Annons

Hon blir ny koncernchef i ett av landets tyngsta konsultbolag

Det är ett av landets tyngsta konsultchefsjobb hon utsetts till, Åsa Bergman, 44 år, ny VD och koncernchef för Sweco. Hon har 27 års erfarenhet från olika linjechefsroller i koncernen, senast som affärsområdeschef för Sweco Sverige. Åsa Bergman efterträder Tomas Carlsson, som lämnar Sweco efter drygt fem år.
- Sweco står starkare än någonsin och har utvecklats från ett framgångsrikt nordiskt bolag till att bli det ledande konsultföretaget inom teknik, miljö och arkitektur i Europa. Jag ser fram emot att tillsammans med ledningsgruppen och våra 14 500 medarbetare utveckla Sweco mot fortsatt framgång, säger Åsa Bergman.

Åsa Bergman tillträder som koncernchef den 20 april 2018 och hon är en långvägare i bolaget. Hon anställdes i Sweco-koncernen 1991.
Åtta år senare utsågs hon till regionchef med ansvar för Swecos projektledare i norra Sverige, innan hon 2006 blev VD för Sweco Management.
2012 tillträdde Åsa Bergman tjänsten som chef för Sweco Sverige – en sejour som blivit mycket framgångsrik. Under hennes tid har den svenska organisationen vuxit från cirka 3 000 medarbetare till cirka 5 700 medarbetare. Omsättningen har ökat från cirka 3,6 miljarder kronor till cirka 7,0 miljarder kronor
– Jag är väldigt stolt och glad över förtroendet, säger Åsa Bergman.

Bra på att få ut det bästa av medarbetarna. En god egenskap för chefer brukar handla om förmågan att delegera, liksom att få medarbetarna att prestera på topp av sin kapacitet; båda faktorer något som Åsa Bergman själv framhåller som en styrka i en intervju med Ny Teknik.
– Jag är bra på att plocka fram det bästa ur individen, säger hon och preciserar det hela med att hon har alltid jobbat i team.
– Om alla bidrar med det dem är bäst på, och är lyhörda, är det som att vi plockar russinen ur kakan och allt blir extra bra. Om jag förklarar det så blir det inte lika klyschigt.

Den nye Swecochefen bor i Östersund och det kommer hon att fortsätta med även i sin nya roll, även om hon räknar med fyra arbetsdagar i veckan i Stockholm. Hur ser en genomsnittlig arbetsdag ut?
– Jag kliver upp tidigt och dricker te. Efter det kollar jag mejlen, och ringer telefonsamtal på väg till jobbet. Från klockan nio sitter jag i möten hela dagen. Därefter avslutar jag med administrativa uppgifter. När jag är i Östersund är det mer telefon- och videomöten.

Förre Swecobasen går vidare till NCC. Inom koncernledningen är man förstås nöjda med sitt kap. Johan Nordström, styrelseordförande:
– Vi är mycket glada för att Åsa Bergman blir Swecos nästa VD. Under sin karriär i Sweco har hon genomgående levererat goda operativa resultat. Hon förenar ett tydligt ledarskap och starkt resultat fokus med en djup förståelse för Sweco och vår affär. Därför är hon rätt person att leda och utveckla koncernen vidare, säger

Förre koncernchefen Tomas Karlsson lämnar nu alltså rollen i Sweco för att gå vidare till chefsskapet för byggkoncernen NCC.
– Jag har jobbat med Åsa Bergman under drygt fem år och vet vilken stark ledare hon är. Jag är fantastiskt glad att hon tar över som ny VD och koncernchef i Sweco, säger avgående Tomas Carlsson.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title