Annons

Tystare, enklare och dubbelt så snabba: Stratasys nya huvudserie för 3D-skrivare

Maskintillverkaren Stratasys presenterade i början av året tre nya 3D-skrivare, alla tillhörande den s k Stratasys F123-serien. Denna blir bolagets nya huvudlinje och ersätter tidigare maskinmodellerna Dimension samt Fortus 250mc, medan Fortus 380mc, Fortus 450mc och Fortus 900mc finns kvar i sortimentet för de som har krav på större modeller och tuffare material. Stratasys Pat Carey säger  att merparten av maskinernas teknik, ”givetvis bygger på vår redan existerande och väl beprövade teknologi”.
- Men, konstaterar han, här finns också ett flertal nya patenterade lösningar inbyggda, som bl a bidrar till ökade prestanda i form av snabbhet, precision och enklare byten av printerhuvuden och materialspolar.
Carey hävdar vidare att den nya tekniken är ”extremt” noggrant betatestad och kommer att bidra med till upp till dubbelt så snabba produktionstider, beroende på vilken av de tre modellerna man satsar på.
Han påpekar också att man via GrabCAD fått till marknadens kanske mest lättanvända 3D-print designlösning, där det i princip bara handlar om att, ”trycka på en knapp".

I sammanhanget ska nämnas att det inte är någon tillfällighet att Stratasys lanserade de nya maskinerna under SolidWorks World 2017. Bolagen har ett omfattande partnersamarbete med både SW-ägaren Dassault Systemes och dotterbolaget SolidWorks. Det senare manifesteras bl a med att man i 2017-versionen av CAD-mjukvaran kommer att kunna arbeta direkt inne i SolidWorks med GrabCAD-lösningen och sånt som riktigt vassa simuleringslösningar baserade på DS’ Simulia.

Entusiasm hos Skandinavienagenten Protech. Hos skandinaviska Stratasyspartnern Protech är man mycket entusiastiskt över den nya maskinsviten, även om bolagets nestor och branschgurun, Evald Ottosson, menar att man i den amerikanska marknadsföringen fastnar lite väl mycket vid nyttan i samband med framställningen av prototyper.

– Jag vill till detta lägga att här finns en enorm nytta och styrka som handlar om att använda dessa additiva verktyg i produktionen och i utvecklingen av jiggar och fixturer.

GrabCAD förenklar. När det gäller CAD-sidan så är  GrabCAD Print-lösningen – ett nytt sätt att kommunicera inte bara med SolidWorks utan en rad andra lösningar. Man kan läsa in CAD-filer direkt från Solidworks, Catia, Siemens NX, Solid Edge och PTC Creo.

– Med GrabCAD Print kan du automatiskt fördela ditt jobb på dina 3D-skrivare och här finns ett effektivt inbyggt effektivt reparationsverktyg för trasiga STL-filer, säger Ottosson. Den stöder för närvarande också uPrint, Dimension 1200, Elite och Fortus 250mc och du kan övervaka och planera utskrivningarna och printrar via smartphone, platta eller dator.

Om maskiner ska i övrigt noteras att maskinerna är utvecklade med konstruktörens behov av funktionella prototyper i fokus, är extremt lättanvända och lämpar sig mycket väl i kontorsmiljö. Ljudnivån under utskrift är mycket låga – 46 dB. Materialen som kan användas i Stratasys F123 är PLA, ABS, ASA och PC-ABS.  Stratasys F123 serien levereras med den nyutvecklade programvaran GrabCAD Print, som ger maximala möjligheter att optimera produktion av prototyper, funktionella prototyper och slutprodukter.

Här är några närmare specifikationer av de nya modellerna:

* Stratasys F170 – en 3D-skrivare för funktionella prototyper. Stratasys F170 är den minsta av de nyutvecklade 3D-skrivarna från Stratasys. Man kan skriva ut fullt funktionella prototyper och detaljer med rörliga delar med några enkla knapptryckningar. Modellens stödmaterial går enkelt att tvätta bort med WaterWorks. Stratasys F170 använder den välkända Fused Deposition Modeling (FDM) tekniken från Stratasys.

Skriver ut modeller i PLA, ABS och ASA.

Stratasys F170 har ett byggutrymme på 254 x 254 x 254 mm, är extremt lättanvänd och lämpar sig mycket väl i kontorsmiljö. Ljudnivån under utskrift är mycket låga 46 dB. Materialen som kan användas i Stratasys F170 är PLA, ABS och ASA.  Stratasys F170 levereras med den nyutvecklade programvaran GrabCAD Print som ger maximala möjligheter att optimera produktion av prototyper, funktionella prototyper och slutprodukter.

* Stratasys F270. Stratasys F270 är nästa modell i F123-serien. Även här gäller att man kan skriva ut fullt funktionella prototyper och detaljer med rörliga delar med några enkla knapptryckningar. Modellens stödmaterial går enkelt att tvätta bort med WaterWorks. Stratasys F270 använder förstås också Fused Deposition Modeling (FDM)-tekniken från Stratasys.

Skriver ut modeller i PLA, ABS och ASA.

Stratasys F270 har ett byggutrymme på 305 x 254 x 305 mm, är extremt lättanvänd och lämpar sig mycket väl i kontorsmiljö. Ljudnivån under utskrift är mycket låga 46 dB. Materialen som kan användas i Stratasys F270 är PLA, ABS och ASA.  Stratasys F270 levereras med den nyutvecklade programvaran GrabCAD Print som ger maximala möjligheter att optimera produktion av prototyper, funktionella prototyper och slutprodukter.

* Stratasys F370. Stratasys F370 är den största av printrarna i den nya generationen. Modellens stödmaterial går enkelt att tvätta bort med WaterWorks. F370:ian bygger även den FDM-tekniken.

Skriver ut modeller i PLA, ABS, ASA och PC-ABS.

Stratasys F370 har ett byggutrymme på 355 x 254 x 355 mm, är extremt lättanvänd och lämpar sig mycket väl i kontorsmiljö. Ljudnivån under utskrift är mycket låga 46 dB. Materialen som kan användas i Stratasys F370 är PLA, ABS, ASA och PC-ABS.

F370 levereras med programvaran GrabCAD Print som ger maximala möjligheter att optimera produktion av prototyper, funktionella prototyper och slutprodukter.

Generellt gäller att ljudnivåerna under utskrift är mycket låga – 46 dB.

Materialen som kan användas i Stratasys F123 är PLA, ABS, ASA och PC-ABS. Och som sagt, Stratasys F123-serien levereras med den nyutvecklade programvaran GrabCAD Print, som ger maximala möjligheter att optimera produktion av prototyper, funktionella prototyper och slutprodukter.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title