Annons

JEEVES Anders Gidlund: ”Är ERP-systemet den viktigaste tekniken för tillverkare år 2025?”

”Den potentiella KOSTNADEN FÖR DRIFTSTOPP I AFFÄRSSYSTEMET för den genomsnittliga svenska medelstora tillverkaren ligger på 261 000 KRONOR PER DAG.” Värdet av ERP för tillverkande företag har under många år varit enormt. Från processförbättringar, bättre kundservice och effektiv lagerhantering till förbättrad rapportering är ERP är en integrerad del av de flesta tillverkningsföretag. Men, har värdet vuxit ytterligare under de senaste 24 månaderna?
Frågan ställs i dagens gästkrönika på PLM&ERP News av Anders Gidlund, Principal på Product Management för Jeeves ERP, som sedan 2012 ägs av Forterro, vilka i sin tur är en del av det stora Partners Group. Gidlund menar att ERP idag inte bara viktigt för att kunna driva verksamheten mer effektivt, det spelar också en viktig roll i att frigöra potentialen i andra tekniker, som IoT och AI. ”Det kan till och med hjälpa tillverkare att arbeta mer hållbart, och mycket talar för att ERP numera är den mest avgörande tekniska lösningen,” skriver han och fortsätter:
”De flesta läsarna av PLM & ERP News är väl medvetna om vikten av ERP. Men de kanske blir förvånade över hur mycket tillverkarna har kommit att förlita sig på det. En nyligen genomförd Forterro-undersökning med europeiska medelstora tillverkare visade att mer än en tredjedel (36%) av de svenska tillverkarna befarar ett driftstopp för personalen om deras ERP-system skulle ligga nere för dagen. Tre av tio tror att inga försäljningar eller leveranser skulle kunna genomföras.”
Han noterar vidare att det till och med finns en finansiell kostnad kopplad till att vara utan ett ERP: ”Undersökningen visade den potentiella kostnaden för driftstopp i affärssystemet, där den genomsnittliga svenska medelstora tillverkaren förväntar sig förlora 261 000 kronor under en enda dag om affärssystemet ligger nere. 16% förväntar sig att förlora mer än 341 639 kronor under en dag.”
Det är häpnadsväckande siffror som visar vilket värde ERP-system har för tillverkarna. Dessutom förväntas den globala ERP-marknaden uppgå till motsvarande 123 miljarder dollar år 2030, så dess betydelse är uppenbar. Men värdet sträcker sig långt bortom rent finansiella mått. Hur då? Missa inte Anders Gidlunds mycket intressanta synpunkter kring detta.

Möjliggör IoT och AI
”Forterros studie visade att 93% av de svenska medelstora tillverkningsföretagen redan använder hybrid- eller molnbaserade ERP-system, vilket är den högsta andelen molnbaserade affärssystem i vår studie i Europa. Ändå säger 80% att den egna organisationens brist på effektiv molnanvändning innebär att de inte ser fördelarna med tekniker som AI och IoT, medan 77% säger att molnet är en outnyttjad möjlighet för deras företag.

AI och IoT har visat sig vara oerhört viktiga för tillverkare över hela Sverige. AI gör det möjligt för tillverkare att automatisera många uppgifter i hela verksamheten, på produktionsgolvet och inom en mängd olika områden. IoT är på liknande sätt transformativt. Det kommer att göra det möjligt för tillverkare att samla in data från utrustning och maskiner och använda informationen för att identifiera förbättringsområden och trender.
Genom att anpassa ett ERP till IoT-lösningar underlättas övervakning och utbyte av produktionsdata, vilket kan förenkla prognostisering av efterfrågan och förbättra den övergripande effektiviteten.

Drivkraften för hållbarhet
Det har aldrig varit viktigare än nu att bedriva verksamhet på ett hållbart sätt. Tillverkningsindustrin är en sektor som har varit långsammare än andra i det avseendet, och tillverkarna är pressade att ta igen det försprånget.
Forterros undersökning visar i vilken utsträckning svenska tillverkare nu fokuserar på hållbarhet, där 76% säger att det är en prioritet. 78% uppgav att deras organisation har en dedikerad resurs för att hantera hållbarhet, medan 69% uppgav att de har en Net Zero-plan.

ERP kan hjälpa medelstora tillverkare att förbättra sitt hållbarhetsarbete genom att göra det enklare att hantera resurser effektivt, minska avfall, hantera lager och upprätthålla efterlevnaden av miljöbestämmelser. 81% av de tillfrågade svarade att ERP hjälper deras organisation att bedriva en mer hållbar verksamhet.
Studien visade också att 72% av de medelstora svenska tillverkarna har rapporterat ökad lönsamhet tack vare att de arbetar mer hållbart, vilket gör det till ett klokt beslut att använda ERP på det här sättet.

Skyddar leveranskedjan
Alla tillverkare är säkerligen medvetna om den globala politiska turbulensen som har påverkat leveranskedjorna. För tillverkare i Sverige är detta särskilt sant, med tanke på närheten till Ukraina.
De största utmaningarna för svenska medelstora tillverkningsföretag identifierades som den pågående globala ekonomiska och politiska osäkerheten samt att skydda leveranskedjan. Som ett resultat av oron för leveranskedjan har 82% av respondenterna digitaliserat leveranskedjan och logistiken för att främja transporteffektivitet.

När leveranskedjorna utsätts för allt större press blir molnbaserade ERP-system det bästa verktyget för att skapa full överblick och ge tillverkare möjlighet att vidta åtgärder för ökad kontroll. Den globala ERP-marknaden väntas uppgå till 1 358 miljarder kronor (123,42 miljarder dollar) år 2030, så dess betydelse är uppenbar. Och med tillverkarnas behov att göra affärer på ett hållbart sätt, behålla kontrollen över leveranskedjan och maximera potentialen i AI och IoT, innebär det att ERP är viktigare än någonsin.

Av Anders Gidlund
Principal – Product Management
för Jeeves ERP på Forterro

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title