Annons

Elbåtsinnovatören Candela teamar upp med Polestar på batterisidan

Tanken är alltså att Polestar ska leverera batteri och laddningssystem för Candelas bärplansbåtar. Genom att kombinera Polestars batterier med Candelas elbaserade bärplansteknik, strävar båda företagen efter att driva på tillväxten av hållbar elektrisk mobilitet i samhället.

– Jag är fascinerad av hur Candelas båtar elegant och effektivt glider genom, eller ännu bättre, över vattnet – ett bevis på den fantastiska estetik och upplevelse som modern, hållbar teknik kan skapa. Att Polestar kommer att vara en del av framtida projekt med Candela genom att leverera en väsentlig del för den innovativa framdrivningen av deras båtar, är fantastiskt. Som batterileverantör till Candela kan vi hjälpa till att driva omställningen till renare hav och sjöar, och elektrifiera vattenburna transporter, säger Polestar-chefen, Thomas Ingenlath.

– Som batterileverantör till Candela kan vi hjälpa till att driva omställningen till renare hav och sjöar, och elektrifiera vattenburna transporter, säger Polestar-chefen, Thomas Ingenlath.

Övervinner två tunga hinder
Affären mellan de två svenska företagen är ett försök att övervinna de två stora hindren för att elektrifiera båtlivet. Det första hindret är den massiva energiförbrukningen för konventionella motorbåtsskrov, vilket hittills har resulterat i dåliga prestanda för elbåtar. Detta hinder har undanröjts av Candelas bärplansteknik som minskar energianvändningen för motorbåtar med upp till 80 %.

Det andra hindret har varit de oöverkomligt höga kostnaderna för marinbatterier för elbåtar.

Elektriska båtbyggare har hittills vanligtvis förlitat sig på mindre försäljare av marina batteripaket. Knapphet och höga enhetskostnader för dessa förpackningar är två faktorer som har hindrat elbåtar från att uppnå paritet med ICE-fartyg.

– Men tack vare partnerskapet med Polestar kan vi säkra toppmoderna batteripaket för vår produktionsupptrappning. I takt med att antalet elfordon ökar världen över kommer en jämn batteriförsörjning att bli allt viktigare för att hålla en konkurrensfördel och göra det möjligt för oss att konkurrera med förbränningsmotorbåtar, säger Hasselskog.

Marknadens snabbaste elbåtar
Till bakgrunden hör att Candelas bärplansbåtar är de snabbaste och längsta elbåtarna på marknaden. Modeller som Candela C-8 och P-8 Voyager ”flyger” genom bärplansdteknologin över vattenytan i 30 knop och använder upp till 80 procent mindre energi än konventionella båtar av samma storlek, tack vare mycket minskad vattenfriktion. De datorstyrda bärplansvingarna ger dem också ”superkrafter”, såsom överlägsen sjöhållning och en samtidigt jämn och tyst åktur.

Efter lanseringen av fritidsbåten Candela C-8, med stor försäljning under hösten 2021 och efter att ha tagitt in 24 miljoner euro i riskkapital från EQT Ventures, flyttar den svenska båttillverkaren nu in i en ny produktionsanläggning där P-seriens kommersiella fartyg och C- serie fritidsbåtar kommer att tillverkas.

Hasselskog framhåller i detta vidare att batterileveransavtalet bara är början på ett bredare avsett partnerskap mellan Polestar och Candela, där båda företagen har åtagit sig att utforska ytterligare möjligheter för framtida samarbete.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title