Annons

HEXAGONs ”digitala tvillingsimulator” halverar utbildningstiden för CNC-operatörer hos flygtillverkaren SAFRAN

SAFRAN jobbar också med DIGITALA VERKTYG från DASSAULT, ANSYS och ESI GROUP. Kan man halvera tiden det tar att utbilda nya maskinoperatörer i hantering av dyr verkstadsutrustning som CNC-maskiner (Computer Numerical Control)? Och kanske ännu viktigare - kan man utnyttja digitala tvillingar i detta? Svaret på frågorna är ja, visar ett intressant satsning som franska Safran Aircraft Engines (SAE) gör. Koncernen som sådan är världens näst största tillverkare av flygplansutrustning och förser flygindustrin med nyckelsystem som jetmotorer, landningsställ, hjul och bromsar, kablar och mycket annat. Safran Aircraft Egnines har valt att satsa på ny utbildningsteknik från Hexagons Manufacturing Intelligence-division, teknik som utnyttjar kraften hos digitala tvillingar. Potentialen ifråga om effektivitetsförbättringar av denna utbildningsinsats är mycket stora. Man kan t o m halvera tiden det tar att utbilda nya maskinoperatörer på CNC-sidan. Synnerligen värdefullt i en tid när industrierna skriker efter kompetent arbetskraft. Så, vad gör Safran göra för att uppnå dessa resultat?
Det handlar kort sagt om en ny träningssimulator från Hexagon (Machine Trainer). Denna mycket realistiska träningssimulator minskar risken för skador på affärskritiska produktionsmaskiner genom att utbilda nya ingenjörer som tidigare skulle ha fått tillgång till sofistikerad utrustning på verkstadsgolvet med begränsad "hands on"-erfarenhet.
Till saken hör att utbilda flygingenjörer att använda CNC-maskiner och liknande verktyg är dyrt, långsamt och potentiellt farligt. Men genom att använda HxGN Machine Trainer som en del av Safrans reviderade utbildningsstrategi för nya ingenjörer, kan praktikanter nu exakt och interaktivt replikera scenarier i den "verkliga världen" i en simulator. Denna gör det möjligt för SAE att digitalt gå ombord och utveckla sina nya medarbetare snabbare än någonsin tidigare. HxGN Machine Trainer, hävdas i en pressrelease, ”kommer att spela en betydande roll i Safrans nya utbildningsprogram, inklusive ’Adaptative Machining’ genom att tillhandahålla mindre teoretiska och mer praktiska erfarenheter för att göra det möjligt för praktikanter att bli autonoma på hälften av föregående tid.”
Svindlande bra förbättringsmöjligheter alltså och Philippe Audinet, chef för CAM Software, Commercial Development and Support Department, på Safran Aircraft Engines, är entusiastisk:
- På en konkurrensutsatt marknad för skickliga flygingenjörer är det avgörande för Safran att ha HxGN Machine Trainer, för att säkerställa att vi kan ombord nya ingenjörer så snabbt som möjligt, utan risk för vår dyra utrustning på verkstadsgolvet. Detta minimerar potentiella produktionsavbrott på grund av skador på teknologi, såsom CNC-maskiner som används för utbildning, säger han i en kommentar.
På PLM- och sub-PLM-verktygssidan arbetar Safran med bl a lösningar från Dassault Systemes (34DEXPERIENCE, CATIA), Ansys (t ex Ansys Mechanical FEA) och ESI Group (IC.IDO).

Bristen på piloter och underhållstekniker är erkänd inom och utanför flygkretsar, men flygindustrin kämpar också med att behålla anställda, omsättning och personalkapacitet. I USA, till exempel, ligger antalet lediga jobb nära rekordnivåer, 800 000 jobb med 55 % obesatta roller. Och i Europa rapporterar närmare tre av tio tillverkande företag om produktionsbegränsningar under andra kvartalet 2022 på grund av brist på arbetare.

”What you see it what you cut”
Safran driver en uppsättning bestående av nästan fyrahundra värdefulla och affärskritiska CNC-maskiner, som är dedikerade till produktionen av LEAP, Leading Edge Aviation Propulsion-jetmotorer, som används för att utbilda och ”on boarda” nya ingenjörer som inte är bekanta med utrustningen.

Här hävdar man nu att HxGN Machine Trainer löser problemet, eftersom simulatorn är designad för att vara så realistisk som möjligt – med hårdvara som replikerar utseendet och känslan av en riktig maskin. Dess 43-tumsskärm visar exakta simuleringar av en mängd olika maskiner och skärverktyg, kompletterat med ett ljustorn, fysiskt CNC-handhjul som gör det möjligt för praktikanter att ta kontroll och reagera på problem precis som de skulle göra på verkstadsgolvet.
– Safran har historiskt arbetat med Hexagon på WYSIWYC-konceptet (”What You See Is What You Cut”) och använder sin NCSIMUL-simuleringsprogramvara för att bevisa bearbetningsstrategier i den virtuella världen innan de implementeras, och det är denna princip som ligger i hjärtat av vår beslut om att välja HxGN Machine Trainer, säger Philippe Audinet.

Adaptive Machining-moduler
Hur ligger man tidsmässigt till i denna satsning? Bolagets första praktiska arbete med ”Adaptive Machining”-utbildningsmoduler kommer att genomföras av nya praktikanter på HxGN Machine Trainer före årets slut på Campus FAB, ett toppmodernt industriellt utbildningscenter nära Paris,som visar upp alla aspekter av den anslutna fabriken.
På grund av dess portabilitet och enkla transport kommer HxGN Machine Trainer dessutom att göras tillgänglig för olika skolor i hela Frankrike för att visa hur SAE driver innovation och inspirera framtida flygingenjörer.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title