För att möta utmaningarna experimenterar branschen med nya kyltekniker som både minskar vatten- och energiförbrukningen. Bland dessa nämns geotermisk kylning och värmeåtervinning som lovande lösningar.
”Geotermisk kylning utnyttjar jordens naturliga kyla och kan minska både energianvändning och vattenförbrukning,” säger Setmajer, och tillägger: ”Men värmeåtervinning är också en fantastisk möjlighet där datacenter kan bidra till fjärrvärmesystem, vilket redan sker i flera europeiska städer.
Vattenbrist även i Sverige
Även i Sverige blir vatten en alltmer kritisk resurs, särskilt i södra delarna av landet där torka och vattenbrist är återkommande problem. För datacenter i dessa regioner kan investeringar i tekniker som luftkylning eller flytande kylning i slutna system vara avgörande.
”Flytande kylning är särskilt intressant eftersom den är både energieffektivt och vattenbesparande. Den typen av teknik gör att vi kan möta både energibehov och vattenutmaningar på ett hållbart sätt.”
Behov av branschstandarder och transparens
För att minska vattenanvändningen inom datacenterbranschen menar Alex Setmajer att det krävs ökad transparens och tydliga branschstandarder.
”Företag behöver redovisa sin vattenförbrukning och samarbeta med forskare och myndigheter för att utveckla mer hållbara kylsystem,” säger Setmajer.
Hon menar också att det är viktigt att svenska aktörer anpassar sig till globala initiativ för vattenförvaltning och avslutar med en uppmaning till branschen att satsa på flexibla och innovativa lösningar för att möta framtidens utmaningar.
”Vi behöver kylsystem som kan anpassas till lokala förutsättningar, oavsett om det handlar om vattenstress eller höga energipriser. Med rätt investeringar går det att minska påverkan på lokala resurser och bidra till en hållbar digital utveckling,” avslutar hon.