Annons

ADDITIV TILLVERKNING i metall: Ledande svenska forskare möts på Högskolan Väst

Ett intressant svenskt forum för additiv tillverkning av metaller är ”Swedish Arena for AM of Metals". Detta årliga nationella event samlar svenska intressenter för additiv tillverkning, både från akademier och industrier. Konferensen med Sveriges ledande forskare, doktorander och industrifolk inom AM (Additive Manufacturing), tar sikte på att presentera och ta del av ny forskning inom området. Årets koinferens äger rum under denna vecka, då man möts på Högskolan Väst för att ta del av det allra senaste inom additiv tillverkning.
– Området representerar en högintressant teknologi för industrier som strävar mot en mer hållbar tillverkning, säger Robert Pederson, professor i materialteknik vid Högskolan Väst.
Till bakgrunden hör att additiv tillverkning av metall används för tillverkning av en mängd olika produkter, allt från skräddarsydda medicintekniska produkter som implantat, till strukturella komponenter i flygmotorer. Tekniken innebär att man bygger upp en produkt lager för lager med ett metallpulver eller en metalltråd. Med additiv tillverkning kan en komponent tillverkas direkt mycket nära dess slutliga geometri med betydligt mindre materialåtgång som följd
Konferensen, som alltså har Högskolan Väst som värd i år, arrangeras i samarbete med KTH, Linköping universitet, Luleå universitet, Chalmers tekniska högskola och Swerim.
– Årets program ger både bredd och djup inom teknikområdet. Ett 15-tal doktorander presenterar delar av sina avhandlingsarbeten. Ledande AM-forskare på Sveriges universitet och forskningsinstitut presenterar nya forskningsrön och vi får ta del av GKN Aerospaces erfarenheter av att använda additiv tillverkning, säger Pederson.

Fördelarna och möjligheterna med additiv tillverkning är stora och många. Teknologin ses som en viktig del i nästa generation av industriell produktion där kraven på hållbarhet är stora. Tillverkningsmetoden är resurseffektiv genom att den ger effektivare materialanvändning och kortare ledtider jämfört med traditionella tillverkningsmetoder, vilket också innebär att den har pejling på mer hållbar industriproduktion. PLM&ERP News publicerade exempelvis igår en artikel om GKN Aerospace i Trollhättan, som räknar med att kunna reducera materialåtgången med additiv tillverkningsmetodik med upp till 80 procent, jämfört med traditionell extraherande teknikanvändning (GKN Aerospace storsatsar – investerar 600 miljoner i unik teknologi för hållbar produktion).

Spetsforskning inom AM
Högskolan Väst har bedrivit forskning inom metallbaserad additiv tillverkning i nära 20 år och har spetskompetens om hur metaller som titan, nickel och rostfritt stål kan användas för den här typen av tillverkningsmetod. 
– Att årets konferens ges hos oss på Högskolan Väst innebär att vi kan visa upp vår AM-forskning och vår välutrustade forskningsmiljö vid Produktionstekniskt centrum, säger Robert Pederson.  Det är Swerim som står bakom ”Svenska arenan för additiv tillverkning av metaller” – ett nätverk för samarbete med målet att öka implementeringen och påskynda hållbar industrialisering.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title