Annons

Datadrivna IoT-lösningar i fokus när Klimator och AFRY tar itu med snöiga och hala vintervägar

Svenska storkonsulten AFRY, alltså föreningen mellan gamla ÅF och Pöyry konsulterna, har etablerat ett samarbete med Klimator, som utvecklar lösningar för väg- och väder-data. Kombinationen av de båda spelarnas kompetenser passar väl in i AFRYS fokus på smarta städer. Klimators vägväderdata i kombination och AFRYs kapacitet inom uppkopplade fordon och expertis inom smarta städer ser ut som en angreppsvinkel med goda utsikter relaterat till de senaste veckornas snö- och vinterunderhålls-problematik kring våra vägar.
Idéerna bakom detta samarbete bygger på att möjligheterna aldrig varit så många när det gäller vad som kan skapas genom att kombinera olika datakällor för att använda resurserna smartare. I detta fall alltså med betoning på att öka kvaliteten för förare, cyklister och fotgängare med avseende på vinterunderhåll.
Just nu befinner sig arbetet i en intensiv slutfas av de första kommersiella leveranserna med en kombination av högupplösta väglagsprognoser, IoT-stationer och realtidsdata från uppkopplade bilar. Växjö kommun och Terranor står först i tur.

Dagarna är bråda för landets vinterentreprenörer för att se till att vägarna är säkra. Verksamheten i kommuner och statliga vägar, där beslut ska fattas i hög hastighet med hög precision, krävs för att hålla vägnäten öppna och säkra. I detta menar nu AFRY och Klimator att deras lösning ger ett datadrivet och smart beslutsstöd för statligt och kommunalt vintervägunderhåll.
– Datadrivna beslut står högt upp på våra kunders agenda och vi är mycket glada över att kunna erbjuda Europas första kompletta erbjudande. Vi tillhandahåller en AI-driven vägtillståndsprognos och föreslår åtgärder baserat på en mängd olika indatakällor. Samtidigt fångar vi upp pågående åtgärder och i samarbete med AFRY kommer användare av tjänsten även i realtid att se resultatet av hur halt det är från uppkopplade fordon, säger Emil Danielsson, chef för vinterunderhåll på Klimator.

Jonas Höglund, AFRY.

Utnyttjar det uppkopplade samhällets fulla potential
För AFRYs del menar Jonas Höglund, Digital Marketing Manager, att bolagets starka fokus på smarta städer, baserat på bolagets City Integration Platform, möjliggör smarta beslut med medborgaren i fokus.
– Vår plattform inkluderar tjänster för smart infrastruktur som vi nu kombinerar med Klimators högupplösta väglagsprognos med tydliga beslut för användaren, optimerade vinteråtgärder av vägnätet, uppföljning av resultaten och i nästa steg även information till medborgaren i befintliga appar eller på webben. Det är på så vis vi når ekosystemets och det uppkopplade samhällets fulla potential på riktigt. Vi bidrar till minskade kostnader, minskad miljöpåverkan och ökad kvalitet på vägen. Det är riktigt smart, säger Jonas Höglund.

Med egenutvecklade dataplattformar omvandlar Klimator icke-applicerbar data till verklig och relevant intelligens som främjar flertalet branscher. Till exempel använder fordonsindustrin Klimators mjukvara och data för att höja förarupplevelsen, förbättra avancerade förarassistanssystem samt främja säker och skalbar autonom körning.

Road Status Information (RSI)
Klimators Road Status Information (RSI) är en Software-as-a-Service-applikation för vinterunderhållsindustrin som levererar all viktig information som behövs för att säkerställa säkra vintervägar. Data som tillhandahålls i RSI skapas genom att använda en kombination av regelbaserade algoritmer, maskininlärning och analys av enorma mängder verkliga väg- och miljödata. RSI bearbetar dessa data med avancerade klimatmodeller för att ge detaljerade prognoser för vägar, cykel- och gångvägar. De högupplösta prognoserna som ges i RSI används av trafikmyndigheter, vintervägentreprenörer och kommuner som ger bästa möjliga grund för proaktivt och hållbart vinterunderhåll. Klimators prognoser underlättar beslut, planering och uppföljning av åtgärder och bidrar till att använda resurserna mer effektivt och minska klimatavtrycket.

Välgrundat beslutsfattande
Denna vägväderstation, IoT Road Weather Station, är sålunda en viktig komponent i sammanhanget.  ger realtidsinformation om hur vädret påverkar lokala vägförhållanden. Dessa uppgifter kommer att ge operatörer möjlighet att fatta välgrundade beslut om lämpliga behandlingar som krävs. Uppgifterna är lättillgängliga från en webbläsarbaserad plattform eller RSI-plattformen. Data kommer i form av ett API så kan även matas in i andra väderövervaknings- och prognossystem vid behov.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title