Målet är att i projektets slutfas bygga två demonstratorer på Högskolan Väst där automatiserade processlösningar kan visas. En viktig poäng med projektet är att det genomförs i nära samverkan med industriföretag inom flera olika branscher.
– Förutom att vi forskare arbetar tätt med företagen medverkar tre doktorander i projektet och flera studenter genomför examensarbeten inom automation och ledarskap tillsammans med industriföretagen. Sammantaget handlar det om att samordna teknikutveckling och industriell organisation och ledarskap, säger Kristina Eriksson.
Mer flexibla robotar
– För att uppnå smart automation med människan i centrum kommer helt nya metoder att behövas för att beskriva en robots uppgifter, säger Fredrik Danielsson, professor i automation, Högskolan Väst. Vi måste överge nuvarande praxis med fasta programmerade beteenden och istället införa lösningar där roboten är mer flexibel och kan fatta egna beslut med hjälp av AI.
Ett av företagen som deltar i forskningsprojektet är Saab Group Aeronautics i Linköping:
– Vi har en del utmaningar med att produkterna ofta går i för låg produktionstakt för att de ska kunna bära en egen automationslösning. Det blir ofta ganska komplicerade lösningar, berättar Per-Anders Björk, Chief Industrialization Engineer, på Saab Group Aeronautics.
– Vi har valt att delta i projektet av flera skäl. Vi vill kunna motivera och implementera automation på ett enklare sätt och även få hjälp att motivera rent kollaborativa arbetsmoment. Vi hoppas kunna skapa en mer flexibel automationslösning som anpassar sig till aktuellt nuläge, till exempel vid materialbrist eller andra störningar. Vi hoppas också få en bättre förståelse för hur vi kan kravställa utrustningen i kommande projekt, säger Per-Anders Björk.