Annons

Därför köpte PDSVISION danska CPC: ”Hårdsatsning på att skapa marknadens starkaste digitala ekosystem,” säger Norden-basen

Möt ALEKSANDER PATZ CHOLAKOV, Norden-chef för PTCs ledande VAR-partner. När PDSVISION, i januari köpte danska specialisten inom modulär arkitektur, CPC - Center for Product Customization, menade bolagsgruppens CEO, Mats Oretorp att det var, ”ytterligare en milstolpe” på vägen mot att formera marknadens starkaste digitala ekosystem inom produktutveckling. Klart är också att detta köp är av stor vikt, men varför?
PLM&ERP News har diskuterat kring detta i dagens fördjupande intervju med PDSVISIONs Managing Director för den nordiska rörelsen, Aleksander Patz Cholakov. Perspektiven är flera konstaterar han, men tekniksidan är den övergripande kanske viktigaste i att det handlar om att PDSVISION proaktivt möter en maknadsutvecklings-trend som går mot att effektivt kunna hantera produkter som är avsedda att produceras i flertalet varianter, och som ofta är försedda med specifika anpassningskrav; eller som med avseende på funktionell prestanda ska kunna uppgraderas över tid.
Detta driver komplexitet och gör modulära arkitekturer särskilt effektiva i industrier som fordon, tung maskinutrustning, konsumentelektronik, vindkraftsenergi, datorer och andra där kunderna vill ha specifika val och kriteriealternativ när de definierar hur produkterna man vill ha ska se ut.
”Med modulär metodik kan man med ett begränsat antal komponenter kombinera ihop och montera produkterna på otaliga sätt,” säger PDSVISIONs nordenchef. ”Detta passar perfekt i meningen att kunna erbjuda ett brett utbud av distinkta produktvarianter.”
Tveklöst utvecklas tillverkningsmarknaden generellt också åt detta håll, vilket innebär att PDSVISIONs köp färgar väl in gentemot krav bland både existerande och potentiella kunder. Men köpet kopplar också till att man förstärker sin position som en alltmer komplett leverantör av PLM, produktutvecklings-metodik och ett brett digitalt produktframtagnings-stöd, simuleringsbitarna inkluderade där framför allt Ansys-lösningarna är centrala. I detta kan man ana något av det recept som placerat PDSVISION, huvudägt av finska CAP MAN-fonden, i absolut världstopp på PTCs VAR-partnersida. Bolagets tillväxt globalt låg 2024 på runt 10 % jämfört med 2023 och intäkterna landade på ca 148 miljoner dollar, motsvarande ca 1,5 miljarder kronor. För Norden-rörelsen var tillväxten ännu högre, 13 % och intäkterna ca 345 miljoner. Med CPC-köpet tillförs gruppen en rörelse som drar in runt 100 miljoner kronor.
Men målen är än mer ambitiösa, vilket antyds av skälen till köpet av CPC:
”Flera faktorer var avgörande,” säger Patz Cholakov. ”Marknaden präglas av ökad komplexitet, där kunder ställs inför fler krav vid produktutveckling. Några effekter är att interna processer och värdekedjor också de blir alltmer komplexa, vilket kräver effektivare utvecklingsmetoder med högre grad av hållbar varianthantering och standardisering, samtidigt som det skall ge en ökad flexibilitet. CPCs revolutionerande kompetens och expertis inom just dessa områden kompletterar PDSVISION’s erbjudande perfekt. Tillsammans kan vi nu ta ett större ansvar och hjälpa kunderna att realisera större värden över hela värdekedjan, från teori, kravspecifiering och modellering till faktisk implementering i produktion vidare till service och eftermarknad.”
Men hur kopplas det som CPC utvecklar till PTCs mjukvaruutbud, med bl a Windchill PLM och Creo CAD? Ska det nyköpta bolaget att integreras i PDSVISION? Hur ser det ut på kundsidan; varför använder storspelare som Volvo Construction Equipment (Volvo CE) och vindkraftsgiganten Vestas modulära designupplägg?

