Annons

Deromegruppen storsatsar på nytt affärsystem från IFS

IFS ska ta fram ett nytt affärssystem och implementera detta inom Deromegruppen. Det är ingen liten aktör man nu fått en order ifrån, även om man i pressmaterialet inte går närmare in på storleken på beställningen. Men bakgrundsfakta talar för att det är en substantiell orda man lagt ut på IFS. Deromegruppen är Sveriges största familjeägda träindustri med över 2000 medarbetare. Omsättningen ligger på ca 7,5 miljarder kronor under år 2018. Gruppen har fem egna sågverk och verksamheten i övrigt omfattar bl a bygghandel, hustillverkning, produktion av trätakstolar, bioenergi, emballage, byggkomponenter, markexploatering och förvaltning av lägenheter och lokaler i eget innehav. Deromegruppen har en omfattande export av sågade och förädlade trävaror och prefabricerade villor.
Lösningen man nu satsar på kommer förstås att baseras på IFS framgångsrika Applicationssvit och det övergripande syftet är att förenkla vardagen för Deromes kunder och att göra Derome mer snabbfotade i både produktion, logistik och kundservice.
Det nya affärssystemet ska vara utrullat och i full produktion om cirka två år.

– Nu investerar Derome i ett modernt affärssystem som gör att vi ökar kvaliteten i våra leveranser ytterligare och gör vardagen enklare för våra kunder, säger Magnus Andersson, koncernchef Derome. För att våra kunder ska lyckas måste vi vara flexibla, snabba, kunniga och smidiga. Med branschens modernaste affärsstöd blir vi en ännu bättre partner och leverantör.

Tar ett brett grepp om verksamheten. Med det nya IFS-systemet tar Derome ett brett grepp över sakernas tillstånd. Bolagets produktion, försäljning, logistik, kundservice och ekonomi ligger inom ramen för det som ska hanteras. För kunderna ska det bli enklare att beställa, ändra och följa sin order. De får, hävdar Magnus Andersson, fler kommunikationsvägar med Derome – digitalt och direkt.
Det blir, som noteras i ingressen, ett tvåårigt projekt för att skapa en ny plattform inom Derome. Varför valde man IFS?
– IFS är ett svenskt företag och vi värdesätter deras långsiktighet, seriositet och kompetens. De har en god kunskap om vår bransch och en teknisk plattform som dels matchar Deromes behov, dels rustar oss för framtiden, säger Magnus Andersson.

Vill ligga i framkant. Derome fokuserar mot framtiden på flera plan, nyligen invigdes den senaste satsningen, husfabriken i Värö. Där sker modern husproduktionen för att bygga effektiva och miljövänliga hem.
– Det nya affärssystemet ingår i en större digitaliseringsresa som hela koncernen genomgår. Vi vill ligga i framkant i de branscher vi verkar inom och har en ständig strävan att utvecklas, berättar Magnus Andersson.
Derome har en bred verksamhet och kunder som idag köper olika produkter och tjänster har kontakt med olika avdelningar. Med det nya affärssystemet får de en samlad överblick över hela sitt kundengagemang.

Och det som sagt en omfattande verksamhet som ska täckas in: Derome har produktionsanläggningar i Anneberg, Derome, Maa, Halmstad, Kalix, Kinnared, Kristinehamn, Mjölby, Okome, Skellefteå, Tanumshede och Varberg. Bygghandelsverksamhet finns på ca 40 orter och säljkontor för A-hus finns på ca 20 orter i Sverige. Takstolstillverkning sker även i Norge och Tyskland.

Kalasstart för IFS nye chef. För IFS kommer den här beställningen som ytterligare ett kvitto på att ERP-sviten Applications ligger i framkant. Den är också en fjäder i hatten för IFS’ Elni Kullmer, som ansvarar för IFS Skandinavien. Bolaget har haft ett synnerligen framgångsrikt 2018, både lokalt i Norden och global, med stigande försäljningsvolymer vad avser både licenser och konsultingverksamhet; intäktsökningar som var sensationellt höga, till och med för den ”framgångsvana” IFS-ledningen:
– Första kvartalet hade vi en intäktsökning som låg på 3 procent. Kanske inte något att jubla över, men hur som helst ändå på nivå med konkurrenter som SAP, Oracle, Microsoft och de andra marknadsspelarna. Men sen börjar det hända saker. Q2 ökade intäkterna med 34 procent och när vi summerar årets tredje kvartal ligger ökningen för perioden jämfört med samma kvartal ifjol på plus 51 procent, konstaterade nye IFS-basen Darren Roos i en tidigare PLM&ERP News-artikel.
För helåret 2018 räknar Roos med att licensintäkterna kommer att passera miljardvallen och landa på drygt 1,1 miljarder kronor.
– Det motsvarar en årlig tillväxt på 18%, säger han. Vi har också ökat vårt prognostiserade helårsprognos vilket nu motsvarar en intäktsökning på 28%.

Därför växer IFS i rekordtakt. Detta är siffror på mycket höga nivåer. Det finns flera delförklaringar; som att IFS som global spelare känner av den internationella makroekonomiska medvinden. Men det räcker inte som förklaring. Andra faktorer spelar in och man kan peka på de senaste årens förvärv av lösningar och företag, inte minst då kanadensiska flygunderhållsaktören Mxi Technologies, som nu har konsoliderats i koncernens siffror. Detta bidrar givetvis till att trycka upp intäktsnivåerna. Kombinerar man sedan dessa faktorer med bolagets proaktiva produktutveckling av ERP-, EAM- och FSM-mjukvarorna i Applications- och FSM-sviterna och det snabbt växande ekosystemet av kompetenta, både lokala och globala partners – ta Accenture, ta EVRY, ta Tech Mahindra – som talande exempel på vassa IT-konsulter i partnerskap med IFS, växer en helhetsbild fram av en affärs-IT-aktör som lyfter för att man jobbar på bredden. Tilläggas kan att ägaren, som köpte ut bolaget från börsen, svenska riskkapitalbolaget EQT, betytt mycket i sammanhanget. Här finns genvägarna till expansionskapital och ett globalt kontaknät som gör skillnad.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title