Innan vi tittar på Peter Bilellos trendspaning ska vi notera att årets konferens – kanske den på övergripande nivå viktigaste av alla i det numera digra utbudet av digitala event – bevistades av drygt 200 besökare. Rubriceringen av årets upplaga var: “Disruption—the PLM Professionals’ Exploration of Emerging Technologies that Will Reshape the PLM Value Equation”. Vad man diskuterade cirkulerade alltså kring hur nya tekniker och teknologier påverkar och omformar det nuvarande PLM-landskapet och de associerade värdekedjorna.
Är detta ett problem? Det kan det vara och då inte bara ett utan flera, menade Bilello och konkluderade:
– Vi måste kontinuerligt och aktivt ompröva och omforma PLM genom att lära, experimentera och diskutera för att nå effektivare utnyttjanden av teknologiutvecklingens stora utvecklingskliv.
NYA LÖSNINGAR FÅR INTE STÖRA EXISTERANDE UPPLÄGG UTAN EN BRA ROI
Bilello och CIMdata framhåller i kontexten ett ökande antal teknologifunktioner, som moln, additiv tillverkning, plattformar, digitala trådar och tvillingar, allt med potential att förverkliga en till detta kopplad vision. Men inget kommer direkt. Samtidigt lägger man knappast ner maximala resurser på ny oprövad teknologi/teknik om det gamla fungerar väl. Experiment som kan visa på fördelar är bra, men lär inte implementeras i större skala med mindre än att de dels inte stör de existerande systemuppläggen allt för mycket och dels kan visa på goda ROIer (Return on Investment).
Detta innebär, säger Bilello i intervjun, att många företag snarare utvecklas i sin egen takt, än i en teknikoptimerad takt, vilket också kan tas som en indikation på en växande klyfta mellan de som gör mer massiva satsningar på nya teknologier och de som inte är på tårna.
CIMdata-chefens slutsats summeras väl i några frågeställningar:
– Var är ditt företag? Har du råd att vara en följare? Är ditt PLM-upplägg redo för framtiden? Förmodligen inte, sa Bilello.
”DET GÄLLER ATT VARA PÅ TÅRNA”
Det gäller alltså att vara på tårna, hävdade Bilello och adderade ett antal iakttagelser, tekniska trender och deras användbarhet. Detta handlade om sånt som topologisk dataanalys (TDA), grafdatabaser, plattformar med låg kod/ingen kod, 3D-printing, DevOps och smidiga sätt att arbeta under produktutvecklingen.
Vad man än jobbar med för produkter och tjänster gäller det att inte bara tittat på det som finns, utan att parallellt lyfta blicken mot horisonten: alla PLM-funktioner bör i detta relateras till att titta på och ha en beredskap för att etablera nya arbetssätt och uppdaterade individuella färdigheter.
FEM VIKTIGA TRENDER INOM PLM
Så, vilka är då de fem viktigaste trenderna? Vi ställde frågan till Peter Bilello och han sammanfattar saken så här; var och en med en kortare motivation för varför de är betydande och relaterade utmaningar:
• 1 Digital transformation
För många företag, inom flera industrisektorer, är behovet av att omvandla sina data till en konkurrensfördel avgörande, och från ett produktdata-perspektiv kan detta inte göras utan en lämplig PLM-strategi och tillhörande lösningsmiljö. I de teknik- och tillverkningsfokuserade företagen inkluderar denna omvandling typiskt möjliggörandet av den digitala tråden och tvillingen, och här kommer återigen PLM in i spelet. Huvudutmaningen är att tänka stort, men agera på ett litet och stadigt sätt.
