Annons

CAE: Aras PLM tar grepp om simuleringssidan i utökat samarbete med Hexagons MSC

PLM-utvecklaren Aras har tagit grepp om simuleringssidan. Under det senaste året har man bl a köpt CAE- och simuleringsutvecklaren, Comet Solutions, etablerat ett partnerskap med mjukvarutvecklaren Visual Collaboration Technologies (VCollab), för att idag meddela att man utökar sitt partnerskap med svenskägda (Hexagon) MSC Software. Det senare handlar om att man vill förbättra relaterade simuleringsprocesser och datahantering. MSC finns väl representerade inom framför allt fordons- och flygindustrin, vilket också råkar vara några av Aras PLMs stora framgångsområden.
MSC är i och för sig redan en Aras ”ISV Certified partner” sedan 2010, men genom det nya avtalet förbättrar man kopplingarna till MSC Nastran-solvern (FEA, Finita Element Analys) och Adams, vilket är MSCs mjukvaruverktyg för avancerad, simulering av multikroppsdynamik.
Sammantaget framträder dels bilden av att Aras reagerar på kundernas utökade efterfrågan på simuleringsrelaterade lösningar och dels att man bygger vidare på sin vision om att skapa en attraktiv kommersiell SPDM-lösning (SimuleringsProcess- och Data Management-hantering).

Vi ska börja med att notera att detta med SPDM-lösningar ännu är något som är i sin linda. ”Branschbedömningar är att under fem procent av alla simuleringar och analysspecialister världen över använder någon form av kommersiell teknik för simuleringsdata för att hantera och arkivera sina S&A-modeller och för att samarbeta med andra simuleringsspecialister och andra designdiscipliner inom sina organisationer,” CIMdata skriver i 2018-utgåvan av sin Simulation & Analysis Market Analysis Report.
Här finns alltså en hel del att göra och Aras har fångat upp den här tråden med sina simuleringssatsningar under senare tid. Det verkliga värdet med SPDM, i ett demokratiseringsperspektiv, är att det finns verktyg som gör det möjligt för experter att paketera kunskapen som kan kopplas till en designmodell på ett sätt som gör det möjligt för många konstruktörer utan avancerad simuleringskunskap att ta del av, och t o m göra, simuleringar, enligt en tidigare intervju i PLM&ERP News med Gartneranalytikern Marc Halpern. Klicka på rubriken, ”SIMULERING: SPDM – från EXTREM BESVIKELSE till en demokratisering av CAE?”, för att läsa artikeln.

MSC – en framgångsrik CAE-spelare
MSC Software har genom åren varit en framgångsrik spelare på simuleringsområdet, även om resan kantats av upp- och nedgångar.
Men på sista raden har bolaget fortsatt sin strävan av att leverera tvärvetenskaplig strukturanalysprogramvara som används av ingenjörer för att utföra statisk, dynamisk och termisk analys över linjära och ickelinjära domäner, kompletterat med lösningar för automatiserad strukturoptimering och inbyggd utmattningsanalysteknik. MSC Adams, ett av de mest använda verktygen för multikroppsdynamik-simulering, hjälper ingenjörer att studera dynamiken i rörliga delar och hur belastningar och krafter fördelas över mekaniska system. MSC Nastran är som sagt ett annat ofta använt verktyg.

Konnektorer till MSC-solvers
Vad man nu Aras och MSC nu etablerar är att göra det möjligt för användare av Aras SPDM-lösning att fånga bästa praxis i simuleringar via konnektorer till MSC-solvers och andra relaterade verktyg.
– Därmed kan man med Aras SPDM-modul sprida simuleringarna till flera deltagare och team i produktutvecklingsarbetet. Aras SPDM bidrar till att man kan öka användningen av multifysiksimulering över produktlivscykeln för att minska behoven av fysisk testning, förbättra kravverifieringen och påskynda designutforskning, säger Malcolm Panthaki, chef för analyslösningar vid Aras.
Han anser att förbättrade kopplingar till produktens konfiguration, verktygskedja, datahantering av simuleringsprocesser och resultat bildar precis den kapabla grund som behövs för att möjliggöra digitala trådar och andra strategiska initiativ, inkluderat generativ design och simulering av digitala tvillingar.

– MSC uppskattar i högsta grad förstärkningen av vårt partnerskap med Aras, säger John Janevic, COO (Chief Operating Officer) i MSC. Med starkare kopplingar till Aras SPDM blir det möjligt för våra ömsesidiga kunder att effektivisera sina mjukvaruverktyg och uppnå bättre ROI (Return on Investment).

Rätt beslutsunderlag i rätt tid
MSCs avancerade simuleringsmöjligheter, som är utrustade med flera finesser, används i stor utsträckning och är betrodda för att förbättra utformningen och utvecklingen av komplexa produkter inom flera branscher, säger Aras’ Malcolm Panthaki.
– Med dessa kontakter kan Aras kunder enkelt integrera MSC-verktygen i sina simuleringsprocesser, så strukturella analysdata kan bli en integrerad del av ett ”Enterprise Digital Thread”, som är tillgänglig för den globala produktorganisationen i rätt tid för rätt beslutsfattande.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title