Annons

Keysight tar sats mot framtiden: Släpper EDA-områdets ”mest designercentrerade RFIC-simuleringsverktyg hittills”

EDA/Electronic Design Automation. Amerikanska Keysight Technologies har i veckan introducerat RFPro Circuit, vilket man beskriver som, ”ett nästa generations simuleringsverktyg för radiofrekvens (RF) som riktar sig mot de komplexa, multifysiska kraven hos dagens RFIC-designers (RFIC).” Varför är detta en viktig nyhet inom EDA-området?
Av flera skäl, men vi ska först konstatera att bolaget framför allt är välkänt som en tillverkare av elektronisk test- och mätutrustning och programvara. Inom PLM-världen minns kanske de flesta bolagets nyligen genomförda köp av simulerings- och analysspelaren ESI Group, vilket kan ses som en värdemätare på Keysights ambitioner att bli en av marknadens vassaste aktörer i produktionsmiljöer där elektronik och mjukvara idag är nyckelteknologer för allt fler produkter. I allt från mobiltelefoner och trådlös internetåtkomst till radar- och navigationssystem spelar radiofrekvenssändningar (RF) huvudrollen i att vässa de kommunikativa kapabiliteterna. Utvecklingsdynamiken är explosiv och vartefter tekniken vässas har radiofrekvens-integrerade kretsar (RFIC) blivit komplexa chip med krävande design både i sig själva och som integrerade delar i stora system-on-chip (SoC)-lösningar.
RFICs är utformade för att fungera vid höga frekvenser, vanligtvis i intervallet flera hundra MHz till flera GHz, vilket är frekvensområden som är lämpliga för trådlös överföring. Syftet med en radiokretsdesign är att skapa lösningar för att sända och ta emot signaler mellan källan och destinationen med god kvalitet och utan höga kostnader. Detta kräver design på hög kvalitativ och metodiknivå.
En RFIC består vanligtvis av förstärkare, filter, mixers, oscillatorer och modulatorer/demodulatorer på ett enda chip. Vad Keysight nu introducerar är alltså en nästa generations radiofrekvenskrets-simulator för RFIC-chipdesigners. Därmed får t ex fordons- och satellitutvecklare nu ett verktyg som kan bidra till att leverera mer robusta konstruktioner och som övervinner prestandautmaningar i tajta 3D-paketeringar. Andra vinster i kontexten är att de kan dra fördel av interoperabilitet och automatisering för att skapa komplexa arbetsflöden.
Joe Civello, direktör för RF/uW Products, på Keysight EDA, pekar i sammanhanget på att bolaget har en lång och framgångsrik historia med branschledande kretssimulering för RFIC och moduldesigners.
- Utöver hastighet och robusthet har vi byggt RFPro Circuit för att vara EDA-branschens mest designercentrerade RFIC-simuleringsverktyg, som strävar efter flexibilitet, applikationsorientering och sammanhangsmedvetenhet mellan multifysik, högpresterande beräkningar och integrering i de stora leverantörernas arbetsflöden. Designers som använder RFPro Circuit kan accelerera sina tekniska cykler och växla åt vänster genom sina verifieringsinsatser från fysisk till virtuell prototyping. Där det dessutom är både enklare och billigare att åtgärda problem.

Allmänt har Keysights W5600E RFPro Circuit en ny modulär arkitektur som säkerställer en konsekvent, strömlinjeformad miljö för multi-fysisk samdesign över Cadence, Synopsys och Keysight Electronic Design Automation (EDA)-plattformar. Valfria elektromagnetiska (EM) och elektrotermiska simulatorer kopplas också in i denna nya miljö, vilket möjliggör snabbare design och felsökning av trådlösa RFIC.

Sekventiella verifieringar
Vanligtvis utför RFIC-designers sekventiella verifieringar med en enda domän med hjälp av expertverktyg, men har svårt att identifiera och felsöka designproblem med flera domäner fram till slutet av designprocessen. Designers krävs ofta för att bli domänexperter, och de står för kostnaderna för installation och databasmanipulationer för varje verktyg. Med den nya RFPro Circuit-simulatorn är dessa verktyg mer integrerade i högautomatiserade och effektiva arbetsflöden.

Förutom EM och elektrotermiska simulatorer tillhandahåller Keysight RF-medvetna analyser för stabilitet, systemnivåmodulering och vågformer samt simulatorinställningar. Till exempel kan designers optimera en sofistikerad 5G-Advanced effektförstärkare för felvektorstorlek (EVM) medan den är laddad med EM-paketparasiter. När 3D-designer blir tätare och går in i nya millimetervågfrekvenser, erbjuder Keysight nu en väg till effektiva designflöden som inte bara är robusta, utan pålitliga nog att användas för att träna morgondagens artificiella intelligens-lösningar och automatisering av maskininlärning i ledande mikrovågsapplikationer.

Funktioner som inkluderas i RFPro Circuit
* Standard DC, AC, S-parameter, Harmonic Balance Transient och Envelope Transient simuleringslägen
* Modulationsanalys med hög noggrannhet; Winslow stabilitetsanalys; optimering; och snabbare engångsanalys av nätlistor
* Kompatibilitet med Keysights omfattande katalog av kisel och III-V sammansatta halvledargjuteriprocessutvecklingssatser (PDK). Avancerat stöd för III-V-processer, blandade hierarkier för heterogen 3D-integrering och paketering, och validering mot systemnivåmodulering.

Utöver RFPro Circuits många tekniska förbättringar, erbjuder Keysight en flexibel licensmodell som ger RFIC-designers större simuleringsfrihet och omedelbar tillgång till de senaste funktionerna, för att anpassa sig till förändrade arbetsflöden på en daglig basis. RFPro Circuitis tillgänglig för omedelbar nedladdning för Cadence Virtuoso och Synopsys Custom Compiler-miljöer. Tillgänglighet för Keysight ADS-miljön förväntas i slutet av 2024.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title