Annons

EU-krav på digitala produktpass för att dokumentera livscykler

Snart kommer helt nya EU-krav på svenska företag kring dokumentation av produkters livscykler. Det handlar om digitala produktpass, DPP.
”Det är hög tid för företag att agera,” säger Sophie Charpentier, DPP-expert på Chalmers Industriteknik. ”Det hela blir som ett digitalt ID-kort per produkt, tänk att likna en QR-kod, som ger tillgång till heltäckande information om produktens livscykel. Från ursprung, tillverkning och innehåll till reservdelar, återanvändning eller slutstation.”
Kraven på digitala produktpass (DPP) kommer för mängder av produkter framöver. Passen blir en nyckel till efterlevnad av EUs ekodesignförordning (ESPR). Bara om några veckor, i mitten av april 2025, kommer EU-kommissionen att anta och publicera den första arbetsplanen. Enligt nuvarande tidsplan handlar det om batterier, textilier, stål- och järnprodukter under 2027. Men för få svenska företag är redo att möta de nya kraven, hävdar Charpentier, som jobbat med DPP i flera år.
”Regelverken kommer, även om allt inte är bestämt än från EU-håll, så det gäller att vara förberedd. Det handlar om hållbarhet och ger samtidigt företag chansen att optimera sina processer och få kontroll på sin leverantörskedja. De som är redo får en stor konkurrensfördel,” säger tillägger hon.
Alla företag som säljer produkter på den europeiska marknaden kommer så småningom att påverkas. Det blir en stor utmaning, då många företag inte har den nödvändiga digitala infrastrukturen på plats – eller ens vet om vilka krav som ställs.
”Många svenska företag behöver stöttning att navigera rätt i de regelverk som DPP innebär och som är relevanta för deras verksamhet. När jag föreläser om DPP visar jag demonstratorer och piloter från företag som belyser vad som fungerar och vad som inte fungerar,” säger Charpentier, som också menar att de flesta företag tror att de är digitaliserade, utan att riktigt vara det. ”Här kommer att krävas en digitalisering av informationsflödet på ny nivå, en stor omställning för många organisationer. Med omställningen kommer också många fördelar.” Vilka då och hur kan man identifiera nödvändiga åtgärder?

Sophie Charpentier konstaterar att experter som Chalmers Industriteknik kan hjälpa till med kartläggning av företags nuläge, identifiera nödvändiga åtgärder och skapa en handlingsplan. Sedan gäller det att börja implementera de nya kraven och hålla koll på uppdateringar inom regelverket.
”För att hålla kommande tidsfrist är det viktigt att påbörja arbetet nu, att ta reda på var organisationen befinner sig och var de behöver gå. Där krävs rätt frågeställningar och att hitta relevanta egenskaper hos rätt leverantörer och nätverk. Företagen står inte ensamma i det här,” säger Chalmers Industritekniks DPP-expert.

Fyra steg på vägen mot digitala produktpass
1. Vad? Ett digitalt produktpass är en elektronisk version av ett produkts livscykelinformation, som samlar och lagrar detaljer om en produkt, till exempel dess ursprung, komponenter, tillverkning, användning och återvinning. 
2. När? Initialt krävs digitala produktpass för 13 produktgrupper, bland annat elektronik, järn, stål, textilier, möbler, däck, färger och kemikalier. Arbetet har påbörjats för textilier samt stål och järn. Batterier kommer allra först ut, med krav på DPP i februari 2027. 
3. Varför? EUs ekodesignförordning ESPR (läs mer här) och nya batteriförordning (läs mer här) syftar till att avsevärt förbättra hållbarheten för produkter som släpps ut på EU-marknaden genom att förbättra deras cirkularitet, energiprestanda, återvinningsbarhet och hållbarhet. Digitala produktpass är ett verktyg för att möjliggöra detta, samt för att optimera företagens processer.
4. Vad kan företag göra nu? ”Nu är det dags att titta på de data som varje företag har. Har de tillgång till dessa data, vilka data saknas och var lagras de? Har man inte digitala system är en digital konvertering första steget. För dem som kommit längre är det bra att börja testa. Alla tester jag hört talas om har varit framgångsrika och har gett nya insikter, företagen lär sig massor genom att göra detta. Det är också viktigt för företagen att hitta ett sätt att följa utvecklingen och engagera sig i nätverk som branschorganisationer, nationella projekt som Trace4Value/SwePass, eller internationella projekt som Cirpass2,” avslutar Sophie Charpentier på Chalmers Industriteknik.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title