Annons

Telekom – 5G passerar milsten: Ericsson i historiskt samtal

Ericsson, Telstra och Intel berättar idag att man passerat en milsten när det gäller 5G-teknologin. Bolagen har i ett gemensamt försök för första gången kört 5G utanför labmiljöerna och med lyckat resultat applicerat tekniken på en real mobil nätverksmiljö.
- Vi går nu snabbt fram emot 5G omsatt till en kommersiell verklighet. Genom att vi nu lyckats uppnå det första kommersiella ”dataanropet” med våra partners Telstra och Intel demonsteras de framsteg vi har gjort när det gäller att ta tekniken från labbtester till en körning av 5G i en kommersiell nätverksmiljö. 5G är på väg att öppnas upp för företag och Ericsson har visat att vi kan hjälpa kunderna i detta, säger Fredrik Jejdling, VP och chef för nätverk inom den svenska telekomgiganten.

Ericsson, Telstra och Intel har framgångsrikt slutfört vad man formellt beskriver som, ”det första ”end-to-end” 5G, icke-fristående (NSA), 3GPP-dataanropet i ett kommersiellt mobilnät”. Detta ”dataanrop” – eller samtal, beroende på hur man definierar saken -genomfördes i Australien på Telstras 5G Innovation Center (Gold Coast Australia) i en multiinstallation; vilket i detta fall innebär att tre oberoende, telekomrelaterade bolag samverkat i arbetet.

Komponenter från flera spelare. Samtalet var det första av sitt slag över 3,5 GHz-spektrumet, i vilket man jobbade med de samlade kärnkomponenterna från flera företag. Detta speglar den verklighet som tekniken sedemera skall fungera i och är vad som krövs för att man ska kunna beskriva saken som, ”ett verkligt kommersiellt 5G-nätverkssamtal”. De komponenter vi talar om inkluderar Telstras 5G NSA-kommersiella nätverk, licensierat 3,5 GHz-kommersiellt spektrum, Ericssons kommersiella 5G NR-radio 6488, basband och paketkärna för 5G EPC, ett personligt Telstra SIM-kort och Intel 5G Mobile Trial Platform för 5G NR UE.

Föregått av tester i Ericsson lab. Den passerade milstenen följer snabbt på de labbaserade datasamtal (den 6 juli) från Ericsson och Intel, tillsammans med Telstra och andra tidiga 5G-tjänsteleverantörer på Ericsson Lab i Stockholm. Men poängen nu är alltså att man visat att det går att distribuera 5G-data/-samtal via kommersiella nätverk.

Telstras 5G Innovation Center, Gold Coast Australia.

– Att demonstrera detta 5G-datasamtal, end-to-end, med mitt eget personliga SIM-kort på Telstras mobilnät är det närmaste som alla leverantörer har kommit för att göra ett riktigt 5G-samtal i den verkliga världen. Det markerar ytterligare vår, Telstras, ambition med ”5G först”. Vi fortsätter att arbeta med globala teknikföretag Ericsson och Intel samt globala standardorgan för att främja utbyggnaden av kommersiell 5G-kapacitet i Australien, säger Telstras koncernchef för Networks, Mike Wright.

Intels VP och generaldirektör Intel Next Generation and Standards, Asha Keddy, säger i en kommentar att man tillsammans med Ericsson och Telstra, fortsätter att visa sin starka 5G-tekniska kapacitet:

– Detta framgår inte minst av detta första 5G datasamtal på kommersiell infrastruktur som används i Telstras nätverk. Intel kommer fortsätta att samarbeta på 5G-test och flera användningsfall före Telstras planerade 5G-kommersiella lansering som kommer att ge kunderna kraftfulla, låga latenta och högbandbreddupplevelser.

Telstra ligger långt framme inom 5G. Det kommersiella datasamtalet är det senaste i en serie av 5G-milstolpar från Telstra för att driva sledarskap i nätverk i Australien med målet att ge kunderna nästa generations mobilteknologi.
Tidigare 5G första inkluderar exempelvis:
* Världens första 5G datasamtal över 26 GHz mm Wave spektrum i november 2017
* Världens första 5G-aktiverade WiFi-distrikt
* Australiens första 5G-bil på väg i februari 2018 och en australiensisk första 5G mobilspel demonstration i maj 2018
Ericsson, Telstra och Intel fortsätter att genomföra 5G-test i flera användningsfall före den förväntade kommersiella 5G-nätverkslanseringen av Telstra i början av 2019.

Komponenterna i det historiska datasamtalet. Slutligen lite mer om tekniken:
5G-datasamtalet gjordes över Telstras 5G NSA-aktiverade kommersiella nätverk med följande komponenter:
* Ericssons basstation bestående av Baseband 6630, AIR 6488 och 4G / 5G systemprogramvara
* Telstra licensierade 5G Band 42 (3,5 GHz) och 4G Band 1 spektrum (2100 MHz)
* En Telstra detaljhandel SIM
* Nätverksanslutning till en Ericssons virtualiserad 5G-paketkärna (vMME och vEPG) som körs på Ericssons NFVi – 5G-skivan var ansluten till det befintliga Telstra-mobilnätet, vilket stöder andra funktioner som backhaul, användarautentisering, fakturering och provisioning
* Intel 5G Mobile Trial Platform för 5G NR UE, kör en tidig 3GPP Rel15 Intel 4G-modul och en 5G NSA-implementering

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title