Ola Rollén var tidigt ute med sin vision och version av den smarta, uppkopplade fabriken och har under lång tid konsekvent tagit sikte på att bygga upp en arsenal av mjuk- och hårdvaruverktyg för att bli en spelare att räkna med i tillverkningsindustriell kontext. Ur en PLM-synvinkel tänker man kanske framför allt på MSC-köpet under 2017 som en av de viktiga katalysatorerna för att realisera Rolléns konceptuella tankegångar.
Det amerikanska simulerings- och analysbolaget (MSC) har haft en avgörande betydelse i Hexagons strategi att leverera smarta lösningar för tillverkning inom primärt fordons- och flygindustrin.
Att skapa tillverkningsintelligens.
Bolaget har i sammanhanget myntat ett konceptuellt passande upplägg för detta: Hexagon Manufacturing Intelligence. Med detta avses övergripande att tillhandahålla lösningar som gör, ”att industriella tillverkare kan utveckla banbrytande teknik som sedan används för att skapa revolutionerande produkter”.
Med Hexagon Manufacturing Intelligence menar man sig, lite stiliserat, kunna förvandla råa mätdata till mer än bara siffror.
”En av de senaste trenderna är övergången från kvalitetskontroll vid sidan av produktionen till mätning inom, eller nära, produktionsprocessen för fler mätningar och kortare kontrolltider.”
De mest avancerade originaltillverkarna inom fordonsindustrin arbetar också med att automatisera kontroller och integrera mätdata i PLM-system, statistisk processkontroll och flödesekonomisk programvara. Denna åtgärdsgrundande information stöder beslutsprocesser och bidrar till att förkorta produktionstiderna, minimera antalet skrotade detaljer och förbättra prestandan hos bilar, transportbilar, lastbilar och andra fordon.
Samarbetar med de flesta globala aktörer inom fordonsindustrin. Kontroll med koordinatmätmaskiner är en etablerad del av drivlinor och produktionsprocesser för fordonskomponenter. ”Men även portabla mätsystem som 3D-lasertrackers och ledade mätarmar kan användas för att öka noggrannheten och precisionen inom fordonsindustrin. Automatiserade scanningssystem med vitt ljus kan användas för att mäta hela chassit på ett par minuter och virtuell monteringsteknik minimerar ombearbetning och skrot på karossavdelningen.”
– Hexagon Manufacturing Intelligence har, menar Rollén, lösningar för alla dessa viktiga applikationer och samarbetar med nästan alla globala aktörer inom fordonsindustrin för att underlätta för tillverkarna.
Etalon ett bra komplement till vad Hexagon redan har.
Så ser alltså det övergripande sammanhanget ut och det är i denna miljö som köpet av pusselbiten Etalon ska ses. Bolaget grundades 2004 och har alltså cirka 25 anställda med domänexpertis inom produktion och metrologiteknik. Dess lösningar används av kunder inom maskinteknik, industriell instrumentering, fordons- och flygteknik samt forskningssektorn.
Klart är att även om det i finansiella termer är en liten spelare som kommer in i Hexagon, så är Etalons portfölj en förstärkning av Hexagons erbjudande gällande kalibreringslösningar. Men det är också ett bra komplement till den svenska ”mätjättens” lösningar inom området mätmaskiner, som nu innehåller maskinverktygsprober, mjukvara och kalibreringsutrustning.
– Vi är mycket glada att kunna välkomna ett sådant innovativt team ombord och ser fram emot att tillsammans utveckla nya lösningar för våra kunder, säger Rollén i en kommentar.
Etalon har huvudkontor i Braunschweig, Tyskland, och har ett globalt nätverk av distributionspartners. Etalon kommer att ingå i divisionen Hexagon Manufacturing Intelligence. Förvärvet konsolideras från och med idag och har ingen signifikant påverkan på Hexagons resultat.