CPC, som PDSVISION köpte i januari, är alltså danskt. Vindkraftsenergi-giganten Vestas är en av de stora kunderna på OEM-nivå, men verksamheten är också internationell, bl a med svenska Volvo Groups dotterbolag Volvo CE på kundlistan. Hur ser bolagets bakgrund och verksamhet ut? Aleksander Patz Cholakov:
”CPC är en spinoff från Danmarks Tekniske Universitet (DTU). Trots att en stor del av kunderna finns i Danmark, återfinns över 50 % av kundbasen internationellt. Detta visar på CPCs starka erbjudande och potential för internationell expansion. Bolagets kunder har ofta en stor produktflora, vilket innebär en komplex varianthantering. Stora företag investerar i dessa strategiska projekt, men även många mindre och medelstora företag har liknande utmaningar och dessutom mindre strukturkapital att luta sig mot. PDSVISION har haft ett extremt bra samarbete med CPC de senaste 3-4 åren mot våra kunder och dessa projekt har levererat stora värden som vi vill fortsätta att utveckla.
”Ett exempel från vår danska miljö är det från Vestas, där man var tidiga med att inse skalbarheten och värdet med modulär arkitektur,” säger PDSVISIONs nordenbas.
Mer om Vestas-caset finns på denna länk: https://plm.gallery.video/detail/video/6338908581112/vestas-windchill-smart-platform-strategy?autoStart=true&q=vestas

En annan intressant CPC-referens är att bolaget vägledde PTC och Volvo CEs (VCE) satsning på modulär arkitektur. Denna har möjliggjort upplägg som ökat den materiella försäljningen och skapat grunden för system med Product- och Service-lösningar som individuella helhetslösningar för varje enskild kund.

FÖRSTÄRKER PDSVISION INOM ETT INDUSTRIELLT OMRÅDE AV VÄXANDE BETYDELSE. Köpet av danska specialisten på modulär arkitektur, CPC – Center for Product Customization, ger PDSVISION en vass spets när det gäller strukturer för att effektivt kunna hantera produkter som är avsedda att tas fram i många varianter, som är försedda med specifika anpassningskrav, eller som med avseende på funktionell prestanda ska kunna uppgraderas över tid.

Sambandet mellan PTC, PDSVISION och CPC
Som noteras i ingressen är PDSVISION känd som en världsledande PTC VAR (Value Added Reseller). Klart är också att samarbetet mellan PDSVISION och CPC har pågått under ett antal år. Hur ser kopplingarna ut mellan det CPC utvecklar när det gäller modulära arkitekturer och PTCs mjukvaror?

”Det stämmer att vi samarbetat tidigare och när våra vägar korsades blev det också tydligt att vi kunde komplettera varandra mycket väl. Vi på PDSVISION hade en djup teknisk domänkunskap och best practices kring hur PTCs PLM-portfölj Windchill kan spela en större roll när det kommer till att planera, sälja och tillverka konfigurerbara produkter och reservdelar. CPC delade vår syn i detta, men kunde komplettera med ytterligare domänkunskap kring hur bolag effektivare kan förhålla sig till ERP och CPQ, alltså system för hantering av processkedjan kring försäljning, produktkonfiguration, prisberäkning och offertgenerering (Configure, Price, Quote). Men de präglas också av en IP-kompetens (Intellectual Property) som möjliggör effektivare ROI (Return on Investment) för våra kunder. Addera till detta en professionalism och nyfikenhet från båda sidor – plus fantastisk personal – så blir det lätt att förstå att ju mer vi arbetade tillsammans desto tydligare blev det att vi kunde erbjuda något unikt och otroligt värdefullt tillsammans.”

Vestas, världens främsta leverantör av vindkraftverk, jobbar i PTC-miljöer bl a med Windchill. Bolaget är också en av kunderna som framgångsrikt mött den växande produktkomplexiteten med bl a lösningar kring modulär arkitektur från CPC.

Jobbar bolaget i och med andra PLM-teknologistackar än PTCs? 
”CPC behåller sitt namn och sin autonomi tills vidare. Detta betyder att de är och kommer att förbli teknologiskt agnostiska, med engagemang över alla teknologistackar. Vår ambition är att introducera CPCs erbjudande och skarpa kompetens till vår globala kundbas och som ett led i detta kommer vi att integrera CPC som en del av PDSVISION globalt. Utmaningarna som kunder ställs inför existerar överallt, så CPCs erbjudande har en plats på alla marknader och inom alla teknologistackar.”

