Annons

Industrikonsulten PREVAS lägger 223 miljoner på köpet av Enmac och etablerar sig också i Finland

Industriteknik-konsulten Prevas har ambitioner att inte bara vara en stark skandinavisk aktör, man har också siktet inställt mot att bli en spelare att räkna med i hela Norden, Finland inkluderat. Idag annonserar bolaget att man köper cirka 92 procent av aktierna i det finska bolaget NMAC Group, som är moderbolag i Enmac-koncernen. Denna koncern har en god position på den finska marknaden inom tillväxtområden som energi, industriell automation och processindustri. Bolaget har runt 200 anställda och omsatte 2023 runt 23 miljoner euro under 2023.
Enmac utvecklar innovativa lösningar som omfattar mekaniska monteringar, automation, hydraulik och pneumatik, samt erbjuder tjänster relaterade till design, konsultation och projektledning samt produktutveckling. Tillsammans med Prevas, duktigt på produktutveckling, inbyggd teknik och effektiva produktionslösningar i kombination med kunskap om applikationer inom många olika områden, skapas en teknikutvecklingspartner med god industriell bredd och kompetens. Inte minst tänker man i sammanhanget på Prevas långa erfarenhet av att förse fordons- och transportindustrin med högkvalitativa och smarta lösningar. Man kan PLM-bitarna och är framstående inom upplägg för smart tillverkning och drift, EAM, Enterprise Asset Management.
Genom förvärvet, vilket är Prevas första i Finland, etableras en nordisk koncern med verksamhet i Sverige, Norge, Danmark och Finland. Prevas-chefen, Magnus Welén konstaterar att förvärvet möjliggör framtida marknadssynergier och ligger i linje med Prevas tillväxtstrategi. Köpeskillingen uppgår till 19 miljoner euro, motsvarande ca 223 miljoner kronor. Som vanligt på de här nivåerna är förvärvet villkorat av myndighetsgodkännande. Integration av Enmac förväntas påbörjas så snart godkännandet erhållits, vilket kan ta upp till fyra månader.
- Finland och Sverige har starka positioner inom industri och teknologi, säger Prevas-basen Magnus Welén, i en kommentar. Enmac är ett utmärkt komplement till Prevas verksamhet och vi ser stora ömsesidiga marknadssynergier där vi tillsammans kan erbjuda premiumtjänster i hela Norden.
Enmac omsatte 23 miljoner euro under 2023 – motsvarande mer än en kvartsmiljard - med en EBITDA-marginal om 14 procent. Men tillväxtmålen stannar inte där. Enmac har en gedigen erfarenhet av att identifiera och genomföra framgångsrika förvärv och Prevas ambition är att den nya finska plattformen även fortsättningsvis ska driva såväl organisk som förvärvad tillväxt på den finska marknaden. Bland Enmacs största kunder återfinns Valmet, Andritz, Kemira, Metsä Group och Fortum.

Enmac, grundat 1983, har verksamhet på 8 platser i Finland, Tampere, Oulu, Kotka, Rauma, Vaasa, Pori, Kemi och Raahe. Bolaget erbjuder avancerade tjänster inom produktion- och processutveckling och är särskilt skickliga i att hantera helhetsåtaganden för ledande industribolag. Enmac tillför i detta spetskompetens inom flera områden som exempelvis avancerade tekniska beräkningar, industriell automation, produktutveckling samt process- och rörkonstruktion.

Boost för Prevas omsättning: närmar sig tvåmiljarders-nivån
Köpeskillingen för de förvärvade aktierna uppgår till 19 miljoner euro (cirka 223 miljoner kronor), vilket motsvarar en värdering för 100 procent av bolaget om 25 miljoner euro (cirka 292 miljoner kronor) på kassa- och skuldfri basis. Därutöver kan en eventuell tilläggsköpeskilling om ytterligare maximalt 2 miljoner euro utbetalas, beroende på Enmacs lönsamhetsutveckling under räkenskapsåret 2024. Förvärvet förväntas slutföras under det tredje kvartalet 2024.
– Samgåendet med Prevas är perfekt för Enmac och öppnar upp för möjligheter till accelererad tillväxt och större nordisk närvaro, säger Juha Ritala, CEO för Enmac. Prevas kommer att stärka Enmacs erbjudande inom bland annat industriell IT, inbyggda system och Internet of Things. Det kommer dessutom att ge nya spännande utvecklingsmöjligheter för våra anställda.

Enmacs ledningsteam kvarstår med ägande i NMAC Group Oy och kommer att fortsätta att utveckla bolaget under ledning av CEO Juha Ritala, som i sin tur rapporter till Magnus Welén, CEO för Prevas.
Hade Prevas och Enmac konsoliderats per den tolvmånaders-period som avslutades den 31 december 2023 hade koncernen haft en omsättning om cirka 1,7 miljarder kronor. EBITA-marginalen hade uppgått till cirka 12 procent. 

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title