Annons

Elbilstillverkaren NEVS köper brittisk världledare på hjulmotorer

En intressant poäng när det gäller framdrivning av bilar är att transmissionsförlusterna minskar om man har en motor vid varje hjul istället för en enda central drivenhet.
Detta är något som fått förnyad aktualitet i samband med elbilsutveckling och något som elbilstillverkaren Nevs verkar ha haft ögonen på. Idag meddelar bolagets ägare, Evergrande Health Industry Group att man köpt engelska Protean Electric, som är en världsledande utvecklare av IWM (in-wheel-motors) och lagt bolaget i ett dotterbolag till NEVS, National Electric Vehicle Sweden.
- Protean Electric är ett spännande företag med mycket konkurrenskraftig teknik. Jag är säker på att detta förvärv kommer att leda till många fördelar för både NEVS och Protean Electric, säger Stefan Tilk, VD för NEVS.

Evergrandes strategi är att bli en stor aktör inom den globala elfordonsindustrin. I och med dagens annonserade affär kommer NEVS nu att kunna använda Protean Electrics avancerade elektriska drivteknik, ProteanDrive, till sina framtida produkter.

Världsledande på hjulmotorer
Protean Electric är världsledande när det gäller hjulmotorer (IWM) och framtida framdrivningssystem. Sedan företaget grundades 2008, har Protean Electric lagt ner över en miljon ingenjörstimmar för att utveckla och validera sin ProteanDrive in-wheel motorteknik. Verksamheten har över 160 patent globalt inom elmotorer, design av kraftelektronik, kontroll och tillverkningsförmåga, med ytterligare 150 patent på gång. Klart är också att ProteanDrive motorer genomgår, som det heter i ett pressmeddelande, ”branschledande tester för att säkerställa att de uppfyller alla gällande fordonskrav.”

Effektivare transmission               
Jämfört med konventionella elektrifierade drivaggregat, erbjuder de integrerade ProteanDrive ”in-wheel-motorerna”, som nämndes inledningsvis, effektivare transmission och ökar dessutomflexibiliteten inom fordonsdesign. 
Den patenterade ProteanDrive-teknologin har ett högt vridmoment och kombinerar en elektrisk motor med direktdrift och kraftelektronik som kan användas på en rad olika plattformar, inklusive personbilar, lätta nyttofordon, mobilitetsfordon för städer och autonoma bössor.

Köpet ger strategiska fördelar
Vidare säger man att, ”Protean Electric kommer fortsätta att fungera som ett självständigt företag under Evergrande-paraplyet och utveckla framtida drivlinor och mobilitetslösningar för att möta marknadens behov.” 
Formellt kommer Protean Holdings nu att slås samman i Virtue Surge, ett dotterbolag till NEVS. Förvärvet kommer att ge ytterligare resurser och affärsmöjligheter för Protean Electric, vilket ger företaget tillgång till en ännu bredare kompetens, kunskap och erfarenhet samt en stor kund i NEVS.

KY Chan, VD för Protean Electric säger:
– Detta spännande nya avtal kommer att göra det möjligt för Protean Electric att nå sin globala potential och att göra det snabbare. Förvärvet kommer att hjälpa oss att skapa en strategisk fördel på de nya energi- och mobilitetsmarknaderna och bidra med ny kompetens. Evergrande är etablerat över hela världen och har ambitionen att etablera sig som ett starkt varumärke inom elfordon. Vi ser fram emot att arbeta nära med Evergrande och NEVS-teamen så att våra teknologier används.

I januari 2019 tog Evergrande Health kontroll över NEVS när man förvärvade 51% av aktierna. Tillsammans med ett antal andra företag inom automotive ingår nu NEVS och Protean i affärsområdet “New Energy Vehicle”.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title