Undersökningen visar vidare att 66 procent av deltagarna undersöker tillämpningsområden för metaverse på en strategisk nivå, eller planerar att identifiera applikationsområden under de kommande två åren. ”En spegling av ett stort intresse, som motsäger en uppfattning om att metaverse är en ny tekniklösning som passerat zenit på hajpkurvan,” hävdar Frederik Sahlin.
– Det möjligt att begreppet i sig kommer att förändras och utvecklas, men det är nu det börjar hända saker på allvar med metaverse. I riktiga användningsfall på företag, säger han.
Om praktisk användning i industriföretag
I metaverse sammanförs alltså den fysiska världen med den digitala, bland annat med hjälp av virtuell och förstärkt verklighet. Eftersom det är en ny typ av lösning kan det ibland vara svårt att se nyttan och den ekonomiska vinningen.
– Men undersökningen ”Reimagining Metaverse for Industrial Enterprises” visar på praktisk användning av metaverse på industriföretag, baserat på den teknik som finns idag. Det går redan att göra mycket och utvecklingen går snabbt framåt även om såväl utrustning som programvara behöver utvecklas något varv till innan vi får se en bred och kontinuerlig breddanvändning, säger Felicia Lai Jakobsson på Visual Sweden.
Frederik Sahlin håller med:
– Absolut, metaverse är inte bara framtidens interaktionsplattform; det är en katalysator för förändring på betydande affärsvärden. Genom att erbjuda industrin möjlighet att se sådant som inte är synligt i den verkliga världen kan vi upptäcka innovationer och utvecklingsområden som tidigare varit ouppnåeliga eller åtminstone svårtillgängliga. I metaverse går det att skapa rum med många olika typer av dataunderlag. Genom de arbetsytor som kan realiseras i metaverse öppnas dörrarna till global expertis och samarbete som aldrig förr. Det är möjligt att föra samman grupper från olika delar av världen, och skapa utvecklingsmiljöer för spjutspetskompetens som snabbt kan förändras utifrån vad som krävs för projektet, säger Sahlin.
Moderna lösningar med generativ AI
Ett viktigt bidrag från metaverse är att användningen av moderna lösningar som generativ AI och low-code- och no-code-verktyg för systemutveckling för att skapa användbara tillämpningar för metaverse. För industriföretag finns det många uppenbara tillämpningar att utforska, som de följande:
· Samarbete och möten i verklighetsliknande miljöer.
· Allomfattande interaktion mellan människor och maskiner.
· Interaktivt lärande, med spelliknande inslag i simulerade miljöer.
I rapporten anges 5G-kapaciteten som en viktig faktor som möjliggör att metaverse får flera applikationsområden.
– Med 5G kommer det också att vara möjligt att enkelt uppleva metaverse på enklare enheter eftersom stor datorkapacitet kommer att flyttas till kanten av nätverken, säger Simon Moritz som är partner manager på Ericsson.
– Många företag undersöker lösningar som digitala tvillingar, virtuella erfarenhetscenter, samt virtuellt samarbete och virtuella utbildningar. Det gäller till en början ofta i B2B-scenarier, men allt fler tittar på lösningar som inbegriper partner, anställda och slutkunder, avslutar Sahlin.