Annons

Fullständig elektrifiering när ABB och Norge Mining designar nästa generations hållbara gruva

Det råder spännande tider inom gruvnäringen, framför allt för att man nu på många håll tar i med båda händerna för att skapa hållbara och sundare lösningar inom denna tidigare miljömässigt nedfläckade bransch. Framför allt är det elektrifierings-strävandena - liksom införandet av digitala lösningar - som man räknar med kommer att dramatiskt förändra den traditionella bilden av denna sorts verksamhet.
Idag meddelar ABB att man tillsammans med det norska gruvbolaget, Norge Mining, ska genomföra en FEED-studie (Front-End Engineering and Design) för en framtida norsk uppströms gruvproduktion, som har potential att leverera mineraler som används i elfordon och solpaneler, vilket behövs för att fortsätta revolutionen av ren energi och underbygga efterfrågan på gödningsmedel, i minst 50 år. Bakgrunden är att Norge Mining har upptäckt 70 miljarder ton av en mineraliserad magmatisk fosfat-bergart, tillräckligt för att möta den globala efterfrågan på gödselmedel, elbilsbatterier och efterfrågan på förnybar energilagring i decennier framöver
ABB samarbetar med Norge Mining för att fyndigheten innehåller stora resurser av fosfat, titan, vanadin och därefter fosfor – fyra viktiga EU-utpekade kritiska råmineraler som är avgörande för omställningen av ren energi och global livsmedelssäkerhet. Målet är nu att detta ska ske hållbart, byggt på en fullständig elektrifiering av den norska gruvan, som ska starta sin verksamhet 2028. ABBs första insats blir nu att genomföra ingenjörs-studier och designa elektrifiering, automation och digital ritning.

Fosfat bearbetas och används för att producera litiumjonfosfat-batterier (LFP) samt gödningsmedel för jordbruksindustrin och är i hög efterfrågan, med en nyligen genomförd US Geological Survey som visar att fosfatreserver tidigare uppgick till 71 miljarder ton globalt. Norge Mining meddelade nyligen, som noterades i ingressen, att de har upptäckt upp till 70 miljarder ton av en mineraliserad magmatisk fosfatbergart vid den nya gruvan i södra Norge, känd som Bjerkreim-Sokndal Layered Intrusion site.

Ett transformativt partnerskap
– Norge Minings transformativa partnerskap med ABB markerar en ny era för mer hållbar, resurseffektiv gruvdrift”, säger Michael Wurmser, grundare på Norge Mining. ”Tillsammans siktar vi på att driva framsteg genom nästa generations gruvdrift. Med Norge Minings portfölj av betydande, kritiska och strategiska råmineraler kommer det att få betydande globala effekter för att möjliggöra livsmedelsproduktion och försörja den europeiska batteritillverkningsindustrin.”

Alex Kaufmann, Business Line Manager Mining för Process Industries Switzerland på ABB, konstaterar i ett uttalande kring det nu annonserade uppdrtaget att man ser detta som ett mycket viktig projekt, som förväntas ha en positiv inverkan på europeiska leveranskedjor för energiomställningen.
– Ja, och genom vårt tidiga engagemang, såväl som vår expertis inom design och lösningar för gruvdrift, kommer vi att stödja Norge Mining för att optimera kostnaderna både under anläggningsfasen och under driften av gruvan. Dessutom kommer vår eMine-metod för elektrifiering och automation, som gör gruvor helelektriska och inkluderar integrerade lösningar som hjälper till att eliminera CO2-utsläpp, hjälpa till att öka gruvans effektivitet och säkerställa energieffektiva och sömlöst integrerade system i hela anläggningen.

Sömlöst integrerade och avancerade operationer
ABB och Norge Mining kommer att utforska hela elektrifieringen av den framtida gruvdriften och nedströmsverksamheten, inklusive kontrollsystemalternativ för att ge en fullständig översikt över gruvan och sömlöst integrera avancerade operationer. ABB-studien kommer summeringsvis alltså att behandla elektrifiering, automatisering och digitalisering för att säkerställa maximal hållbarhet, kostnadseffektivitet och produktivitet vid gruvan från början och på lång sikt. ABB:s rekommendationer kommer också att fokusera på låg energiförbrukning inom gruvdriften samt att optimera CAPEX och sänka OPEX med lösningar för lägre underhåll och högre effektivitet.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title