CPC behåller sitt namn och sin autonomi tills vidare,” säger Aleksander Patz Cholakov.

CPC fortsätter till vidare som egen enhet
Varför integreras inte verksamheten i PDSVISION?
”CPC kommer att fortsätta som en egen enhet tills vidare, precis som att våra regioner är självständiga enheter inom koncernen. CPCs kärnaffär är något annorlunda, och vi vill bibehålla den tekniska agnosticiteten och fortsätta som ett rent tjänstebolag. CPC är att betrakta som ett PDSVISION-bolag, precis som alla andra dotterbolag inom koncernen.”
Från CPCs sida menade CEO Ulf Harlou i pressmaterialet att partnerskapet kommer att låsa upp en mängd resurser och expertis för bolagets kunder. Hur då?
”Att driva en global expansion kostar tid, kraft och resurser. Vårt strukturkapital, tillsammans med tusentals kunder och vår expertis, gör att CPC:s grundare och ledning såg värdet i att fortsätta utveckla bolaget i denna riktning. För personalen innebär detta stora karriärmöjligheter, både i internationella projekt och internt inom koncernen,” förklarar Aleksander Patz Cholakov.
Kan du säga något om CPCs storlek, omsättning, vinst, antal anställda och framtidsutsikter?
”CPC har idag cirka 60 anställda, främst baserade i Köpenhamn, Danmark. Bolaget omsätter cirka 65 miljoner danska kroner, motsvarande runt 100 miljoner svenska kronor och har haft stabil lönsamhet under alla verksamhetsår. CPC växer stadigt och vår ambition är att accelerera denna tillväxt genom vår internationella kundbas. Potentialen ligger framför allt på marknads- och kundsidan.”

Hur mycket betalade PDSVISION för CPC?
”Även om jag skulle vilja kommentera det, är denna bit något som stannar mellan oss och grundarna av CPC. Det viktiga är att båda sidor är väldigt nöjda med affären. CPC hade inga ambitioner att sälja, men PDSVISIONs management, vision och historiska track-record var attraktiva faktorer. Det är viktigt att bolagen passar ihop inte bara utifrån vad man erbjuder marknaden men också kulturellt, och i detta fall var svaret glasklart ja från båda håll,” säger Patz Cholakov.

”Detta partnerskap kommer att låsa upp en mängd resurser och expertis för våra kunder, vilket ger oss möjlighet att möta deras behov mer effektivt. Vi ser fram emot att bidra till PDSVISIONs tillväxt och leverera oöverträffat värde till våra kunder.
Att hitta rätt partner för att hjälpa CPC att ta nästa steg i vår företagsresa har varit avgörande för mig och CPC,” sa CPCs CEO, Ulf Harlou, i samband med att PDSVISIONs köp av bolaget annonserades.

Därför växer modulär arkitektur i betydelse
Modulära arkitekturer tycks bli allt viktigare, sett ur PDSVISIONs perspektiv och bolagets kunders behov – varför?

”Den ökade komplexiteten på marknaden gör att kunder förväntar sig en större flexibilitet och mer anpassade produkter utifrån specifika behov. Tillverkarna måste möta denna förflyttning för att behålla sin attraktionskraft. Uppsidan för bolagen är att de kan erbjuda fler produkter och lösningar samtidigt som de minskar intern komplexitet, förkortar tid-till-marknad samtidigt som de skapar en starkare och mer lönsam eftermarknads- och serviceaffär genom standardisering som detta medför, vilket är en attraktiv ekvation.”

Något utöver ovanstående du vill ta upp?
Framförallt det goda gensvar vi har fått från marknaden på vad detta samarbete kan innebära men också från personalen på båda sidor. Jag är personligen väldigt nöjd med att vi har landat i detta efter många års samarbete. Det har varit ett noga avvägt och välgrundat beslut som tagit oss till denna punkt. Jag är extremt stolt, glad och exalterad över att fortsätta hjälpa CPC att utvecklas inom PDS-familjen. Vi har ett sammansvetsat och välsmort team globalt som ser stora synergieffekter med förvärvet och potentialen det har på respektive marknad. Det ska bli väldigt kul att leda denna resa tillsammans med Ulf Harlou och hela CPC-teamet,” avslutar PDSVISIONs Norden-chef.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title