Annons

HEXAGON vässar sin industriella lösning för anläggning och underhåll, HxGN EAM, med ett Python ramverk

Automation av företagsapplikationer är hett och aktörerna på en rad domäner agerar nu snabbt för att hänga med på tåget. Svenska verkstads-IT-utvecklaren Hexagon är inget undantag, tvärtom är aktivitetsnivån synnerligen hög, som PLM&ERP News rapporterade i en artikel igår fokuserad på bolagets utvecklingsarbete kring digitala tvillingar. Men det finns annat av stort intresse i bolagets rörelser på utvecklingsarenan, inte minst på EAM-sidan, Enterprise Asset Management, vilket alltså handlar om drift och styrning av anläggningar.
Bland de bitar vi skrev om i gårdagens artikel var den satsningen på att bygga och lansera HxGN EAMs Python-ramverk. Det är en ny modul för fullskalig programmering i Python över en industriell tillgångs hela livscykel, typ industrianläggningar, flygplatser, sjukhus och annat. Python är världens snabbast växande programmeringsspråk och är idag närmast att betrakta som standard för programmering inom maskininlärning, datamodeller och applikationer.
Bakom lanseringen står Hexagons Asset Lifecycle Intelligence-division.
– Python-ramverket är nästa steg i HxGN EAMs utveckling och bygger på en omfattande proaktiv filosofi för framtiden, som bl a går ut på att ge kunder och användare en extremt hög flexibilitet och funktionalitet som inte finns i andra EAM-lösningar. Vi är väldigt stolta över att kunna erbjuda våra kunder denna innovativa lösning, säger Julio P Roque, VP med ansvar för programvaruutveckling.

Som Hexagon skriver i pressmaterialet har Python, ”en enastående flexibilitet som programmeringsspråk för att automatisera företagsapplikationer.” Det är också standardspråket vid dataanalys, datavisualisering, artificiell intelligens och maskininlärning. HxGN EAM gör nu denna resurs tillgänglig för alla kunder via ett fullt integrerat Python-ramverk.

Ramverket har två huvudkomponenter:

  • Python Studio från JupyterLab – en fullt integrerad utvecklingsmiljö som använder JupyterLabs omfattande funktionalitet för att skriva Python-skript. Ramverket består av fullständiga Python 3 skript, med tillgång till Pythons omfattande flexibilitet och existerande bibliotek, tillgång till ett stort utbud av APIer från HxGN EAM, både REST och SOAP, samt tillgång till publika APIer.
  • Flex Python Infrastructure – en robust Kubernetes-baserad infrastruktur som exekverar Python-skript med minimal prestandapåverkan på HxGN EAM.

Entusiastisk betatestare
En som är entusiastisk över det som nu lanseras är betatestaren, Clay Bush, grundare och CEO för Stratum Consulting Partners.
– Vi såg verkligen fram emot att få medverka i betatestet av EAM Python Studio, och efter att ha testat anser vi att Python Studio är det bästa nytillskottet till EAM ur ett utvecklingsperspektiv sedan Extensibility Framework. Vi ser ett stort antal användningsområden för funktionaliteten och vi ser fram emot att våra kunder nu får tillgång till modulen.

Sänkt instegströskel förenklar
Ett intressant faktum är vidare att den fullt integrerade funktionaliteten är specifikt utvecklad för HxGN EAM, vilket gör den till ett unikt erbjudande. Genom att sänka ingångströskeln för användning av Python i HxGN EAMs ekosystem kan EAM-användare, oavsett deras tidigare erfarenhet av programmering i Python, hantera alla slags önskvärda användarvarianter inom sina respektive underhållsorganisationer.
Python Studio är mycket användbar vid ad hoc-analyser och för auktorisering och den stora styrkan inom automatisering är att koden kan köras automatiskt utan mänsklig inblandning. Funktionaliteten ger också användare möjlighet att omvandla visuella beskrivningar till fristående Flex Python-skript med hjälp av en enda knapptryckning.

Schematiskt programmering
Flex Python-skriptet i HxGN EAM kan programmeras att aktiveras enligt ett schema eller att starta vid en viss händelse och ha tillgång till historik och loggar. Den integrerade programmeringen och miljön där den kan aktiveras innebär att organisationer inte längre behöver driva dessa viktiga applikationer utanför verksamheten, utan kan administrera dem internt i HxGN EAM.
EAM-användare kan snabbt producera Python-skript och utöka HxGN EAM genom att dra nytta av befintliga bibliotek och ramverk. De kan också integrera med andra teknologier, vilket ger effektivare asset management-lösningar överlag för företag.

Smart Digital Reality-konceptet i fokus
Allmänt kring Hexagons lösningar ska slutligen påpekas att man driver utvecklingen av lösningar inom ramen för Smart Digital Reality-konceptet. Detta bygger bl a på en enhetlig, rollbaserad bild av de fysiska och digitala modellerna i realtid, inklusive alla projekt och industriella tillgångar. En övergripande målsättning är att öka den digitala mognadsgraden i industriella tillgångar, verksamhet, underhåll och säkerhetsprocesser.
Det hela ser också ut att gå mycket bra: I dagsläget har Ola Rolléns bygge omkring 24 000 anställda i 50 länder och en nettoförsäljning på cirka 5,2 miljarder euro.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title