Annons

Intelligent manufacturing: Hexagon visar hur virtuell och verklig produktion kan kombineras

Det är snart dags för en av årets höjdpunkter för dem som är intresserade av toppmodern produktionsutveckling inom metallbearbetning, tyska EMO 2019 i Hannover. Eventet går av stapeln den 16 september (t o m den 21:a) och i ett svenskt perspektiv är de senaste årens världsledande företag inom tillverkningsteknologier, Hexagon, en mycket intressant deltagare.
Hexagons division Manufacturing Intelligence kommer att visa upp digitala produktionslösningar från sin portfölj av produktionsinriktade programvaror med en demo som tar monterbesökarna från en virtuell verklighet till en verklig bearbetningsprocess.

Årets EMO-tema är, ”smarta tekniker som driver morgondagens produktion.” Tanken är att visa hur digitala och verkliga tillverkningsvärldar smälter samman i morgondagens produktion och hur smarta tekniker integrerar sömlöst med varandra.

Hexagons resa mot att bli en global världsspelare inom produktion
Vi var i ingressen inne på vad Hexagon ska visa upp i sin monter i hall 9. Men först en kort bakgrund när det gäller detta bolags frammarsch till att bli världens ledande spelare inom CAM och modern digital produktionsteknik.
I en uppmärksammad artikel på vår amerikanska systersajt, engineering.com, går PLM&ERP News chefredaktör, Verdi Ogewell, igenom saken och noterar att, ”idag är det få som motsätter sig beskrivningen av bolagets svenske CEO, Ola Rollén, som världens CAM-kung.”

Hexagonchefen Ola Rollén har avancerat mot att bli en av världens ledande aktörer inom PLM relaterat till toppmodern produktion, bl a genom att bygga upp ett brett utbud av CAM-lösningar (som Edgecam) och på simulerinbgssidan är köpet av CAE-företaget MSC det viktigaste inslaget. Men Haxgon för också en av världsledarna inom industriell mätning.

Med helheten i fokus har bolaget under hans ledarskap satsat hårt utanför sina traditionella områden kring industriell mätning och äger numera flera PLM- och produktionsrelaterade verksamheter. Man tänker här främst på CAE-spelaren MSC, som köptes 2017, men också på CAM-sidan och det intensiva uppbyggnadsarbetet av Hexagons Manufacturing Intelligence-division.
Hexagons första större insteg på CAM-marknaden var köpet av Vero Software 2014. Detta bolag utvecklar CAD/CAM-programvara och har fortsatt att utöka och diversifiera sitt utbud. Med detta bolags omfattande flora av kända CAM- och CNC-relaterade varumärken som bas har Rollén byggt upp en imponerade bred verksamhet på området. Företagets varumärken på CAD/CAM-sidan omfattar idag program som AlphaCAM, Cabinet Vison, Edgecam, Machining Strategist, PEPS, Radan, Smirt, SURFCAM, VISI och WORKNC, tillsammans med ERP- och MRP-systemen JAVELIN och WORKPLAN.

Edgecam är en av de mest kända och stora mjukvarorna i Hexagons portfölj.

Under 2017 förvärvades FASYS vilket innebar att programvara för verktygs- och resurshantering, samt expertis inom automatisering och integrering på verkstadsgolvet, lades till företagets portfölj. Vidare: SPRING Technologies, köpt under 2018, bidrar med CNC-simuleringsteknik för G-kodverifiering och optimering av arbetsflöden. Hexagon har redan använt sig av expertisen i denna breda tekniksvit genom att kombinera olika komponenter för att utveckla lösningar inom omvänd konstruktion och ”on-machine”-mätning.

Rolléns ”Manufacturing Intelligence”
En synnerligen bred portfölj alltså, men trots mångfalden har dessa mjukvaror en sak gemensamt: de hanterar alla utmaningarna som ligger i att uppnå tillverkningseffektivitet, framför allt när det gäller bearbetande, subtraktiva tekniker. För att få till en optimal användning av alla dessa tillgångar har Ola Rollén sammanfört bolagen och lösningarna i Hexagons Manufacturing Intelligence-division.
Inom Manufacturing Intelligence huserar sålunda också den i Sverige och Norden välkända CAM-lösningen Edgecam.
Inom parentes ska noteras att bolagets svenska partner är Anders Brunströms Edge Technology.

På EMO 2019 kommer besökare i Hexagons monter att kunna använda glasögon för virtuell verklighet, som låter dem se hela konstruktionen och produktionen av en motorcykelsadel.

Demonstrerar en helt digitaliserad process i EMO 2019
Med detta sagt är det lätt att inse att för den som likt Ola Rollén varit ute efter att skapa en ”total” tillverkningsplattform med kapabiliteter att koppla ihop flera nödvändiga led för att skapa en sammanhållen digital produktionssvit, har ett bra material att jobba med; vilket man alltså gjort och på EMO 2019 kommer besökare kommer att kunna använda glasögon för virtuell verklighet, som låter dem se hela konstruktionen och produktionen av en motorcykelsadel.
Resan börjar med 3D-skanning med hjälp av en Hexagon-mätarm och omvänd konstruktion (reverse engineering).
Den av skanningen skapade 3D-modellen (som byggts upp via ett s k punktmoln) används sedan som grund för att i CAM-systemet EDGECAM ta fram ett optimalt bearbetningsprogram.
Den efterföljande simuleringen av CNC-koden sker med en virtuell maskin i NCSIMUL för att säkerställa en kollisionsfri bearbetningsprocess. Det färdiga CNC- programmet kan sedan överföras direkt till maskinen och användas direkt utan tidsförluster vid inkörning.

Samverkan i hela produktionskedjan
Genom att låta dessa lösningar samverka i nätverk i hela produktionskedjan, från design, konstruktion och produktion till mätning, skapas möjlighet att få effektiva, säkra och framtidssäkra processer.
Andreas Seum, chef för ”DACH Production Software”, hävdar att Hexagons programvaror för produktionsmiljö innehåller vad man behöver av digitala lösningar. Han pekar också på tillgången på bolagets detaljerade specialistkunskaper om CNC-processerna i olika branscher, som ett stort kundvärde.
– Under EMO vill vi visa hur vi kan hjälpa användare att utveckla komplexa och noggranna komponenter på kortast möjliga tid och dessutom omedelbart överföra dem till automatiserad produktion. Att se på hela tillverkningsprocessen är ett avgörande kriterium för att öka processens tillförlitlighet och produktivitet, säger han.

I montern har besökarna förstås också möjlighet att lära känna den omfattande Hexagon-portföljen av lösningar för produktion, med mer än tio olika mjukvarulösningar, inklusive EDGECAM, WORKNC, VISI, NCSIMUL och FASYS.
I hall 6 visar dessutom Hexagon Manufacturing Intelligence ytterligare lösningar inom mätteknologin.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title