• 2 Konvergensen mellan GenDesign, AdvMat & Additive Manufacturing
GenDesign står för ”generativ design”, AdvMat för ”Advances in Mathematics” och additiv manufacturing för ”3D-printing”. Konvergensen av dessa tekniker och tillvägagångssätt för design, tillverkning och support (t ex leverans av reservdelar) har potential att dramatiskt förändra kostnaden för produktutveckling, tillverkning och support, liksom att ta fram produkter till marknaden som alltid är rätt första gången. Utmaningar inkluderar bristen på nödvändiga tekniska färdigheter och en lämplig helhetsstrategi.
• 3 Model-Based X (X = Engineering, Design, Systems Engineering, Enterprise, etc.)
Medan vi har pratat om modellbaserat x (MBx) i flera år, är det fortfarande så att de flesta företag som inte gör någonting modellbaserat. Fördelarna med MBx, när de är aktiverade på rätt sätt, är betydande. Några av de viktigaste fördelarna inkluderar minskade totalkostnader för produktägande, eftersom produkten skulle vara optimerad för produktlivet och inte bara för tekniken. Dessutom tillåter det organisationen att effektivt konstruera, tillverka och underhålla sina produkter. Utmaningar inkluderar bristen på nödvändiga tekniska färdigheter, en lämplig helhetsstrategi och systemtänkande.
• 4 Big Data/Analytics
Här handlar det om data och så har det alltid varit. På sista raden skapar företag data som i sin tur blir använda för att producera och leverera sina aktörers produkter och tjänster. Utöver det genererar alla dagens och morgondagens smarta, uppkopplade produkter betydande mängder användbar data – om vi fångar upp dessa och snabbt kan dra insiktsfulla slutsatser. Det är här bbig data och analys spelar in. Med AI, artificiell intelligens, och ML, maskinlärande, blir analysen mer användbar och kraftfull, och när den implementeras på rätt sätt är insikten snabb och mycket användbar för att fatta kritiska affärsbeslut. Utmaningar inkluderar en organisations villighet och/eller förmåga att ge insikter tillbaka de arbetare som behöver det mest.
• 5 Agil produktutveckling
Agilt handlar inte längre bara om programvaruutveckling – åtminstone borde det inte vara så. Agil produktutvecklingsmetodik kan väsentligt förändra hur industriföretag designar, konstruerar och säljer produkter och tillhörande tjänster på marknaden. Agilt har potential att dramatiskt förkorta tiden till marknaden, särskilt för komplexa produkter och problem som inte har en enkla lösningar. Agilt, tillsammans med ovanstående fyra trender, kommer att leda till betydande fördelar i kostnad, tid och kvalitet. Utmaningar inkluderar ett smidigt tänkesätt och lämpliga utbildnings- och stödverktyg.
– Förutom ovanstående har jag tre områden som i sammanhanget är värda ”hedersomnämnanden”, tillägger Peter Bilello:
• Application Containerization – möjliggör ytterligare en lösnings övergång till molnet.
• Utvecklingsplattformar med låg kod/ingen kod – tillsammans med en agil utvecklingsstrategi, kommer detta att ha en multiplicerande effekt på konfiguration, distribution och kontinuerlig förbättring av IT-lösningar.
• DevOps – detta krävs verkligen för att få PLM och dess möjliga lösningar till företagsnivå.
EN SATSNING UTAN MOTSTYCKE
Vid sidan av Peter Bilellos spännande exposé av PLM-trenderna fanns under årets PLM Road Map & PDT en rad presentationer av hög karat, t ex US Armys nye CIO, dr Ray Iyer. Han leder en satsning utan motstycke inom amerikanska armen. Det finns en hel del PLM- och IT-relaterade utmaningar och möjligheter som kommer att vara i blickfånget när den amerikanska armén moderniserar och kliver in i framtiden. Satsningen är resursmässigt också därefter, med fokusering på sånt som molnbaserad databehandling, big data-analys och artificiell intelligens för att uppnå digitalt överläge mot vad USAs fiender kan ställa upp.
PLM&ERP News ska i en kommande artikel gå närmare in på dr Iyers syn på detta med PLM och IT.