Krav på molnmigrering: att växa eller halka efter?
För att påskynda migrationen höjde SAP de årliga supportavgifterna för on-premises med i genomsnitt 5%, och har uttalat att dess senaste funktioner och innovationer inom AI och hållbarhet endast kommer att finnas tillgängliga i SAP:s offentliga moln och privata moln med hjälp av RISE with SAP. Genom att nyligen erbjuda en kredit på 60% av första årets avgifter till on-premises S/4HANA-kunder och 45% till ECC-kunder, hoppas SAP förmodligen mildra klagomål på att deras innovationsstrategi är så fokuserad på molnet.
Strategin är fördelaktig för programleverantörer som SAP på två sätt: Den gör att kunder behöver acceptera prenumerationsmodellen, vilken ger SAP årligen återkommande intäkter. Dessutom får SAP mer kontroll över kundernas versionuppgraderingar. Det är dock inte fördelaktigt för kunder som vet att ”rip and replace”-migreringar kan vara stora, komplexa och riskfyllda projekt som kan kosta miljoner, ta längre tid än förväntat och bryta befintliga processer. Till exempel, enligt globala nyhetstidningen The Register, tre år efter att Walmart sålde snabbköpskedjan Asda till Bellis Finco, tvingades Asda att förlänga sitt stödavtal för on-prem ERP-system med Walmart på grund av förseningar i ett S/4HANA-migreringsprojekt på 240 miljoner dollar.
Och det råder en viss ironi, särskilt inom tillverkningssektorn, där omfattande anpassningar är regeln. SAP försöker övertyga kunder att förenkla sina ERP-system till en ”clean core” som fokuserar på molnanpassad standardisering istället för anpassning. Det sägs förenkla innovation och göra det enklare att ständigt ha uppdaterade versioner. De flesta tillverkare saknar dock resurser och kompetens för detta. Med 400 miljoner kodrader är SAP ECC 6 förmodligen den mest komplexa företagsapplikationen någonsin, med individuella anpassningar och integrationer. Att rensa upp det blir dyrt och kräver omfattande konsultinsatser.
Bättre sätt att finansiera innovation
Automatisering och modernisering är klara prioriteringar inom tillverkningsindustrin, där många strävar efter digital transformation, enligt rapporter från brittiska Make UK. Trots det är investeringarna i automatisering begränsade, där 38% av företagen identifierar höga kostnader/brist på budget som hinder för automatiseringsprojekt. Att satsa betydande medel på onödiga ERP-migreringar och att byta plattform förvärrar bara situationen och är ett hinder för ytterligare innovation.
Istället, börja med att ändra tankesätt: ERP-system är avgörande för verksamheten, men är vanligtvis inte strategiska – uppgraderingar och migrationer ger sällan nya konkurrensfördelar eller ökade intäkter. Istället tenderar de att störa verksamheten ge ökad risk och är nästan alltid dyra. Den goda nyheten är att det finns ett bättre sätt att modernisera tillverkningen utan en kostsam, oprövad ERP-migration.
Tusentals ERP-kunder och tillverkare världen över har insett att de kan finansiera sina innovationsinitiativ genom att skära ned på leverantörsstöd och undvika onödiga uppgraderingar genom att istället välja tredjepartsstödlösningar. De kan se till att kunder utvinner största möjliga värde från sina befintliga system samtidigt som de frigör resurser för annan innovation med molnplattformar. För tillverkare innebär det automatisering av produktionsgolvet och implementering av tekniker som AI, IoT, 5G och edge computing. För att skapa en smart fabrik måste du ta smarta beslut i varje del av projektet – och det börjar precis där du redan står.
Av Emmanuelle Hose, Global Vice President, Industry Solutions, Rimini Street