioner under sista kvartalet förra året, och sedan kommer lärarna att kunna djupdyka i just de programvaror och verktyg som är relevanta för deras utbildningar. Vi förser dem också med manualer och hjälpdokument, för att de ska kunna ta sig vidare om de kör fast, säger Tove Lindblad.
Alla studenter på KTH kan använda labbet, oavsett vilken utbildning de läser. KTH styr dock tilldelningen av licenser till vissa av programvarorna, beroende på utbildningsprogram. Flera av Trimbles programvaror är emellertid ”öppna”, vilket gör det möjligt att kunna ladda ner en gratis studentlicens, vilket även gäller för studenter vid andra lärosäten.
– Det vi vill möjliggöra med labbet är att man ska kunna använda Trimbles programvaror parallellt med program från andra leverantörer och utnyttja det sömlösa flödet som kommer av att arbeta med oberoende format. Vi vill ge studenterna tillgång till de program som används just nu i branschen – och inte bara delar av det. Labbet på KTH innefattar en väldigt stor produktportfölj, vilket ger studenterna ett smörgåsbord av möjligheter. Och det är ju mångfalden som gynnar studenten, avslutar Tove Lindblad.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title