Annons

CNC: Digitala tvillingar och lösningen från Hexagon på ett maskinellt mardrömsscenario

Nyttan med digitala tvillingar växer i och med att alltfler utvecklare börjat använda teknologikonceptet i en rad olika sammanhang. En spännande vinkel är veckans meddelande från svenska Hexagons Manufacturing Intelligence-division, där man utnyttjar digitala tvillingar för att hjälpa tillverkare att utbilda maskinister och mätteknikspecialister att använda värdefull utrustning på verkstadsgolvet.
- Att krascha en verktygsmaskin på grund av felaktig inställning är en mardröm för både den nya maskinisten och ledningen. En maskin värd miljoner kan skadas permanent, kommenterar Alexander Freund, chef för produkthantering på Hexagon, och fortsätter: "Men att krascha en virtuellt maskinverktyg eller CMM är säkrare för personal och utrustning och ger en realistisk upplevelse till praktikanter samtidigt som det säkerställer att värdefulla resurser förblir igång."
Poängen bakom Hegagons nya HxGN Machine Trainer är att kombinera hårdvara som realistiskt replikerar maskiner med tillverkningssimulering och operatörens mjukvaruverktyg. Detta hjälper praktikanter att få praktisk erfarenhet utan att man riskerar att skada dyr affärskritisk utrustning, slösar material eller binder upp värdefulla produktionsresurser.
Men lösningen tangerar även andra problembilder där nya grepp behövs: Företag och utbildningsinstitutioner behöver attrahera och utbilda nästa generations maskinarbetare – något som är oerhört viktigt med branschen som står inför brist på kompetens och arbetskraft. I USA, till exempel, svävar antalet lediga jobb nära rekordnivån på 800 000 med 55 procent av rollerna obesatta, medan nästan tre av tio tillverkningsföretag i Europa rapporterade produktionsbegränsningar under andra kvartalet 2022 på grund av brist på arbetskraft.

Kompetensbristen förvärras vidare av att det är dyrt, långsamt och potentiellt farligt att utbilda människor att använda CNC-maskiner och liknande verktyg. Genom att utbilda maskinoperatörer med hjälp av en exakt och interaktiv fysisk simulator kan tillverkare ombord och utbilda sin personal snabbare och mer kostnadseffektivt än någonsin tidigare.

Överbryggar gap
Hexagons nya hårdvarusimulator överbryggar gapet mellan tillverkningsfärdigheter genom att göra det lättare att förbereda oerfaren personal för fabrikens krav. Det är mångsidigt eftersom en digital tvilling kan skapas för det specifika maskinmärke, typ och konfiguration de kommer att använda. När de väl är utbildade kan arbetarna enkelt flytta från HxGN Machine Trainer till riktiga maskiner, eftersom simulatorn är designad för att vara så realistisk som möjligt – med hårdvara som replikerar utseendet och känslan av en riktig maskin och en 43-tumsskärm som visar exakta simuleringar av ett stort utbud av maskin- och skärverktyg.
Ett ljustorn, fysiskt CNC-handratt och CMM-joystick kompletterar upplevelsen genom att göra det möjligt för praktikanter att reagera på problem och kontrollera maskinrörelser precis som de skulle göra på verkstadsgolvet. Det agila träningssystemet erbjuder också en rad digitala tvillingar för koordinatmätmaskiner (CMM) för att ge praktisk erfarenhet.

Varje träningsenhet kan utrustas med upp till tre CNC-styrenheter – inklusive de från Fanuc, Heidenhain och Siemens – på en enda träningskonsol. Maskintränaren använder den senaste versionen av Hexagons NCSIMUL CNC-simuleringsprogramvara för att simulera 3-axliga, 5-axliga och fräsvarvsmaskiner; och I++ Simulator-mjukvara för att simulera kompletta mätprocesser.

Stöder 3-5-axliga CNC-verktygsmaskiner
Inom personalutbildning för maskinoperatörer, maskinister och i slutändan CNC-programmerare kan man använda vilken som helst av de tre styrenheterna för att lära sig hur man använder det tillhörande konversationsprogrammerings-språket. Medföljande studentövningar inkluderar instruktionsblad som efterliknar typiska tillverkningsarbetsflöden och arbetsspecifikationer. Dessa instruktioner listar virtuella skärverktyg som ska tilldelas jobb och CNC-programmet som ska laddas till träningsenheten. Förutom att felsöka och lära sig att växla mellan manuella och automatiska körlägen efter behov, lär sig eleverna hur man ställer in verktygsmaskiners ursprung och verktygsparametrar, och att fastställa skärverktygskompensation.

HxGN Machine Trainer är tillgänglig globalt nu och stöder 3-5-axliga CNC-verktygsmaskiner, mill-turn-bearbetning och CMM-träning, med stöd för upp till 3 CNC-styrenheter på en enda enhet. Den levereras med ett bibliotek med maskindigitala tvillingar för Hermle-, DMG- och Fanuc-maskiner. CMM-stöd inkluderar Hexagon TIGO SF, med stöd för andra CMM:er genom I++-simulatorn, ihop-parad med antingen QUINDOS eller PC DMIS-mätningsmjukvara. Men man kan också begära en digital tvilling av vilken annan maskin som helst.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title