Annons

”Vissa ERP-leverantörer pressar hårt på för migrering till SaaS, men man behöver absolut inte kasta ut de gamla systemen”

Rimini Streets globala VP Emanuelle Hose om smarta ERP-alternativ för smarta fabriker.
Som ledare inom tillverkningsindustrin står man inför ständiga utmaningar med att effektivisera verksamheten, öka produktiviteten och främja innovation för en framtid med smarta fabriker. Enligt en studie av Deloitte tror 86% av tillverkningscheferna att smarta fabrikslösningar kommer att vara avgörande för konkurrenskraften under de närmaste fem åren.
I detta spelar smarta fabriker en avgörande roll i Industri 4.0-upplägg.
”Dessa högt digitaliserade anläggningar, med automatiserad och självoptimerande utrustning, lovar effektiv produktion och processer med fördelar även för utveckling, logistik och planering. Hur väl de lyckas är dock beroende av Enterprise Resource Planning (ERP), som spelar en nyckelroll för att optimera processer, maximera produktivitet och bana väg för välgrundade beslut,” skriver Emmanuelle Hose, global VP för industrilösningar på Rimini Street. Bolaget är känt som en global leverantör av end-to-end programvarusupport för företag, produkter och tjänster. Och är dessutom den ledande tredjeparts-leverantören av support för Oracle- och SAP-mjukvara, och partner till Salesforce- och AWS-partner.
”Med tiden har framgångsrika tillverkare anpassat sina ERP-system för att möta unika affärsbehov och för att smidigt samarbeta med andra företagsapplikationer. Men även om din resa mot en smart fabrik endast kan nås genom modernisering och automatisering, ska du inte behöva kasta ut ditt ERP-system och dess beprövade anpassningar och integrationer.
”Tyvärr verkar vissa ERP-leverantörer vilja pressa sina kunder att migrera till SaaS, vilket gör att anpassningar och integrationer som är avgörande för verksamheten sätts på spel. Till exempel driver SAP en försäljningskampanj för att locka kunder från SAP ECC till molnbaserade S/4HANA. Trots incitamenten uppskattade Gartner i 2Q23 att 67% (cirka 18 000) ännu inte hade köpt S/4HANA-licenser.”

Krav på molnmigrering: att växa eller halka efter?
För att påskynda migrationen höjde SAP de årliga supportavgifterna för on-premises med i genomsnitt 5%, och har uttalat att dess senaste funktioner och innovationer inom AI och hållbarhet endast kommer att finnas tillgängliga i SAP:s offentliga moln och privata moln med hjälp av RISE with SAP. Genom att nyligen erbjuda en kredit på 60% av första årets avgifter till on-premises S/4HANA-kunder och 45% till ECC-kunder, hoppas SAP förmodligen mildra klagomål på att deras innovationsstrategi är så fokuserad på molnet.
Strategin är fördelaktig för programleverantörer som SAP på två sätt: Den gör att kunder behöver acceptera prenumerationsmodellen, vilken ger SAP årligen återkommande intäkter. Dessutom får SAP mer kontroll över kundernas versionuppgraderingar. Det är dock inte fördelaktigt för kunder som vet att ”rip and replace”-migreringar kan vara stora, komplexa och riskfyllda projekt som kan kosta miljoner, ta längre tid än förväntat och bryta befintliga processer. Till exempel, enligt globala nyhetstidningen The Register, tre år efter att Walmart sålde snabbköpskedjan Asda till Bellis Finco, tvingades Asda att förlänga sitt stödavtal för on-prem ERP-system med Walmart på grund av förseningar i ett S/4HANA-migreringsprojekt på 240 miljoner dollar.
Och det råder en viss ironi, särskilt inom tillverkningssektorn, där omfattande anpassningar är regeln. SAP försöker övertyga kunder att förenkla sina ERP-system till en ”clean core” som fokuserar på molnanpassad standardisering istället för anpassning. Det sägs förenkla innovation och göra det enklare att ständigt ha uppdaterade versioner. De flesta tillverkare saknar dock resurser och kompetens för detta. Med 400 miljoner kodrader är SAP ECC 6 förmodligen den mest komplexa företagsapplikationen någonsin, med individuella anpassningar och integrationer. Att rensa upp det blir dyrt och kräver omfattande konsultinsatser.

Bättre sätt att finansiera innovation
Automatisering och modernisering är klara prioriteringar inom tillverkningsindustrin, där många strävar efter digital transformation, enligt rapporter från brittiska Make UK. Trots det är investeringarna i automatisering begränsade, där 38% av företagen identifierar höga kostnader/brist på budget som hinder för automatiseringsprojekt. Att satsa betydande medel på onödiga ERP-migreringar och att byta plattform förvärrar bara situationen och är ett hinder för ytterligare innovation.
Istället, börja med att ändra tankesätt: ERP-system är avgörande för verksamheten, men är vanligtvis inte strategiska – uppgraderingar och migrationer ger sällan nya konkurrensfördelar eller ökade intäkter. Istället tenderar de att störa verksamheten ge ökad risk och är nästan alltid dyra. Den goda nyheten är att det finns ett bättre sätt att modernisera tillverkningen utan en kostsam, oprövad ERP-migration.

Tusentals ERP-kunder och tillverkare världen över har insett att de kan finansiera sina innovationsinitiativ genom att skära ned på leverantörsstöd och undvika onödiga uppgraderingar genom att istället välja tredjepartsstödlösningar. De kan se till att kunder utvinner största möjliga värde från sina befintliga system samtidigt som de frigör resurser för annan innovation med molnplattformar. För tillverkare innebär det automatisering av produktionsgolvet och implementering av tekniker som AI, IoT, 5G och edge computing. För att skapa en smart fabrik måste du ta smarta beslut i varje del av projektet – och det börjar precis där du redan står.

Av Emmanuelle Hose, Global Vice President, Industry Solutions, Rimini Street

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title