Annons

GibbsCAM tar stort produktivitetskliv med ny svarvningsteknologi från Sandvik Coromant i 2023-versionen

Dessa nya skärmetoder tillåter svarvning i alla ytriktningar, vilket ger dramatiska ökningar i högvolymproduktion. PrimeTurning har visat sig ge cykeltidsminskningar på upp till 50 procent och en mer än 500-procentig ökning av skärets livslängd.
PrimeTurning använder skärets lutning för spånförtunning för att man ska kunna göra kraftiga skär och sprida skärkrafter och värme över en större del av skäreggen, vilket i sin tur bidrar till just detta mked den längre livslängden. Dessutom anpassar PrimeTurning matningshastigheten (utmärkt för att skära på en kona) för att ständigt hantera spåntjocklek –  idealiskt för stora volymer och obevakade miljöer.
Vidare – PrimeTurning stöder två nya verktygstyper:
* CoroTurn Prime Type-A med tre 35° hörn för finbearbetning och fingrovning / att komma in i spår etc,
* CoroTurn Prime Type-B med två starka hörn för bulkgrovning / kraftig skärning.

Båda använder en låg ledningsvinkel för att förbättra ytfinishen.
– Vi har nu utförligt testat PrimeTurning-cykeln i GibbsCAM, och den är riktigt bra. Teamet har tagit ett innovativt tillvägagångssätt och jag måste säga att de har gjort ett fantastiskt jobb med teknikimplementeringen, kommenterar Åke Nilsson, global produktapplikationschef för svarvverktyg på Sandvik Coromant.

Sandvik Coromants PrimeTurning har visat sig ge cykeltidsminskningar på upp till 50 procent och en mer än 500-prrocentig ökning av skärets livslängd.

Nytt alternativ för att styra skärlastvariation
Andra förbättringar inkluderar ett nytt alternativ i de flesta svarvprocesser för att styra skärlastvariation för att undertrycka resonans-inducerat ”tjatter” och förbättra spånbrytningen för CNC-maskiner.
Denna maskinkapacitet kallas även ”variabel spindelhastighet” av Okuma, och ”lågfrekvent vibration” av Citizen.
VoluTurn-funktionaliteten har också utökats för att hantera den aktiva kontrollen av spåntjockleken under skärningen genom att variera matningshastigheten omedelbart med eventuella förändringar i skärdjupet.

VoluTurn-funktionaliteten hanterar den aktiva kontrollen av spåntjockleken.

Alternativ för gängning
Gängsvarvnings-operationer har utökats med alternativ för gängning, gängning med variabel stigning, multi-stigning och positioneringsverktyg fram. Användare kan producera en spiralgänga på framsidan av en del, variera gängstigningen stegvis per varv eller generera olika stigningar på en kontinuerlig gänga, med enkel kontroll av exakta start-/slutspecifikationer i verktygsdialogrutan.

Vid sidan av många andra svarvförbättringar är det nu också möjligt att specificera ”Rake” och ”Back Relief” för verktygsskär för att mer exakt definiera 3D-geometrin för verktygsskären. Detta för att ge en verktygsrepresentation som perfekt matchar vad användaren upplever. Dessutom kan den elliptiska konturprocessen nu användas för elliptiska hål inuti solida delar, och stöder en radiell (Xr) lagerförskjutning, för både innerdiameter (ID) och ytterdiameter (OD) bearbetning.

Cylindrisk fräsning är enklare med direktval av en ”Slice”, en skiva, i CS-djupaxeln.

Cylindrisk fräsning
Cylindrisk fräsning i GibbsCAM 2023 är enklare med direkt val av en ”skiva” i CS-djupaxeln: Välj en stängd profil för att bearbeta en cylindrisk nav eller ficka, eller välj två öglor för att bearbeta ett spår eller en ring utan att behöva dra ut kantgeometri och packa upp formen.

Ny spiralborrningsfunktion skär ut en spiral till hela diametern vid varje Z-steg, vilket avsevärt ökar skärmatningshastigheten och skärdjupet på grund av en mer konsekvent verktygsbelastning. Dessutom kan ”Mill Roughing” nu utelämna kavitetsområden för att stödja höghastighetsfräsverktyg som inte kan störta eller rampa.

Ytterligare fem standardborr-cykeltyper
GibbsCAM 2023 utökar standardborr-cykeltyperna till att inkludera ytterligare fem: pistolborrning, variabel peck (full ut och spånbrytare) och peck tap (full ut och spånbrytare). Dessutom stöds en ny multifunktionsskärsborrtyp som kan användas för att utföra både svarvning och borr-/borroperationer (som Sandvik Coromant CoroDrill® 880-serien). Multifunktionsborrverktygstypen kan sömlöst växla mellan svarvning, svarvborrning och fräsborrning utan indragning eller verktygsbyte. Dessutom ingår ett nytt alternativ för svarvborrning med motroterande verktyg som instruerar den aktiva verktygsspindeln att rotera i motsatt riktning vid ett specificerat varvtal för att effektivt öka spindelhastigheten och avsevärt öka materialavlägsningshastigheten.

Ett antal nya funktioner för maskinstöd inkluderar möjligheten att ställa in verktygsändringar från alternativa ursprung. Detta inkluderar nu möjligheten att ställa in verktygsbyte baserat på del (som i tidigare versioner), delstation, maskin eller verktygsgrupp. Dessutom är det också möjligt att flagga verktygsrörelser med onormalt höga matningar och ge en säkerhetsvarning till operatören.

Vid sidan av nya simuleringslägen som Fixture Visibility, ökar GibbsCAM 2023 avsevärt sin simuleringsfunktion.

– PrimeTurning-cykeln i GibbsCAM är riktigt bra. Teamet har tagit ett innovativt tillvägagångssätt och de har gjort ett fantastiskt jobb med teknikimplementeringen, säger Åke Nilsson, global produktapplikationschef för svarvverktyg på Sandvik Coromant.

Vassare organisation av delar
Slutligen hävdar bolaget i sin anmälan av den nya versionen att, ”det lättare än någonsin att organisera delar för att matcha ditt sätt att arbeta. GibbsCAM 2023 låter dig kategorisera och organisera arbetsgrupper och koordinera system inom en del, och specificera aktiva och inaktiva operationer som avsevärt hjälper användare att dela information genom hela CAM-arbetsflödet, särskilt med stora komplexa bearbetningsprocesser.”

För att förbättra användarvänligheten har nya flikar lagts till för att göra det möjligt att ställa in gränser för arbetsområden del för del och tilldela nya verktygsbanor.
Dessutom kan fliken Work Fixtures i Post Processor-dialogrutan nu gruppera förskjutningar som används efter operationskoordinatsystem. Detta ökar sikten och programsäkerheten när flera koordinatsystem används på en enda fixturförskjutning.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title