Annons

INDUSTRI 4.0 och ”Edge Computing”: Svenska Crosser säkrar 30 miljoner kronor för internationell expansion

De är pionjärer inom realtidsteknologier och har av respekterade analytikern Gartner blivit utsedda till en ”Cool Vendor” inom edge computing. Det handlar om svenska Crosser Technologies AB, som meddelar att man fått in 30 miljoner kronor i kapital för att expandera internationellt. Bolaget har utvecklat en plattform för dataanalys och maskininlärning.
- Den här finansieringsrundan gör att vi kan expandera internationellt, bygga ut vårt partnernätverk och investera ytterligare i utvecklingen av vår tekniska plattform. Första steget blir att expandera till Tyskland, det ledande industrilandet i Europa, säger Martin Thunman, VD och medgrundare av Crosser.

Investeringen leds av Industrifonden och tyska 42CAP med existerande investerare Spintop Ventures, Almi Invest och Norrlandsfonden som medfinansiärer.
Till saken hör att Crosser 2017 fick in 1,8 miljoner dollar i investeringsrundan med Spintop, Almi och Norrlandsfonden, motsvarande ca 17 miljoner kronor. Man har totalt alltså lyckats ta in närmare 50 miljoner på dessa två rundor, så, vad är det som drar?

Smart analysmotor
Poängen i det som Crosser utvecklar är en smart analysmotor. Denna, menar man, ska kunna öka sånt som maskintillgänglighet, optimera processer och bidra till utvecklingen av nya affärsmodeller. De här kapabiliteterna har förstås stor betydelse när fabriker, maskiner och industriella tillverkare digitaliseras.
– Crossers smarta analysmotor bearbetar data i realtid och hjälper företag att samla in, analysera och integrera maskindata med resten av verksamheten vilket snabbar på och förenklar deras digitala transformation, säger Martin Thunman och tillägger att man är mycket nöjda över att få in två nya tunga investerare med starkt intresse av industriella teknologier.

Betydelsen av ”Edge Computing”
Crosser annonserade nyligen strategin “Bring Your Own AI” med support för en rad olika ramverk för maskininlärning och ett öppet ecosystem för algoritmer. Bolaget hävdar att deras plattform erbjuder, ”ett smidig sätt att installera, uppdatera och masshantera avancerade algoritmer, databearbetning, realtidsanalys och integration på lokala servrar eller gateways, nära maskinerna”.
Det senare brukar idag kallas för ”Edge Computing” och spås bland analytiker och användare komma att få mycket stor betydelse. Varför?
Bakgrunden är den enorma ökningen av datatrafiken. Nätverksjätten Cisco har förutspått en nära nog fyrfaldig ökning av molntrafiken mellan åren 2015 och 2020 – från 3,9 zettabyte till 14,1. En zettabyte motsvarar en miljard terabyte. 
Med dessa volymer som bakgrund blir det uppenbart att molntrafiken blir besvärande stor när datatrafiken belastas med enorma mängder mätdata från 100-tals miljoner uppkopplade IoT-enheter. 
Hur möter man detta? ”Edge Computing” är ett svar på frågan. Istället för att skicka upp dessa oceaner av data i molnet har man byggt upp lösningar där så mycket som möjligt av de stora datavolymerna processas lokalt, på de uppkopplade enheterna; alltså så nära datats ursprung som möjligt – ”at the edge of your network” – alltså, ”i utkanten av ditt nätverk”. Därav begreppet ”edge computing”.

Explosionsartad tillväxt
Detta fenomen är nu också något som inte lämnar potentiella investerare oberörda. Edge kommer och många vill hoppa på tåget.
– I takt med att IoT-marknaden växer explosionsartat spenderar vi mycket tid på att fundera kring industriell IoT och nästa paradigmskifte för industrin: Industri 4.0. Här sticker Crosser ut genom att de förstår helheten, och har byggt en plattform som kompletterar och effektiviserar kundernas befintliga system. Vi ser verkligen fram emot att vara med på resan framåt, säger Martin Gemvik, senior ”Investment Manager” på Industrifonden.
Inom tysk industri är också medvetenheten om ”edges” växande betydelse stor och Alex Meyer, partner på den andra av dagens annonserade investerare i Crossers lösning, 42CAP, konstaterar:
– Förutom att vara en av de största marknaderna i världen så har Tyskland tagit ledarrollen gällande digitalisering av tillverkningsindustrin genom begreppet Industry 4.0. Vi tror att Crosser har en väldigt stor möjlighet att bli en viktig leverantör av digitala system i Tyskland men även globalt och vi ser fram emot att stödja företaget på resan.

Crossers plattform
Crosser utvecklar alltså en mjukvaruplattform för avancerad analys och integration av maskindata.
Crossers plattform är byggd för att hantera en komplex verklighet med hjälp av smarta och lättanvända verktyg såsom Crosser Flow Studio, ett grafisk verktyg som gör att kunder kan koppla upp sina produkter och installera avancerade algoritmer för beräkning av maskindata – utan att skriva kod. Lösningen används globalt för projekt såsom uppkopplade industrimaskiner, smarta städer, smart logistik, prediktivt underhåll m.m. På kundlistan finns bl.a. SCA AB och Valmet AB.
Crosser blev som enda Europeiska bolag utnämnd till “Cool Vendors in IoT Edge Computing” 2018 av Gartner. 

Leds av erfaret team
Crosser leds av ett erfaret team av seniora tech-profiler med bevisat track-record.

  • VD Martin Thunman (f d medgrundare och VD för PacketFront, VD Adra AS)
  • CTO Göran Appelquist (f d CTO för Edgeware, från start till IPO)
  • Ulf Björklund, teknisk ledare (grundare av Crossers realtids mjukvara).
Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title