I projektet deltar 53 företag från bland annat fordons-, gruv-, elektronik- och mjukvarubranscherna. Grundplattformen och verktyg ska testas och säkerställas i 22 industriella ”user cases”. Ett viktigt mål med Arrowhead Tools är att skapa de facto- standarder inom digitalisering och automation, bland annat kring interoperabilitet – alltså hur system utbyter och använder information som de får från varandra.
– Det finns ett stort behov av gemensamma standarder. I dag sitter man på tusentals olika ställen och skriver standarder som var och en behöver, men som alla är olika. Arrowhead Tools är ett av få initiativ i sammanhanget, som dessutom kan hantera industrins krav på området. Tekniskt sett har vi förmodligen den mest avancerade approach som finns globalt, säger Jerker Delsing.
Gemensam investering på 91 miljoner euro
Den totala projektbudgeten är 91 miljoner euro, nära 950 miljoner kronor, där de medverkande företagen själva står för hälften av budgeten.
– Detta är en gemensam investering från näringslivet, EU-kommissionen och 18 länder, säger Jerker Delsing och tillägger:
– Med satsningen på Arrowhead Tools är det väldigt tydligt att Europa vill fortsätta ha ledartröjan i världen vad gäller automation och digitalisering.
FAKTA om Arrowhead Tools
Arrowhead Tools har 81 deltagande europeiska parter, varav 28 universitet och forskningsinstitut och 53 företag från bland annat fordons-, gruv-, elektronik- och mjukvarubranscherna. Bland de deltagande företagen finns Bosch, Philips, Mondragon och Infineon. De medverkande svenska företagen är Volvo, Boliden, Lindbäcks Bygg, Lundqvist Trävaru, Podcomp, BnearIT, och EQUA.
• Arrowhead Tools finansieras av de medverkande företagen och via ECSEL-JU (ett partnerskapsprogram inom EU:s Horizon 2020) samt deltagande länder. I Sverige sker detta via Vinnova.
• Luleå tekniska universitet ledde även det stora automationsprojektet Arrowhead, som avslutades 2017 och som tog fram konkreta lösningar för att bygga bort interoperabilitet för automationssystem.
– Vi på Luleå tekniska universitet har lång erfarenhet av forskning och utveckling inom automation och digitalisering. Det är glädjande att vi har en så bra relation med industrin att vi även får koordinera nästa stora projekt, på europeisk och därmed global nivå, avslutar Jerker Delsing.