Annons

EXPLOSIV UTVECKLING av bolagets CAM-investeringar: HEXAGON lanserar ny svit inom maskinbearbetning

Det händer mycket på produktionsområdet i spåren av digitaliseringstrenden. Inte minst då relaterat till bearbetningssidan, CNC, skärverktyg, material, produktionsflöden och annat. En av marknadens mest framstående aktörer i detta är Hexagon och bolagets senaste lansering från Manufacturing Intelligence-divisionen är hyperintressant i perspektivet av tillverkning. Det handlar om en utveckling som kan kopplas till Hexagons och bolagsbasens, Ola Rollén, förutseende strategi med betydande förvärv av CAM- och bearbetningsmjukvaror, som EDGECAM och ESPRIT.
Det man nu lanserar, HxGN Production Machining, är en ny svit av mjukvaror utvecklad för att, ”ge maskinverkstäder möjlighet att uppnå operativ excellens vid tillverkning av diskreta delar, verktyg och komponenter med verktygsmaskiner i alla skala, från enstaka prototyper till volymproduktion och över branscher som sträcker sig från medicin till flyg och mer.”
I sviten finns det mesta som tillhör effektivt verkstadsarbete: CAD-lösningar för tillverkning och designgranskning, CAM för CNC- och höghastighetsbearbetning, maskinverktygsprogrammering, processimulering och G-kodverifiering, optimeringslösningar, automationsupplägg förstås och långt drivna samarbetsmöjligheter som kommer via Nexus (Hexagons digitala verklighetsplattform).
Centralt för bolagets Machine Shop Excellence-lösningar, är att sviten innehåller betydande automatiserings- och innovativa tekniker som hjälper tillverkare att uppnå effektivt utnyttjande av material, skärverktyg och CNC-utrustning, och fånga och konsekvent tillämpa bästa praxis på verkstadsgolvet.
- Innovationer i sviten inkluderar vårt nya CAM-system, ESPRIT EDGE, som kombinerar DNA från Hexagons EDGECAM- och ESPRIT-programvara med kraftfull digital tvilling- och AI-teknik, säger Chuck Mathews, general manager, produktionsprogramvara på Hexagon.
Hur ser det hela ut på en mer konkret nivå?

Enligt Mathews kommer HxGN Production Machining-sviten att integrera vanliga arbetsflöden för att hjälpa team att minska fel och eliminera överflödiga uppgifter i varje steg, från offertförslag och designgranskning till produktion, kvalitetssäkring och produktleverans. Genom att erbjuda en serie uppkopplade produkter från Hexagon-ekosystemet drar tillverkare nytta av förenklade inköp, implementering och support. Svitens flexibilitet gör den lämplig för vekstäder av alla storlekar, alla typer av CNC-maskiner och alla diskreta delar och material från enstaka prototyper till stora produktionsserier.
– Precis, HxGN Production Machining-sviten gör stor nytta för alla storlekar av verkstäder när det gäller att driva verksamheterna mer produktivt genom att tillhandahålla ett robust programvaruverktyg i ett uppkopplat och intelligent digitalt arbetsflöde som hjälper team att få det rätt första gången. Genom att använda principerna för modellbaserad tillverkning och automationsfördelarna med artificiell intelligens (AI), hjälper vi våra kunder att uppnå större operativ excellens, summerar Chuck Mathews.

Enkelhet med skräddarsydda design-för-tillverkningsverktyg
Att förbereda jobb för CNC-programmering är enklare med skräddarsydda design-för-tillverkningsverktyg, utvecklade för att påskynda övergången från planering till produktion. I Hexagons lösning tar DESIGNER-mjukvaran emot och hanterar CAD-data från alla viktiga  leverantörer och hjälper tillverkare att enkelt visualisera och analysera detaljmodellens geometri.
Programvaran hjälper också till att använda produkttillverknings-information (PMI), såsom tolerans, ytfinish och materialdata. Sviten är utformad för att bevara denna värdefulla information över den digitala tråden för att effektivisera produktionen.

Gränssnitt i Hexagons DESIGNER-mjukvara.

Vidare är Hexagons trio av CAM-system för produktionsbearbetning interoperabla med DESIGNER-mjukvaran och kan programmera alla verktygsmaskiner, inklusive multiaxliga, mill-turn, multi-tasking, Swiss-typ och wire EDM-maskiner. Programvaruapplikationerna, inklusive de mycket använda EDGECAM och ESPRIT, och den nya ESPRIT EDGE, tillhandahåller ett brett spektrum av bearbetningscykler, programmering för mätning på maskinen, robusta automationsverktyg, maskinoptimerad G-kod och användningen av AI för att automatiskt generera kollisionsfri positionering mellan skärzoner.

– Genom våra sviter fokuserar vi om innovation på det som är viktigast för kunderna, vare sig det gäller en enda produkt eller att utnyttja data över arbetsflöden. Vår molnbaserade Nexus-plattform stödjer framtida utvecklingar som kommer att förenkla samarbete och konsolidera jobbdata så att team kan förbättra effektiviteten och kvaliteten när de kör jobb genom sina maskiner på verkstadsgolven, från offert till slutleverans, säger Parth Joshi, CPTO, ”chief product & technology officer”, på Hexagon.

Bra miljö för simulering och verifiering
Klart är vidare att en bearbetningssvit med kapacitet för avancerad och högkvalitativ output måste ha vassa simulerings- och verifieringsmöjligheter för CNC-program. Detta för att för att exempelvis undvika kollisioner och optimera kod för mer avancerade maskiner och komplexa operationer. Från CAM-systemet skickas maskinspecifika G-kodprogram till dess NCSIMUL-programvara, som innehåller hela bearbetningsmiljön för att generera en digital tvilling av maskineriet, delen och processerna för cykeltidsoptimering, uppställningsrevision och programcertifiering.

Programvaran Automated Production Intelligence fångar automatiskt data om maskinens prestanda.

Mer då? Nya produktionsintelligensverktyg kan kopplas till verktygsmaskinerna för att ge realtidsinsikter och tillgångstillståndsövervakning, men opckså för att stödja datadriven planering, offerter och kontinuerliga förbättringar. Här kommer en lösning från Hexagon-partnern Datanomix in i handlingen. Programvaran Automated Production Intelligence fångar automatiskt data om maskinens prestanda och erbjuder statusvarningar för mobila verktygsmaskiner som möjliggör bearbetning med släckt ljus och en hög nivå av automatisering. Genom att samla in jobbdata, menar Hexagon i pressmaterialet, ”kan verkstäder av alla storlekar generera mer exakta offerter med hjälp av information om tidigare prestanda för maskiner för identiska eller liknande jobb.”

Hög volym och precision
Tillverkningsoperationer kan implementera kvalitetsegenskaper med slutna kretsar från sviten, genom att använda seriemätningsdata för att förutsäga när delar kommer att börja falla utanför toleransen och automatiskt utföra verktygsförskjutningar på grund av normalt verktygsslitage.
Hexagons programvara Intelligent Machine Control (IMC) använder statistisk processkontroll för att uppdatera CNC-styrenheten direkt, vilket eliminerar gissningar och säkerställer att tillverkare inte behöver förlita sig på personal för att manuellt beräkna offset och möjliggöra produktion av light-out.

HxGN Production Machining är nu tillgänglig globalt från Hexagon och godkända partners.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title