Annons

Kalassiffror för Addnode under fjärde kvartalet bakom gruppens bästa helårs-resultat någonsin

PLM- och design management utvecklades till att nå tämligen likartade nivåer på intäktssidan avseende 2021 kontra 2020, medan process management-benet ökade rejält – vad ligger bakom ökningen?
– Process Management har haft en god organisk tillväxt med god efterfrågan för dokument- och ärendehantering, medborgarservice och kommuntekniska system med tillhörande tjänster. Förvärvet av S-Group har utvecklats väl, konstaterar Johan Andersson.

PLM-konsulten TECHNIA är ett av Addnodegruppens starkaste företag med ett partnerskap med ett av branschens mest framgångsrika företag när det gäller PLM-plattformar och sub-PLM-lösningar som CAD och simulering & analys: Dassault Systemes (DS). En poäng i sammanhanget är att TECHNIA skapat lösningar som underlättar implementation och drift av Dassaults PLM plattform, 3DEXPERIENCE; lösningar som är så starka att DS själva blivit återförsäljare av dem. Ett annat intressant faktum är TECHNIAs vägval att satsa hårt på just simulering och analys, där man sedan ett par år är på väg att bygga upp ett mycket habilt Center of Excellens – en satsning som bl a expanderatrs med flera företagsköp av framstående aktörer inom Dassaults CAE-svit SIMULIA. Senast för bara några veckor sedan köptes t ex brittiska CAE-spelaren Claytex. Simulerings- och analysområdet spås en lysande framtid, inte minst i skenet av att dagens produktutvecklingsarbete bygger på att man konstruerar sina produkter/lösningar som digitala 3D-modeller. I takt med de fysiska prototypernas minskande betydelse har därmed behovet av att kunna testa och validera funktioner och produkter digitalt blivit en viktig del i produktutvecklingsarbetet. TECHNIA är med sin strategi på området väl förberett för denna paradigm. På bilden DS’ klassiska CAD-lösning CATIA V5 i aktion.

TUFFARE FÖR TECHNIA
Lite tuffare har det varit för PLM-konsulten och Dassault Systemes-partnern TECHNIA under 2021. Till saken hör att bolaget under en följd av år utvecklats till att bli en av världens största dedicerade Dassault-partners med en rad av världens mer kända PLM- och CAD-lösningar i programportföljen: t ex PLM-plattformen 3DEXPERIENCE med high-end-appar som CATIA (CAD), ENOVIA (cPDm, collaborative Product Definition management, ”PDM”), SIMULIA (simulering och analys) och DELMIA (digital produktionshantering). Men till Dassault-portföljen hör också världens ledande mainstream CAD-lösning SOLIDWORKS och molnvarianten av denna desktop-lösning 3DEXPERIENCE Works. Dessa bitar tillsammans med bolagets egenutvecklade mjukvaror har gjort TECHNIA till en av PLM-områdets mest framgångsrika aktörer.
Klart är dock att 2020, det år pandemieffekterna antagligen slagit som hårdast, har gjort att utvecklingen för hela branschen varit lite upp och ner. För 2020 har PLM-marknaden, enligt analytikern CIMdata, haft ett tufft år med runt en 3 % i ökning avseende marknadstotalen – hur ser Johan Andersson på detta och bolagets möjligheter under 2022? Han noterar att fjärde kvartalet 2021 blev ett trendbrott, som pekar mot att satsningarna bland bolagets kundföretag åter tog ordentlig fart.
– Ja, i fjärde kvartalet 2021 ser vi en ökad investeringsvilja hos industrikunderna i Tyskland och England. I Norden och Benelux är efterfrågan fortsatt stabil. TECHNIAs satsning på avancerade simuleringslösningar fortsätter och har mottagits väl på marknaden, säger Addnode-chefen.

Trenden mot smarta byggnader är på uppåtgående, liksom förväntningarna på långsiktig byggnadshållbarhet. Allt detta är sånt som gynnar spelare som Addnodeföretagen Symetri och Tribia. Det talas idag ofta om digitala tvillingar och strategier kring detta är väl lämpat för denna utveckling. Klart är också att fastighetssektorn börjar inse detta. Etableringen av nya konsumenttjänster och affärsmodeller är också möjligt med digitala tvillingar. Projektet Ökern Portal – Symetri & Tribia i samarbete med Tyréns ligger inom ramen för detta. Den arkitektoniska designmodellen är grunden för Ökern-portalens digitala tvilling. DARK Arkitekter skapade den digitala modellen av byggnaderna med programvaran Naviate från Symetri tillsammans med programvaran Autodesk. Med Symetri-lösningarna förbereddes projektet för underhåll redan i projektets tidiga skeden. Tribias lösningar Interaxo och Bimeye bidrar till att säkra strukturen för all data som behövs för att skapa en digital tvilling. Sammantaget i detta perspektiv har Symetri och design management-benet inom Addnode mycket goda framtidsutsikter.

SYMETRI – LÄGRE EFTERFRÅGAN I BÖRJAN AV ÅRET
För gruppens andra, egentligen också det ett i långa stycken PLM-relaterat ben, design management, blev 2021 platt, med en marginell intäktsminskning, som noterades i ingressen. Symetri är benets ledande bolag, känt som duktigt inom framför allt bygg- och anläggning, men också midmarketsidan inom t ex tillverkning. Bolagets programportfölj präglas främst av mjukvaror från Autodesk, som t ex AutoCad, Inventor-sviten (CAD) eller Fusion-plattformen (molnet).
Men som sagt för 2021 minskade intäktssidan något – varför?
– Symetri hade en negativ tillväxt under årets första kvartal, vilket var hänförligt till dels att jämförelsekvartalet var starkt, dels lägre efterfrågan i början av året. Avslutningen av året var starkare och Symetri hade en mycket starkt organisk tillväxt i fjärde kvartalet. Vi lämnar inga prognoser som börsbolag, men Symetri gör ett bra jobb och kunderna efterfrågar våra digitala lösningar, summerar Addnode-chefen.

Det ska dock sägas att framtidsutsikterna för framför allt Symetri är goda – bygg- och anläggningsområdena t ex har efter en trög start börjat komma igång med BIM, digitala tvillingar och och trådar, liksom andra digitala verktyg. Allt talar för att detta kommer att lossna även på kort sikt och här sitter Symetri på både en djupgående kompetens, marknadskännedom och den verktygsarsenal som behövs.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title