Annons

AUTOMOTIVE: Autodesk och ANSYS i samarbete kring ny lösning för fordonsindustrin

Simuleringsutvecklaren ANSYS och CAx- och PLM-aktören Autodesk ska samarbeta för att ta fram en lösning som hjälper bilföretag att kombinera visuell granskning av konstruktionerna med validering av regulatorisk efterlevnad. Tanken är att lägga ihop dessa kapabiliteter i ett sammankopplat arbetsflöde.
Samarbetet kommer att koppla ihop Autodesks mjukvara för 3D-visualisering och virtuella prototyper till bilindustrin, VRED, med ANSYS fysikbaserade lösningar för belysningssimulering.
- Detta kommer att göra det det möjligt för biltillverkarna att komplettera högrealistiska visualiseringar av bilarnas interiörer och utsida med mycket välanpassad belysningssimulering, säger Thomas Heermann, senior direktör för fordonsprodukter på Autodesk.

Bilföretag runt om i världen står inför helt nya utmaningar när de utvecklar morgondagens fordon. Biltillverkarna försöker uppfylla kundernas önskan om mer individanpassade lösningar, samtidigt som de brottas med disruptiv teknik och nya tillverkningsmetoder. De måste dessutom hålla sig ständigt uppdaterade om lagar och föreskrifter som förändras snabbt – allt detta kräver att branschen kan förnya sig snabbare, mer kostnadseffektivt och med lägre miljöpåverkan. Samtidigt som biltillverkarna anpassar sina design- och tillverkningsprocesser för att hänga med i utvecklingen måste de ha en smidig dialog med sina samarbetspartner i branschen för att upprätthålla de affärslösningar som krävs.

Det var i mars i fjol som ANSYS köp av belysningssimuleringsspecialisten, det franska bolaget OPTIS och dess flaggskepp, mjukvaran SPEOS. Lösningen används för simuleringen av ljus, mänsklig syn och visualisering. SPEOS-tekniken simulerar ljus baserat på de fysiska lagarna inom optiken och den senaste versionen innehåller nya funktioner avsedda för just fordonsindustrin, där exempelvis strålkastarsimulering och simulering av interna material är sånt som är centrala bitar. SPEOS har en virtuell miljö för att testa belysningskomponenter före tillverkning av slutprodukten, men användningen av tekniken kan sträcka sig bortom belysning till exempelvis lackering av ytor och inredningar, flygplans cockpitar och passagerarhytter. SPEOS simulerar människans vision inom en virtuell upplyst miljö. Programmet kan som sagt också ge realistiska visualiseringsbilder av vad en person faktiskt ser.

Välanpassad belysningssimulering
Arbetsflödeslösningen som ANSYS och Autodesk använder är alltså ANSYS belysningssimulering tillsammans med Autodesk VRED för att ge ritstudion en fysiskt välanpassad belysningssimulering till både interiör och utsida, som gör att formgivarna kan behålla designens ursprungliga syfte och samtidigt förbättra arbetsflödena för design, visualisering och simulering.
– Det är spännande att få samarbeta med Autodesk för att nå ut till biltillverkarna med vår belysningssimulering, som hör till de bästa på marknaden. Samarbetet är en win-win-situation för båda företagen och – ännu viktigare – för våra gemensamma kunder, som strävar efter att snabbt dra nytta av branschens megatrender, som nästa generations autonom körning och elektrifiering, säger Eric Bantegnie, VP och chef för affärsenheten system på ANSYS.

Toppmodernt verktyg för digitalt beslutsfattande
– VRED är ett toppmodernt verktyg för digitalt beslutsfattande inom 3D-visualisering för bilbranschens ritstudior och är industristandard. Genom samarbetet med ANSYS kan vi erbjuda ett integrerat arbetsflöde, och kombinera fysikbaserade, simulerade optiska strålningsfiler (”rayfiles”) med komplexa och dynamiska belysningsscenarier direkt i VRED. Tack vare samarbetet kan formgivarna fatta beslut digitalt och tidigare i designprocessen, vilket möjliggör en större flexibilitet vid utvecklingen av nya produkter, säger Autodesks Thomas Heermann.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title