Annons

HYBRIDA EDGE-LÖSNINGAR: ABB investerar i innovatör inom ”edge-to-cloud-plattformar” – Pratexo

ABB investerar i ett strategiskt partnerskap med Pratexo, ett plattformsföretag för ”edge-to-cloud-acceleration”. Själva begreppet ”edge to cloud” bygger på de alternativa lösningar som blir aktuella när företagsdata inte längre är begränsade till datacentret. Istället genereras data ”vid kanten” i ständigt växande mängder för att bearbetas och lagras i molnet.
Dagens besked om partnerskapet innebär att ABB gör en minoritetsinvestering i Pratexo genom sin riskkapitalenhet, ABB Technology Ventures (ATV). Finansiella detaljer om investeringen avslöjades inte.
Pratexos teknologiplattform stöder IoT- och artificiell intelligens-initiativ som kräver datorkraft vid kanten. Bolagets teknologi möjliggör snabb uppsättning av system som kan behandla enorma mängder data, som genereras av IoT-sensorer. Dessa kan sedan köras i avancerad analys i realtid nära enhetens plats, snarare än i molnet.
Vad ABB tänker sig relaterat till detta är att deras elektrifieringstjänst ska utnyttja Pratexos branschledande utvecklingsplattform (vilken är utan kod), Pratexo Studio, för att accelerera och revolutionera hur digitala ”edge-to-cloud-lösningar” är designade för kunder. Därmed ska kunder kunna fatta bättre beslut för framtida verksamhet.
- Vi har en unik position att stödja kunder i deras digitala transformation oavsett i vilket stadium de befinner sig. Att investera i och samarbeta med innovativa startups som Pratexo främjar våra tekniska tjänster för att ge förbättrade industri 4.0 affärsresultat till våra kunder”, säger Stuart Thompson, VD för ABBs division Electrification Service. "Med den öppna teknikstacken från Pratexo kan vi distribuera och skala övergången sömlöst, säkert och på ett skräddarsytt sätt."

Partnerskapet är ABB:s sjätte riskkapitalinvestering 2023 och hjälper till att expandera företagets ekosystem av innovationspartner som utvecklar lösningar som stödjer koldioxidutsläpp. Sedan den bildades 2009 har ABB:s riskkapitalenhet ATV investerat cirka 300 miljoner dollar – motsvarande drygt 3 miljarder kronor – i startups som är anpassade till dess portfölj av elektrifiering, robotik, automation och rörelse.

Ger viktiga realtidsbaserade insikter
Samarbetet med Pratexo kommer att hjälpa ABBs kunder att distribuera edge-baserade nätverk och lösningsarkitekturer som ger realtidsinsikter, med de extra fördelarna av minskade molndataöverförings-volymer, förbättrad datasekretess och säkerhet, och möjligheten att köra även när de inte är anslutna till internet.

Ett exempel är skräddarsydda, decentraliserade mjukvarulösningar, som gör det möjligt för distributionsnäts-operatörer att hantera, övervaka och utvärdera elektriska system i realtid. Genom att sedan kunna identifiera vad som potentiellt kan orsaka maskinfel och optimera på den mest lokala nivån kan man anpassa sig till snabbt föränderliga omständigheter som att identifiera och reagera på förändringar i strömtillgänglighet och förbrukning.
– De senaste 20 åren av IT har mest handlat om att centralisera datoranvändning till molnet. De kommande 10 kommer att handla om att balansera det med en hybrid kant-till-moln-metod – att göra rätt beräkning på rätt plats och på rätt nivå. Vårt nära samarbete med ABB kommer ytterligare att möjliggöra och påskynda den övergången, förklarar Blaine Mathieu, CEO för Pratexo.

Fick ABBs startup-pris 2022
Notabelt i sammanhanget är f ö att Pratexo redan är  medlem av ABB SynerLeaps innovationstillväxt-hub; man var också en av tre vinnare av ABB Electrifications 2022 Startup Challenge, en global tävling för innovatörer för att utveckla banbrytande koncept som stödjer världens säkra, smarta och hållbara övergång till elektrifiering.
– Med det ökade fokuset på IT-säkerhet och integritet går företag bort från centraliserade moln- till edge- och mikromolnbaserade IoT-lösningar för att behålla motståndskraft, flexibilitet och skalbarhet, säger Mads Moeller, chef för ABB Technology Ventures for Electrification.
– Detta partnerskap kommer att påskynda utvecklingen av mjukvaruteknik för ABB:s kunder att utföra kausalanalys i realtid för elektriska fel, vilket möjliggör förbättrad drift, avslutar Moeller.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title