Annons

Digitala tvillingar inom PCB-tillverkning: Siemens vässar ODB-familjen för datautbyte

Kretskortsdesign tillhör de där lite aparta områdena som vuxit lavinartat i betydelse i takt med den allmänna elektronifieringen av produkter. En digital tvilling som täcker flödet inom elektroniktillverkning (produkt, process och prestanda) kan definitivt hjälpa användare att förverkliga sånt som smarta fabriker eller allmänt Industri 4.0-initiativ.

Enhetlig datastruktur
Vad man nu tagit sig före med är att utvidga sitt branschledande ODB ++-språk, som används för att överföra PCB-konstruktioner (Printed Circuit Board, ”kretskort”) till tillverkning, montering och test, med en enhetlig, singulär datastruktur. Allt byggt på öppna dataformat för hela den digitala tråden.
Vi ska också konstatera att ODB ++ är omdöpt – ”rebrandad”, som en svengelsk översättning är – på så vis att tre namn kommer upp under familjeparaplyet. Aspekterna är:

  • ODB ++ – Design,
  • ODB ++ Process,
  • ODB ++ Tillverkning
    Dessa är sedan grupperade under paraplyet ODB ++, Siemens senaste datautbytesformat.

Man påpekar särskilt i pressanmälan att ODB ++ Process (tidigare känt som OPM), hjälper till att aktivera det öppna utbytet av processteknisk information mellan olika maskiner, mjukvaruutvecklare och fristående processer, vilket hjälper till att påskynda nya produktintroduceringar (NPI) och ”första gången-rätt-tillverkning”. Detta är unikt för industrin, hävdar Siemens i pressmaterialet, ”eftersom ingen annan standard eller lösningsleverantör erbjuder datautbytesformat med dessa kapaciteter.”

När man har slutfört sin PCB-layout är det dags att dela ut tillverkningsinformationen till sina leverantörer. Rätt använt kan ODB ++ anpassa produktionen så att man alltid kan tillhandahålla rätt data första gången till sina tillverkningsleverantörer.

Beprövad lösning för datautbyte
Den kostnadsfria och beprövade lösningen för datautbyte hjälper användare att enkelt överföra maskinprogram från en maskintyp till en annan, till exempel en maskin från en annan leverantör eller en maskin på en annan plattform. ODB ++ Process-formatet ger ett öppet utbyte av processteknisk information, som sedan konverterar data för omedelbar användning på vilken produktionsmaskin eller arbetsstation som helst.
– Genom att använda en enda formatfil, som matas ut som ODB ++ Process, vilken standardiserar maskinpaketbibliotek med vShapes över hela produktionslinjen, kan Koh Young minimera programvariationer mellan maskiner som inspektion och monterare, kommenterar JD Shin, säljansvarig på Koh Young Technology och fortsätter:
– Det förbättrade tillvägagångssättet för programmering minskar mänskliga fel och variationer och reducerar NPI-programmeringscykeltiden avsevärt. Dessutom är formatet för enstaka filmonteringsformat som ODB ++ -processen maskin-agnostisk och gör det enkelt att flytta produktionsmonteringsdata och processkrav mellan linjer – och ännu viktigare fabriker över hela världen.

Tre öppna och neutrala moduler
· ODB ++ Design: Kompletta designrepresentationer av produktdata skapade av designverktyg. Används för konstruktion för tillverkning, tillverkning, test- och monteringsanalys (DFx), samt är den enda bäraren av designdata till elektronikmontering och tillverkning.
· ODB ++ Process: Formatet i vilket designdata bereds och konverteras och görs redo för användning vid vilken produktionsmaskin eller arbetsstation som helst.
· ODB ++ Tillverkning: Specifikationen för alla händelser på verkstadsgolvet, i två riktningar mellan maskiner och mellan maskiner och mjukvarulösningar för smarta fabrikslösningar eller Industri 4.0-initiativ. Fullbordar den digitala tråden för ”design-genom-tillverkning” inom elektronik.

Var och en av dessa intelligenta moduler för datautbyte är utformade för att vara neutrala och öppna, och stöder alla SMT-maskinleverantörer (placering, inspektion, test och lödning) och alla EDA-programvaruleverantörer. Med en komplett digital tvilling av elektroniktillverkningsflödet (produkt, process och prestanda) kan användare realisera sina senaste smarta fabriks- och Industri 4.0-initiativ.

Aktivt medlemskap i IPC
– Siemens är en aktiv medlem i IPC och vi kommer att fortsätta att investera i våra egna datautbytesformat för att säkerställa att kvalitet och resurser är tillgängliga för det globala samhället, kommenterade Dan Hoz, chef för Valor-divisionen i Siemens Digital Industries Software. Vårt fokus på digitaliseringslösningar med flera domäner kommer att fortsätta att vara en kritisk fördel för våra kunder så att de kan tillverka innovativa produkter med minimal risk och snabbare tid att vinna.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title