Annons

VISUALISERING: Varför enkelhet kan bli ”kung” i komplex produktutveckling

I ett läge där distribuerad produktutveckling och tillverkning ständigt vinner mark, är digitala samarbetsverktyg en av de faktorer som är nyckeln till framgång. Ju bättre verktyg, desto mer effektivt kan marknadsförings-, utvecklings- och produktionsarbete utföras. På sista raden blir konsekvenserna av vassare och bredare samverkansverktyg flexibilitet, kortare tid till marknaden och andra värdefulla fördelar.
De stora PLM-systemen har lösningar för detta, men hur effektiva är dessa samarbetsverktyg när det gäller tredje part, som inte är ingenjörstekniker men ändå djupt involverade i produktframtagningen? Idag är det inte ovanligt att arbeta med team och andra personer utanför ingenjörsavdelningarna. Men har de tillgång till de verktyg som behövs, till exempel de från de stora PLM-spelarna Dassault Systémes, PTC eller Siemens? I allmänhet, nej.
Lägg till detta förekomsten av massiva 3D-modeller som är svåra att hantera, kan ta timmar att ladda upp och kan vara tröga att arbeta med eftersom saker tenderar att bli långsamma i desktopmiljöer. Ett flexibelt, molnbaserat, lättillgängligt samarbetssystem kan bryta ner de här hindren, hävdar nyetablerade amerikanska bolaget Vertexs chef, Dan Murray, som också menar, måhända lite överraskande, att det finns det en brist på denna typ av lösning.
Å andra sidan har detta skapat en öppning för Vertex Software, som lagt ner en hel del krut på att förbättra dagens existerande visualiseringsteknologier när det gäller renderingskapabiliteterna och skapat infrastrukturella molnkopplingar till Amazon (AWS), vilket högst avsevärt speedat upp hanteringen av tunga 3D-modeller.

PLM&ERP News chefredaktör, Verdi Ogewell, har diskuterat de här sakerna med Murray och Vertex VPn för marknadsstrategi och kunddrift, Mike Sellberg. Artikeln finns publicerad (på engelska) på PLM&ERP News amerikanska systersajt, Engineering.com:
“Why Simplicity Can Become King in Complex Product Development”

Kända som innovatörerna bakom JT-formatet
Ett intressant faktum i sammanhanget är att båda dessa herrar har en bakgrund som många i PLM-branschen känner till. De var båda en del av teamet som ”uppfann” JT-filformatet redan på 90-talet. De är också välkända som några av de viktigaste innovatörerna bakom visualiseringsverktygen från Engineering Animation, Inc. (EAI), ett företag som köptes av Unigraphics år 2000 och senare förvärvades av Siemens PLM.
I sitt CV noterar Sellberg också att han hade ansvaret för Teamcenter (idag Siemens PLM-ryggradssystem) mellan 2000 och 2005.
Ett decennium senare såg Dan Murray vad lättviktslösningar på en molninfrastruktur kunde göra för att väsentligt påskynda och jämna ut produkten realiseringsprocesserna. Baserat på dessa insikter grundade han Vertex Software, 2017. Bolagets ambition är inte att att ersättra befintliga PLM-system gällande samarbetsverktyg; snarare är den att förändra teamsamarbete, med det mål som ofta gäller för ”diskreta” tillverkningsföretag.

Att höja värdet på samarbetsinvesteringar
– Vi vill förändra hur människor och företag delar och samarbetar med 3D-data i hela företagsnätverken och bidra till att öka värdet på deras investeringar, säger Sellberg.
Han tillägger att man gör detta baserat på en ”cloud-first-arkitektur”, kapabla nya renderingslösningar och Amazon Web Services (AWS) infrastruktur.
– Det här innebär bland annat att du inte behöver använda grafiska processorer (GPUer) som kan göra saker och ting mer kostsamma. De involverade uppgifterna strömmas istället på ett säkert sätt i molnet till användarens enhet. Säkert blir det för att inga faktiska CAD-databasdata exponeras i detta, säger han.
Vertex är snabbt, IP-säkerhet (”Intellectual Property”) när det gäller CAD-dataskydd, man behöver bara en webbrowser och det finns inga krav för att ladda ner och installera annan programvara i sin dator.
– Detta är ett typ exempel på hur enkelhet kan bli ”kung” i normalt komplexa processer, tillägger Mike Sellberg.

BEVISADE LÖSNINGENS STYRKA. Vertexs Matt Heying (till vänster) och Mike Sellberg delade en tung 3D-modell av en vindkraftverk med PLM&ERP News. Den dök upp i webbläsaren på bara några sekunder;, ett bra exempel på hur komplexa modeller kan delas mellan tredjeparts medlemmar i produktutvecklingsteam.

“Tunga modeller tillgängliga inom ett par sekunder”
För att bevisa sin lösnings kapabiliteter delade Sellberg och Vertexs produktdirektör, Matt Heying, en massiv 3D-modell av ett vindkraftverk med PLM&ERP News’ Verdi Ogewell under en demosession. Den här tunga modellen blev tillgänglig för mig i min webbläsare inom några sekunder.
Heying tog några ”snapshots” av intressanta delar av modellen – till exempel växellådan – och förutom kapacitet att utföra vanliga visningsfunktioner som panorering, zoomning och rotering, kunde 3D-viewern visa ”Bill of Material (BOM)-strukturen” för produktmodellen. Sellberg öppnade också modellen på sin mobiltelefon och visade upp Vertexlösningens mobilfunktioner.
Dessutom kan anteckningar visas och man kan släppa kommentarer som är fästade på olika ytor med möjligheter att svara.

Lätt att skala upp till riktigt massiva modeller
”Att strömma bilder från vårt system med renderingar med hjälp av AWS utvidgar kapaciteten mycket, och användare kan enkelt skala upp till riktigt massiva modeller. Denna nivå av effektivitet…”

Läs hela Verdi Ogwells artikel om Vertexs lösningar, som publicerats på vår amerikanska systersajt, engineering.com. Klicka på rubriken nedan för att läsa:
“Why Simplicity Can Become King in Complex Product Development”

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title