Annons

CAx: Nya Solid Edge 2023 – bred mainstream-plattform med ny SaaS-modell, molnet och kopplingar till Xcelerator-portföljen

Siemens John Miller, senior VP för ”Mainstream Engineering Software” var entusiastisk inför den uppdaterade versionen och talar allmänt om en ny strömlinjeformad användarupplevelse. Han påekar också på styrkan att man nu utökat interoperabiliteten med Siemens Xcelerator-portföljen och vässat kapaciteten till samarbete inom många branschflöden.
– På sidan av vårt arbete med att ta med innovativ teknik och kapacitet till varje utgåva av Solid Edge, som täcker allt från 3D-design till avancerad CAM och till tekniska publikationer, är det nyckeln att vi också utvecklar hur vi gör dessa funktioner tillgängliga för vårt samhälle, konstaterar John Miller och tillägger: ”Vi introducerar nu nya licensalternativ utformade för att bättre möta de förändrade affärsbehoven hos små och medelstora tillverkare, vilket ger större flexibilitet, mer värde och, med Xcelerator Share, större samarbete och snabbare.”

Produktutvecklings-data och modeller kan lagras säkert i molnet och enkelt delas av team.

Trenden går mot SaaS och molnet
Just detta med Solid Edge Share är intressant. Allmänt finns idag nämligen en stark trend mot SaaS, alltså ”Software-as-a-Service” – mjukvaror som tjänst, och med molnet som teknisk plattform. Denna affärsmodell, Solid Edge SaaS, introduceras alltså med Solid Edge 2023 och ger värdebaserad licensiering, kombinerat med molnansluten åtkomst var som helst via Xcelerator Share.
Detta nya flexibla licensalternativ, som är tillgängligt via ett Solid Edge SaaS-abonnemang, gör att funktioner kan läggas till vid behov, vilket ger tillgång till integrerade tillägg för generativ design, punktmolnvisualisering, elektrisk routing, PCB-samarbete, avancerad simulering och mycket mer. Alla dessa kan enkelt blandas och matchas med ett flexibelt tokensystem. Man kan s a s betala bara för det man effektivt har behov av ifråga om iT-stöd i produktutvecklingsarbetet.

Andra fördelar som kommer med detta är att kan produktutvecklings-data kan lagras säkert i molnet och enkelt delas av team och en bredare värdekedja, var som helst, när som helst, på vilken enhet som helst med Xcelerator Share.
Annat är att Augmented Reality (AR)-funktioner kan användas för att se samma data i sammanhanget av den verkliga världen.

Model-baserad definition (MBD)- med ett nytt Solid Edge Advanced PMI-tillägg, ges konsekvent dimensionering av hög kvalitet för nedströmsapplikationer, som kan dra nytta av 3D-kommenterade produktdatamodeller.

Fler steg mot Model Based Definition (MBD)
Vidare hävdar Siemens i pressmaterial att Solid Edge 2023 också, ”låser upp kraften i designdata samtidigt som de framtidssäkrar kundernas arbete.” Med detta menar man att data från Solid Edge kan överföras mellan andra lösningar i Siemens Xcelerator-portfölj, inklusive NX Mechatronics Concept Designer (MCD) och Process Simulate.

Miller pekare också på att Solid Edge 2023 utnyttjar en annan trend som är på väg mot ett genombrott: Model Based Definition (MBD). Detta handlar om att använda 3D-modellen gentemot också tillverkningssidan, istället för den traditionella översändningen av 2D till tillverkningsavdelningen. Med ett nytt Solid Edge Advanced PMI-tillägg, ges konsekvent dimensionering av hög kvalitet för nedströmsapplikationer, som kan dra nytta av 3D-kommenterade produktdatamodeller.

Tillgång till bra simuleringslösningar inom ramen för Solid Edge-mjukvaran har sedan länge varit en stark sida i lösningen.

Automatisk identifikation
Mer relaterat till tillverkningen är det nya Solid Edge Inspector-tillägget, som ger verktyg för att automatiskt identifiera, märka och extrahera kritiska design- och tillverkningsegenskaper för inspektions- och mätningsändamål, genererar automatiskt högkvalitativa inspektionsdata och rapporter som underlättar kommunikation i nedströms tillverkningsprocesser.

När vi ändå är inne på tillverkningen kan på CAM-området noteras att här finns nya avancerade tillverkningsmöjligheter, som inkluderar ny grovbearbetning för 5-axlig bearbetning i Solid Edge CAM Pro, ett nytt 4-axligt tillägg för roterande bearbetning och ny tråd-EDM-funktion.
För dem som arbetar i framkant av bearbetning ger det nya Smart Machine Kits-biblioteket enkel tillgång till standardiserade, professionellt byggda maskinsimuleringssatser, vilket gör att maskinister kan komma igång med fullständig maskinsimulering på en bråkdel av den tid som vanligtvis behövs.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title