Annons

BATTERITILLVERKNING: Northvolt skjuter på starten i Borlänge med två år

"EN FÖRBANNAT BRA DIGITAL TVILLING," enligt Siemens CLM-KONCEPT. Northvolt skjuter på starten av batteritillverkning i Kvarnsvedens Bruk i Borlänge. Det är resultatet av en analys som gav insikten att investeringen blir för stor i förhållande till den relativt blygsamma batteritillverkningen som var möjlig i det planerade Borlängebygget. Istället kom grundaren och CEO Peter Carlsson och hans medarbetare fram till att man får större kostnadseffektivitet i fabriken i tyska Heide, nära Hamburg. Denna gigafabrik beviljades dessutom nyligen mångmiljardstöd av den tyska regeringen och delstaten Schleswig-Holstein; något som i ett finansiellt perspektiv säkerligen påverkade beslutet att skjuta på starten i Borlänge.
Tanken var att i det gamla pappersbruket i Kvarnsveden i första hand tillverka aktivt katodmaterial - den första delen av batteriproduktion. Men även färdiga battericeller fanns på agendan, med tillverkningsstart i slutet av 2024. Den nya strategi man lagt upp gör att starten skjuts upp till 2026–27.
– Vi ändrar inriktning och fokuserar tillverkningen av så kallade cylindriska battericeller till vår kommande fabrik i Tyskland, säger Carlsson i en kommentar till DN.
Den gamla pappersfabriken kommer därmed istället att byggas om för renodlad produktion av aktivt material, som kommer att levereras till bland annat Tyskland.
– Detta kräver stora mängder processvatten för kylning, fossilfri energi och anställda med erfarenhet av processindustri, och allt detta finns i Borlänge. Och planerna på 1 000 jobb ligger kvar, kommenterar företagets kommunikationschef Anders Thor.
PLM- och automationsmässigt jobbar Northvolt efter Siemens Digital Industries koncept Closed-Loop Manufacturing, där PLM-plattformen Siemens Xcelerator spelar en avgörande roll i detta upplägg byggt på en omfattande digital tvilling. För att klara sina planer kring Northvolt sa Carlsson i en tidigare PLM&ERP News-artikel att vad som krävdes var, "en förbannat bra digital tvilling." Vad menade han med det? Missa inte att läsa artikeln genom att klicka på länken på nedan.

Sammantaget har i alla fall den rörelse kring batteritillverkning som Peter Carlsson, en f d Tesla-man, initierat med Northvolt varit en stor industriell framgång. Bolaget har i dagsläget nära 5 000 anställda och driver eller bygger anläggningar på en rad platser i Sverige, Tyskland och Polen. Man har också planer på att etablera sig i antingen USA eller Kanada. Vart detta landar är ännu oklart, men Peter Carlsson säger i en intervju att, ”vi måste bestämma oss i början av tredje kvartalet, annars riskerar vi att missar vi viktiga kundtåg.”

Läs mer om Northvolts digitala produktframtagnings-upplägg och PLM i artikeln:

STÖRST I EUROPA PÅ BATTERIPRODUKTION: En ”förbannat bra digital tvilling” i huvudrollen när Peter Carlsson bygger upp sitt Northvolt-imperium
Klicka på den blå rubriken nedan:

Lösningar som Teamcenter (cPDm-ryggrad), NX (CAD), Battery Design Studio, Simcenter Structures/STAR-CCM + (CAE och flödesimulering) och Amesim (1D-simulering) är alla lösningar som används inom Northvolt. Produktionssidan inkluderar programvara som Tecnomatix för produktionsplanering och -simulering.
Men även ABB är engagerat i uppbyggnaden av Northvolts produktionskapacitet; detta inkluderar sånt som anläggningselektrifiering och vissa tillverkningsprocessområden, inklusive lösningar från Abilityfamiljen. Läs mer i artikeln som rubriken ovan är länkad till på PLM&ERP News.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title