Annons

Gräver guld med digitaliserad eldistribution från Schneider

Nu har Björkdalsgruvan, en av norra Europas största guldgruvor, tagit första steget att digitalisera verksamhetens eldistribution tillsammans med Schneider Electric. Digitaliseringen betyder att guldgruvan ökar säkerheten, minimerar risken för strömavbrott och samtidigt fördubblar effektkapaciteten.
– För oss har digitalisering ett stort fokus och ett område där vi ser att det finns stora vinster för oss i gruvnäringen att hämta och där vi vill vara i framkant, säger Ola Nordberg, El & Automationschef vid Björkdalsgruvan.

Sedan 2014 har Schneider Electric samarbetat med Björkdalsgruvan vid Sandfors utanför Skellefteå för att påbörja digitalisera verksamheten. Nu har guldgruvan, som är en av de största i norra Europa, digitaliserat sin eldistribution.

Ökad elnätskapacitet
En av de viktigaste åtgärderna för Björkdalsgruvan var att öka den nuvarande elnätskapaciteten från 7 MVA med en inkommande linje från kraftbolaget till 14MVA samt två separerade inkommande linjer så att redudans uppnås. Resultatet blirett framtidssäkrat system för eldistribution genom den anpassade lösningen EcoStruxure för Mining, Minerals & Metal.
– Vi har byggt upp ett bra samarbete med Björkdalsgruvan under flera år och är glada över att kunna erbjuda dem eldistributionslösningar för att effektivisera deras verksamhet på ett hållbart sätt. Högst på dagordningen står alltid säkerhet där vi använder Schneider Electrics driftsäkra, personsäkra och hållbara lösningar. Våra svensktillverkade ställverk i Arlöv är en självklar del i anläggningen för att bygga upp en personsäker och driftsäker anläggning, säger Jens Ahlgren, försäljningschef för affärsområdet Power Systems på Schneider Electric.

Bättre överblick över eldistributionen
Utöver effektökning möjliggör satsningen att verksamheten nu kan kommunicera med installerad elektrisk kraftdistribution vilket bidrar med en bättre överblick över sin eldistribution. Med möjlighet för övervakning kan verksamheten i högre grad arbeta proaktivt med att sätta in åtgärder innan det når kritiska nivåer och skapa en ännu säkrare personalmiljö.
EcoStruxure Power Advisor möjliggör för Björkdalsgruvan att övervaka och analysera eldistribtionen på helt nytt sätt. Genom detta kan man följa energikvalitet, följa händelseförlopp, se eventuella störningar och hur utrustningen mår. På så sätt minimeras avbrottstider samt att produktionen säkerhetsställs i gruvan.

Vill ligga i framkant
– För oss har digitalisering ett stort fokus och ett område där vi ser att det finns stora vinster för oss i gruvnäringen att hämta och där vi vill vara i framkant. Den verksamhet som bedrivs här i gruvan är en krävande miljö där ett avbrott kostar stora summor pengar varför det ställs höga krav på de produkter och tjänster som installerar här. Schneider Electric har lång erfarenhet inom digitalisering och har mycket goda referenser för både sina produkter och tjänster, vilket avgjorde valet av leverantör. Vi är mycket nöjda med partnerskapet med Schneider Electric och de lösningar de har installerat här. Jag har alltid fått ett professionellt bemötande och har en mycket bra relation med det lokala teamet vilket också är väldigt viktigt, säger Ola Nordberg, El & Automationschef på Björkdalsgruvan.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title