Det man i förprojektet lyckades bra med var att framgångsrikt använda HEA-konceptet genom att modifiera den kommersiella superlegeringen IN718. Jämfört med referenslegeringen lyckades man bl a öka den specifika hållfastheten från rumstemperatur upp till 750°C, med ökningarna 21 procent vid 25°C, 36 procent vid 650°C och 14 procent vid 750°C. Men det var inte bara styrkan som ökade, intressant nog förbättrades duktiliteten också.
– Genom förstudieprojektet utvecklade vi ett mycket fruktbart förhållande med våra projektpartners, vilket i slutändan ledde till enastående resultat. Sandvik Materials Technology, GKN Aerospace, Swerea KIMAB och Chalmers tekniska högskola blir våra stora partners i det kommande ALigHT II-projektet och vi ser fram emot att fortsätta vårt framgångsrika samarbete med projektpartnerna, inte bara genom ALigHT II utan även på längre sikt, säger Ehsan Ghassemali, tillförordnad universitetslektor vid Jönköping University, och koordinator för ALigHT II.
Djupare förståelse behövs. Även om resultaten från förstudien är lovande, så behövs en djupare förståelse för HEA-konceptet för kunna avgöra om projektet verkligen utnyttjat potentialen fullt ut och det är den förståelsen som är målet med fullskaleprojektet ALigHT II.
I förstudien studerades endast gjutet material, men i fullskaleprojektet ALigHT II kommer detta att utvidgas till att även innefatta plastiskt bearbetade materialformer och det kommer att göras studier av varmbearbetbarhet och värmebehandling med hjälp av Gleebleprovning upp till cirka 1 200°C. Flera olika industrirelevanta tester kommer att göras.
Inom projektet kommer en förenklad demonstratorkomponent att tillverkas för att visa de industriella möjligheterna och potentialen med den här typen av nya legeringar.
ALigHT II har som sagts ovan en total budget på 8 miljoner kronor, varav 3,6 miljoner kommer från Vinnova.
Ny utlysning på 80 miljoner. Totalt inom det strategiska innovationsprogrammet Metalliska material satsas nu över 80 miljoner kronor i projekt i utlysningen ”Bärande idéer för stärkt konkurrenskraft – Fullskaleprojekt”. Det är åtta projekt som nu har beviljats stöd från Vinnova. Projekten är uppföljande fullskaleprojekt till de genomförbarhetsstudier som beviljades ekonomiskt stöd i den tidigare utlysningen ”Bärande idéer för stärkt konkurrenskraft – Genomförbarhetsstudier”.
Syftet med utlysningen har varit att stimulera, utveckla och prioritera ”bärande idéer”, bereda plats för mer utmanande hypoteser och ansatser och samtidigt erbjuda en möjlighet för innovationsområdets företag att i en sammanhållen process efterfråga, styra och förhålla sig till ett antal idéer under utveckling.
Fullskaleprojekten som har beviljats i denna utlysning kommer att vidareförädla bärande idéer som har utvärderats i genomförbarhetsstudier och där visat potential att kunna resultera i signifikant förbättrade varor, tjänster, processer, organisationer, affärsmodeller eller externa relationer.